OLAJŠAVA OS

Moderator: Mirko Zbačnik

tibaut
Računovodja
Računovodja

OLAJŠAVA OS

Odgovor Napisal/-a tibaut »

Nekaj so me zmontili so napisali da za računalnikško opremo ni olajašave in da je 2o%. Jaz mislim da to ni res, da je olajšava za letos 4o% in to tudi od račun.opreme. Imam prav? Koliko pa je olajšava za lastna neopredmetena os, naš račun.program?
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a ana »

Za leto 2004 se davčnemu zavezancu prizna davčna olajšava v višini 25% investiranega zneska v opredmetena osnovna sredstva (razen v osebna motorna vozila) in neopredmetena dolgoročna sredstva, vendar največ v višini davčne osnove, če gre za investicije v opredmetena osnovna sredstva in neopredmetena dolgoročna sredstva v Republiki Sloveniji, in dodatna davčna olajšava (razen v osebna motorna vozila) v višini 15% investiranega zneska v opremo, razen v pohištvo in pisarniško opremo brez računalniške opreme, in neopredmetena dolgoročna sredstva, vendar največ v višini davčne osnove, če gre za investicije v opremo in neopredmetena dolgoročna sredstva v Republiki Sloveniji.
Davčni zavezanec, ki koristi davčno olajšavo po prejšnjih treh odstavkih, ne sme razporejati dobička za udeležbo v dobičku. Če davčni zavezanec razporedi dobiček za udeležbo v dobičku pred potekom treh let po letu, v katerem je izkoristil davčno olajšavo, mora za znesek izkoriščene davčne olajšave povečati davčno osnovo v letu razporeditve dobička za udeležbo v dobičku.

10. člen
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

ali se smatra kot "udeležba v dobičku" tudi povečanje osnovnega kapitala iz nerazporejenega dobička preteklih let?
gili
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a gili »

NE

GILI
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal vesnak</i>
<br />ali se smatra kot "udeležba v dobičku" tudi povečanje osnovnega kapitala iz nerazporejenega dobička preteklih let?
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
mojcaz
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mojcaz »

Ali kdo ve, ali se da olajšava koristiti kasneje, ali samo za tisto poslovno leto. Mnogi boste mislili, da je to neumno vprašanje, morda pa je kdo že našel kakšno luknjo v zakonu???
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če se meni prav sanja, bodo že prihodnje leto nižje olajšave - ne vem, če obstaja kakšna prava luknja. Nobeno vprašanje ni neumno.

Sicer je kjer jih ni treba luken še preveč:wink:.

Mirko
stunt48a
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a stunt48a »

Prav se vam sanja

Zavezanec lahko za leto 2005 uveljavlja znižanje davčne osnove v višini 30% investiranega zneska v opredmetena osnovna sredstva, razen v osebna motorna vozila, pohištvo in pisarniško opremo brez računalniške opreme, in v neopredmetena dolgoročna sredstva, če gre za investicije v opredmetena osnovna sredstva in neopredmetena dolgoročna sredstva v Sloveniji.
Tifanny
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Tifanny »

Meni se je pa drugače sanjalo ....
Leto 2004: 25% + dodatna olajšava 15%
Leto 2005: 20% + dodatna olajšava 20% investiranega zneska v opredmetena OS (razen v osebna motorna vozila) in neopredmetena dolg.sr., največ v višini davčne osnove. Dodatna olajšava: v opremo, razen v pohištvo in pisarniško opremo.

LP :twisted:
mojcaz
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mojcaz »

Tiffany, imaš prav.

lp
monter
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a monter »

Mene pa zanima:
če imam npr. dobička 5 mio, olajšave pa so npr. 10 mio. V tem primeru lahko znižam osnovo za davek le za 5 mio.

Kaj pa,ko pride inšpektor in mi poveča dobiček na 10 mio, ali potem lahko naknadno uveljavljam olajšavo še za dodatnh 5 mio?

lp Karmen
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a stina »

Lahko tudi naknadno znižuješ davčno osnovo. Inšpektor bi te moral na to tudi opozoriti. Paziti pa moraš, da uveljavljaš dodatno olajšavo preden inšpektor izda odločbo. To se pravi, da se lahko z inšpektorjem dogovoriš preden izda zapisnik, ali pa potem, ko zapisnik že imaš, in še ni izdana odločba.
natasa2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a natasa2 »

Še najbolje je vpisati vse olajšave, davčna pa potem upošteva kolikor potrebujete. Nisem povsem prepričana da lahko naknadno povišate znesek olajšav.

Lp
Nataša
Odgovori