Spletna trgovina in DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
aj83
Novinec
Novinec

Spletna trgovina in DDV

Odgovor Napisal/-a aj83 »

Pozdravljeni,

popoldanski s.p., ki ni davčni zavezanec ima spletno trgovino (prodaja po pošti) preko katere bo preprodajal vodovodni material (pipe, cevi, itd.). Zanima me, kako je z izstavitvijo računa - ali lahko v tem primeru, ko gre za material piše DDV na račun ali ne, čeprav ni zavezanec za DDV?
Hvala za odgovor. LP AJ
bojk
Začetnik
Začetnik

Re: Spletna trgovina in DDV

Odgovor Napisal/-a bojk »

Ne sme pisati DDV-ja na izdani račun. Lahko pa znesek poveča in ima enake cene kot konkurenca, ki so ddv zavezanci.
aj83
Novinec
Novinec

Najlepša hvala za odgovor.
bozzo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a bozzo »

Kakšno vprašanje, pa kaj to sprašuje računovodkinja ali popolen laik, ki se mu niti sanja ne o najosnovnejših zakonih ??? :(
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

bozzo napisal/-a:Kakšno vprašanje, pa kaj to sprašuje računovodkinja ali popolen laik, ki se mu niti sanja ne o najosnovnejših zakonih ???
Klepetalnica je odprta za vse, tako popolne laike kot tudi za "morebitne računovodje". Tisti, ki odgovarjajo/odgovarjamo ali klepetamo se sami odločajo/odločamo ali bomo odgovorili na vprašanje/dilemo. Pri tem cinizem ni na mestu.
In kdo je postavil to vprašanje? Lahko je nekdo, ki mu plača ne zadošča za golo preživetje in se odloča za dodaten legalni zaslužek. In ker nima začetnih sredstev za strokovne, plačane nasvete, se pač obrne na klepetalnico, v upanju, da mu bodo odgovorili. Na ta način se tudi sam uči, saj mu zakonodaja s tega področja ni znana (saj jo v celoti ne obladajo niti računovodje-roko na srce, pa jim nihče ne zameri).
Ali pa želi zaslužiti nekdo/ali pa tudi ne, ki za prijatelja, moža, ženo "vodi" poslovne knjige in mu na začetku ni vse jasno. Za potrditev pa potrebuje vzpodbudbo tistih, ki to že obvladajo. Gre za delitev znanja, pa čeprav je vprašanje res le osnovno vprašanje s področja DDV-ja.

To je moje mnenje/stališče in ne sodim tistega, ki vprašanje postavi. Kolikor mi zastavljeno vprašanje povzroča "neugodje", ga kar enostavno preskočim.
lp
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

slovan :palca:
bozzo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a bozzo »

Morda imate prav, si pa včasih ko vse to berem in od koga kaj slišim, mislim, da bi DURS moral imeti več pregledov pa ne samo papirjev temveč tudi strokovne usposobljenosti ljudi, ki upravljajo z podjetji. :smodrica:
aj83
Novinec
Novinec

bozzo napisal/-a:Kakšno vprašanje, pa kaj to sprašuje računovodkinja ali popolen laik, ki se mu niti sanja ne o najosnovnejših zakonih ??? :(
Ne vem zakaj se tako razburjate nad vprašanjem in napadate nekoga, ki je iskal samo potrditev, da razume 94.člen zakona o DDV. Nisem ekonomist in ne pravnik in zato me je zanimalo, če razmišljam prav. Forum je zato, kot je lepo napisal slovan, da se širi znanje in ne nestrpnost do tistih, ki se želijo prepričati o zadevi, zaradi katere so v dvomih. Hvala slovan za razumevanje!
aj83
Novinec
Novinec

Prosim ne me sedaj ob še enem vprašanju dati na virtualno giljotino :)

Mogoče je bilo zgornje vprašanje malo nepraktično zastavljeno. Mogoče je naslednje vprašanje tudi nesmiselno, ampak tudi tako smo "samo" razmišljali, ko smo postavljali koncept spletne trgovine in sedaj potrebujem znova potrditev, ali je takšen koncept spletne trgovine sploh zakonit in možen.

Da bi zadevo lažje razumeli navajam konkretni primer. Popoldanski s.p., bi v svoji spletni trgovini prodajal material podjetja X, ki je davčni zavezanec v imenu in za račun tega podjetja X, zahteval bi pa provizijo, ker je preko svoje spletne trgovine naredil posel s podjetjem A (ki je tudi davčni zavezanec) za podjetje X.
Spletna trgovina bi bila tako posrednik med dvema podjetjema, ki sta oba davčna zavezanca in bi oba rada obračunala DDV. Kako bi lahko mi kot spletna trgovina izdali račun, da bi bilo za obe podjetji ugodno? Če je sploh to možno? Jaz mislim, da ni, ampak zato vprašam - ne me obsojat.

Razmišljali smo namreč o konceptu spletne trgovine, ki bi ponujala prostor različnim podjetjem, ki nimajo svoje spletne trgovine, da prodajo njihov material preko naše spletne trgovine, ki bi jim hkrati tudi iskala potencialne kupce. Približno tako kot delujejo storitve na kupone (kuponi so sicer neobdavčeni) - tukaj bi pa se direktno "preprodajal" njihov material. Gre se zato, da razmišljamo v dobro našim potencialnim strankam, ki bi bili zavezanci za DDV in tudi zato, ker se sami še odločamo ali bi se nam splačalo vključiti (preden začnemo s poslom)v prostovoljni sistem DDV ali ne. Če bi bili vključeni v DDV sistem, te dileme sedaj sploh ne bi bilo. Ampak na začetku vsakega posla je veliko dilem. Upam, da je tokrat bilo bolje pojasnjeno, kaj je problem in upam, da četudi je "butasti" problem, da me ne boste za vprašanje obsojali, ampak mi pomagali. Sem samo duša, ki razmišlja v vse smeri, morda tudi v narobni in se zato obrača na ta forum. Hvala.
Odgovori