PRENEHANJE IDENTIFIKACIJE ZA NAMENE DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
piško
Začetnik
Začetnik

PRENEHANJE IDENTIFIKACIJE ZA NAMENE DDV

Odgovor Napisal/-a piško »

Prosim za pomoč!
S 1/1/2013 bi izstopila iz sistema obračunavanja ddv (sem trimesečna zavezanka za ddv). Referentka na davčni mi je rekla, da lahko že zdaj (v novembru) oddam vlogo za prenehanjem z dnem 1/1/2013, potem pa davčni organ določi dan o prenehanju. Potem pa mi je omenila da moram na dan pred prenehanjem identifikacije za namene DDV, obračunati od vsega prometa, ki sem ga opravila do dneva prenehanja in od zalog blaga za katere sem uveljavljala odbitek ddv.
Ne vem kaj je točno mislila s tem, ali moram obračunati ddv od vsega prometa - kar pomeni od vseh let kar sem davčna zavezanka obdavčenih dobav blaga storitev, ki sem jih izvedla v času identifikacije za ddv(za vsaleta kar sem davčna zavezanka), in od zalog, kaj pa osnovna sredstva.

Jaz sem mislila da naredim takole: normalno kot do sedaj za okt,november,december obračun dobave blaga oz.storitev(izdani računi) - nabava blaga oz storitve (došle fakture stroški), izračun in ponavadi plačam.

Potem pa vzamem na dan 31/12/2012 zalogo blaga npr. 500,00 eur x20%=100,00 eur ddv.
Kaj pa osnovna sredstva npr. na dan 31/12/2012 imam na os.sredstvih trenutno vrednost 546,00 eur, ostalo iz preteklih let je že vse amortizirano (nima vrednosti) ali od tega zneska 546,00x 20%=109,20 ddv. In kam te podatke vpišem v ddv obrazec (ali pod št.11 in 21).

Ali prav mislim, zelo bi bila vesela vašega mnenja! Hvala
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: PRENEHANJE IDENTIFIKACIJE ZA NAMENE DDV

Odgovor Napisal/-a slovan »

piško napisal/-a:Ne vem kaj je točno mislila s tem, ali moram obračunati ddv od vsega prometa - kar pomeni od vseh let kar sem davčna zavezanka obdavčenih dobav blaga storitev, ki sem jih izvedla v času identifikacije za ddv(za vsaleta kar sem davčna zavezanka), in od zalog, kaj pa osnovna sredstva.
To pomeni, da morate obračunati DDV od vseh obdavčljivih prodaj do dneva prenehanja identifikacije (pri vas do vključno 31.12.2012) in od zaloge blaga v skladišču na dan prenehanja, pri katerih ste od nabave upoštevali pravico do odbitka DDV. Vse to vaš piše v 132. členu pravilnika o izvajanju davka na dodano vrednost:
(4) Davčnemu zavezancu preneha identifikacija za namene DDV z dnem, ki ga določi davčni organ v 30 dneh po prejemu vloge davčnega zavezanca za prenehanje identifikacije za namene DDV.
(5) Na dan pred prenehanjem identifikacije za namene DDV mora davčni zavezanec obračunati DDV od vsega prometa, ki ga je opravil do dneva prenehanja identifikacije za namene DDV in od zalog blaga, za katere je uveljavil odbitek DDV.

Za osnovna sredstva pa morate upoštevati 69. člen zakona ter 110. člen Pravilnika:
110. člen
(Sprememba dejavnikov, ki so bili uporabljeni pri določitvi zneska za odbitek DDV)(1) S spremembo dejavnikov, ki so bili uporabljeni pri določitvi zneska za odbitek DDV v skladu z drugim odstavkom 68. člena ZDDV-1, je mišljena sprememba pogojev, ki so bili odločilni za odbitek DDV na začetku uporabe osnovnega sredstva, naknadna sprememba teh pogojev pa privede do večjega ali manjšega odbitka DDV glede na začetno stanje. Za spremembo pogojev, ki so bili odločilni pri določitvi zneska odbitka DDV, se ne štejejo spremembe, nastale zaradi sprememb predpisov.
(2) Za osnovna sredstva po prvem odstavku tega člena se štejejo opredmetena osnovna sredstva in nepremičnine, ki se po računovodskih predpisih uvrščajo med osnovna sredstva.
(3) Za osnovna sredstva po prvem odstavku tega člena se štejejo tudi nepremičnine, ki se po računovodskih predpisih ne uvrščajo med osnovna sredstva, vendar jih davčni zavezanec uporablja za opravljanje dejavnosti.
(4) Če je v obdobju 5 let od začetka uporabe osnovnega sredstva, davčni zavezanec prešel iz obdavčene na oproščeno dejavnost in obratno, se za obdobje po spremembi popravi odbitek DDV v skladu z 69. členom ZDDV-1. Pri nepremičninah se namesto obdobja 5 let upošteva obdobje 20 let.

69. člen
(popravek odbitka DDV pri osnovnih sredstvih)
(1) Za osnovna sredstva se popravek odbitka DDV razporedi na obdobje 5 let, razen za nepremičnine, ki so bile pridobljene kot osnovna sredstva, za katere se popravek razporedi na obdobje 20 let.
(2) Obdobje iz prvega odstavka tega člena začne teči z začetkom uporabe osnovnega sredstva.
(3) Za začetek uporabe po drugem odstavku tega člena se šteje davčno obdobje, v katerem je izvršen (oziroma ni izvršen) odbitek DDV.
(4) Letni popravek znaša 1/5 oziroma 1/20 zneska DDV, ki je bil zaračunan na osnovna sredstva. Popravek se izvede na podlagi sprememb v upravičenosti do odbitka v naslednjih letih glede na upravičenost v letu, v katerem je bilo blago prvič porabljeno.
(5) Popravek odbitka DDV se ne izvrši, če znaša razlika do 10 eurov.

Ugotoviti morate katera so tista osnovna sredstva, pri katerih še ni preteklo 5 let od nabave. In samo pri tistih morate popraviti vhodni DDV, ne glede na to ali imajo knjigovodsko vrednost ali ne. Kako ugotovite znesek popravka DDV-ja imate nazorno prikazano v 111. členu Pravilnika za izvajanje zakona o davku na dodano vrednost.

lp
piško
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a piško »

To pomeni, da morate obračunati DDV od vseh obdavčljivih prodaj do dneva prenehanja identifikacije (pri vas do vključno 31.12.2012) ALI PRAV RAZUMEM NORMALNO KOD DO ZDAJ OD 1.10.2012 DO 31.12.2012. (KER SEM TRIMESEČNA ZAVEZANKA). S TEM DA VKLJUČIM ŠE ZALOGE IN OS.
HVALA ZA VAŠ PREJŠNJI ODGOVOR
LP
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Obračunate DDV od vseh prodaj... če niste nobene pozabili pred 01.10., je to v obdobju od 01.10. do 31.12...; od zalog in popravek odbitka pri osnovnih sredstvih...

lp
Odgovori