Ustanovitev d.o.o. status dijaka/študenta

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
krapko
Nov član
Nov član

Ustanovitev d.o.o. status dijaka/študenta

Odgovor Napisal/-a krapko »

Zdravo,

nekdo bi ustanovil d.o.o., ki pa ima status. Zanima me, če v podjetju mora biti on direktor in, če lahko nekdo drug ima tudi delež v podjetju oziroma je solastnik?

Lp in hvala
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: Ustanovitev d.o.o. status dijaka/študenta

Odgovor Napisal/-a meurs »

Lastnik ni nujno direktor in lahko je več lastnikom d.o.o.-ja
krapko
Nov član
Nov član

To pomeni, da je lahko on študent in plača stroške cca 100€ na mesec?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

krapko napisal/-a:To pomeni, da je lahko on študent in plača stroške cca 100€ na mesec?
Lahko navedete kateri stroški so v vaši prikazani višini 100€.
Na portalu je obsežen sestavek o študentih, ki opravljajo dejavnost (s.p.) in vplivih na njihov status (obvezno zdrvstveno zavarovanje, vpliv na regresirano prehrano, bivanje v domovih itd.). Preberite si - govori sicer o študentih, ki opravljajo dejavnost, ampak kar se prijave v zdravstveno zavarovanje tiče (v primeru, da ste lastnik in direktor) pa velja tudi za vas!
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?c ... ge_pravice

Sicer pa ste postavili tako splošno vprašanje, da iz njega ni moč razbrati kaj vas sploh zanima. Ali imate kot študent lahko podjetje (ste lastnik podjetja): DA.. in kako to vpliva na vaš status in ostale pravice????
A morate kot lastnik/študent biti tudi poslovodja/direktor v lastnem podjetju: NI NUJNO... in kako to vpliva na vaše pravice kot študenta???
A lahko d.o.o. (gospodarsko družbo ustanovi več oseb): LAHKO....kakšna bo vloga študent v takšni večlastniški družbi in s tem kakšni bodo vplivi na pravice študenta????

lp
krapko
Nov član
Nov član

Namesto 300€, da plačam 100€. To so všteti stroški zavarovanja.

Torej sva v dveh.
Kolega in jaz bi ustanovila d.o.o.
Ker sem jaz še študent bi jaz plačeval prispevke v višini cca 100€. Mislim da pred leti je bilo 35€.
Nato bi kolega bil samo partner tega podjetja.
Zanima me, če mora tudi on plačevati kakšne prispevke?

Lp,
Dejan
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Družbeniki zasebnih družb, ki so na šolanju (lahko so tudi poslovodne osebe) se morajo obvezno zdravstveno zavarovati. Podlaga tega zavarovanja-zavarovalna podlaga je 103. Prijavo v zavarovanje vložijo fizične osebe, ki tudi plačujejo prispevek v višini 13,45% od najnižje bruto pokojninske osnove. Ta je trenutno 851,07€, prispevek je torej 114,47€.

Zdravstveno zavarovanje je obvezno tudi za druge družbenike, ki sicer niso poslovodne osebe, niso pa zavarovani na drugi podlagi (npr. DR). Tudi oni vložijo sami prijavo v zavarovanje (obrazec M-1), znesek prispevka je enak kot je že zgoraj napisan.

lp
fuser
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a fuser »

Glede na to, da se z oktobrom za študente - s.p. zvišajo prispevki na polne, me zanima ali to velja tudi za študente, ki so lastniki d.o.o.?
Odgovori