Zdravo,
nekdo bi ustanovil d.o.o., ki pa ima status. Zanima me, če v podjetju mora biti on direktor in, če lahko nekdo drug ima tudi delež v podjetju oziroma je solastnik?
Lp in hvala
Ustanovitev d.o.o. status dijaka/študenta
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Ustanovitev d.o.o. status dijaka/študenta
Lastnik ni nujno direktor in lahko je več lastnikom d.o.o.-ja
To pomeni, da je lahko on študent in plača stroške cca 100€ na mesec?
Lahko navedete kateri stroški so v vaši prikazani višini 100€.krapko napisal/-a:To pomeni, da je lahko on študent in plača stroške cca 100€ na mesec?
Na portalu je obsežen sestavek o študentih, ki opravljajo dejavnost (s.p.) in vplivih na njihov status (obvezno zdrvstveno zavarovanje, vpliv na regresirano prehrano, bivanje v domovih itd.). Preberite si - govori sicer o študentih, ki opravljajo dejavnost, ampak kar se prijave v zdravstveno zavarovanje tiče (v primeru, da ste lastnik in direktor) pa velja tudi za vas!
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?c ... ge_pravice
Sicer pa ste postavili tako splošno vprašanje, da iz njega ni moč razbrati kaj vas sploh zanima. Ali imate kot študent lahko podjetje (ste lastnik podjetja): DA.. in kako to vpliva na vaš status in ostale pravice????
A morate kot lastnik/študent biti tudi poslovodja/direktor v lastnem podjetju: NI NUJNO... in kako to vpliva na vaše pravice kot študenta???
A lahko d.o.o. (gospodarsko družbo ustanovi več oseb): LAHKO....kakšna bo vloga študent v takšni večlastniški družbi in s tem kakšni bodo vplivi na pravice študenta????
lp
Namesto 300€, da plačam 100€. To so všteti stroški zavarovanja.
Torej sva v dveh.
Kolega in jaz bi ustanovila d.o.o.
Ker sem jaz še študent bi jaz plačeval prispevke v višini cca 100€. Mislim da pred leti je bilo 35€.
Nato bi kolega bil samo partner tega podjetja.
Zanima me, če mora tudi on plačevati kakšne prispevke?
Lp,
Dejan
Torej sva v dveh.
Kolega in jaz bi ustanovila d.o.o.
Ker sem jaz še študent bi jaz plačeval prispevke v višini cca 100€. Mislim da pred leti je bilo 35€.
Nato bi kolega bil samo partner tega podjetja.
Zanima me, če mora tudi on plačevati kakšne prispevke?
Lp,
Dejan
Družbeniki zasebnih družb, ki so na šolanju (lahko so tudi poslovodne osebe) se morajo obvezno zdravstveno zavarovati. Podlaga tega zavarovanja-zavarovalna podlaga je 103. Prijavo v zavarovanje vložijo fizične osebe, ki tudi plačujejo prispevek v višini 13,45% od najnižje bruto pokojninske osnove. Ta je trenutno 851,07€, prispevek je torej 114,47€.
Zdravstveno zavarovanje je obvezno tudi za druge družbenike, ki sicer niso poslovodne osebe, niso pa zavarovani na drugi podlagi (npr. DR). Tudi oni vložijo sami prijavo v zavarovanje (obrazec M-1), znesek prispevka je enak kot je že zgoraj napisan.
lp
Zdravstveno zavarovanje je obvezno tudi za druge družbenike, ki sicer niso poslovodne osebe, niso pa zavarovani na drugi podlagi (npr. DR). Tudi oni vložijo sami prijavo v zavarovanje (obrazec M-1), znesek prispevka je enak kot je že zgoraj napisan.
lp
Glede na to, da se z oktobrom za študente - s.p. zvišajo prispevki na polne, me zanima ali to velja tudi za študente, ki so lastniki d.o.o.?