Zanima me, če je davčno priznan odpis terjatev, ker je podjetje izbrisano iz sodnega registra, kljub izvršbi, ki jo imamo oz. tožbi, kjer pa se postopek zaradi bolezni sodnika ipd. (razni izgovori) še ni začel. Je to isto za d.o.o. kot tudi za s.p.?
hvala za odgovore!
ODPIS TERJATEV-IZBRIS
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: ODPIS TERJATEV-IZBRIS
Vsekakor počakajte da bo postopek končan. Pravite, da je podjetje izbrisano po službeni dolžnosti, zato morate počakati, kajto dolgovi lahko preidejo na lastnika oziroma noslilca.
Ko bo postopek končan, pa so odhodki z morebitnim odpisom davčno priznani.
Ko bo postopek končan, pa so odhodki z morebitnim odpisom davčno priznani.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Če čakamo na končanje tožbe, lahko to traja 5 let ali več - glede na izmikanja, ki so že sedaj in glede na izkušnje, ki jih imamo.
Pa še to me zanima. V IKS-u piše, da v primeru izbrisa lahko dobimo DDV VRNJEN. Zanima me, če ima kdo s tem izkušnje, ali DAVČNA v zvezi s tem kaj komplicira.
Nujno prosim za vaše mnenje.
lp
Pa še to me zanima. V IKS-u piše, da v primeru izbrisa lahko dobimo DDV VRNJEN. Zanima me, če ima kdo s tem izkušnje, ali DAVČNA v zvezi s tem kaj komplicira.
Nujno prosim za vaše mnenje.
lp
sem v dilemi glede odpisa terjatev do kupcev tako iz davčnega vidika kot iz DDV in sicer:
1..kupca smo dali v izvržbo že pred dvemi leti; kljub pravnomočni izvržbi nismo dobili niti eura; d.o.o. je zaprla vse TRRje (kako je to sploh možno! ), na naslovu kjer je sedež firme, ni ničesar, kakor je razvidno, firma sploh ne posluje; stroški odvetnika, rubež je nesmiseln, ker premoženja po zadnji objavljeni bilanci je nič; ali lahko popravimo DDV in imamo davčno priznan odhodek iz naslova odpisa te terjatve?
2. kupec d.o.o. je zaprl d.o.o. po hitrem postopku; praviloma bi ga lahko tožili in poizkusili izterjati terjatve iz osebnega premoženja; kakor pa je vsem poznano, lastniki družb običajno nimajo premoženja in ni moč ne rubiti niti semu "obesiti na plačo"
imenovanega kupca smo večkrat opominjali, pa ni bilo nobenega efekta; v kolikor to terjatev odpišemo ali je davčno priznan odhodek ali ne? ali pa je bolj "gospodarno", da plačujemo odvetnika in rubežnika, da na koncu dobimo nekaj eurov? kaj tudi z DDVjem v tem primeru ?
1..kupca smo dali v izvržbo že pred dvemi leti; kljub pravnomočni izvržbi nismo dobili niti eura; d.o.o. je zaprla vse TRRje (kako je to sploh možno! ), na naslovu kjer je sedež firme, ni ničesar, kakor je razvidno, firma sploh ne posluje; stroški odvetnika, rubež je nesmiseln, ker premoženja po zadnji objavljeni bilanci je nič; ali lahko popravimo DDV in imamo davčno priznan odhodek iz naslova odpisa te terjatve?
2. kupec d.o.o. je zaprl d.o.o. po hitrem postopku; praviloma bi ga lahko tožili in poizkusili izterjati terjatve iz osebnega premoženja; kakor pa je vsem poznano, lastniki družb običajno nimajo premoženja in ni moč ne rubiti niti semu "obesiti na plačo"
imenovanega kupca smo večkrat opominjali, pa ni bilo nobenega efekta; v kolikor to terjatev odpišemo ali je davčno priznan odhodek ali ne? ali pa je bolj "gospodarno", da plačujemo odvetnika in rubežnika, da na koncu dobimo nekaj eurov? kaj tudi z DDVjem v tem primeru ?
Pozdravljeni,
Imam nekoliko kompleksno vprašanje. Podjetje je v letu 2011 vzelo namenski kredit za elektrarno na strehi. Ta elektrarna se nikoli ni naredila in se tudi ne bo, ker je šlo podjetje, ki bi jo moralo zgraditi v izbris. Kako sedaj urediti knjige? Kaj to pomeni za podjetje, ki mora še vedno odplačevat kredit in kako prikazat to kot izgubo za podjetje v smislu davka od dobička v bilanci. Ali se lahko to prikaže kot izguba in s tem zmanjšamo dobiček v letošnjem letu ali kako gre to glede knjižb.
LpL
Imam nekoliko kompleksno vprašanje. Podjetje je v letu 2011 vzelo namenski kredit za elektrarno na strehi. Ta elektrarna se nikoli ni naredila in se tudi ne bo, ker je šlo podjetje, ki bi jo moralo zgraditi v izbris. Kako sedaj urediti knjige? Kaj to pomeni za podjetje, ki mora še vedno odplačevat kredit in kako prikazat to kot izgubo za podjetje v smislu davka od dobička v bilanci. Ali se lahko to prikaže kot izguba in s tem zmanjšamo dobiček v letošnjem letu ali kako gre to glede knjižb.
LpL
Kdor hoče nekaj narediti, bo našel pot. Kdor noče ničesar narediti, bo našel izgovor.
-
mala novinka
- Računovodski vajenec

- Kraj: ljubljana
mi imamo isti problem, pa me zanima kako ste to rešili??vesnak napisal/-a:sem v dilemi glede odpisa terjatev do kupcev tako iz davčnega vidika kot iz DDV in sicer:
nevednost ni lepa čednost
Na Dursu komplicirajo, čeprav je zakon nedvoumen in bi verjetno uspeli, če bi prišlo do sodišča. Poleg tega pravilnik ne predvideva nobenih izjem. Jaz konkretno popravljam DDV, sem pa slišala za primer, ko je to Durs zavrnil (brez konkretne obrazložitve samo, da to ni tako mišljeno v zakonu????) in ker ni šlo za velik znesek niso hoteli zapenjati.