podjemna pogodba

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Jani1
Začetnik
Začetnik

podjemna pogodba

Odgovor Napisal/-a Jani1 »

vsi prispevki na teh forumih so tako učeno napisani, da tisti, ki delamo in rabimo te nasvete, ne znamo prečitati vsebine, kaj res nihče ne zna povedati po domače kako se kaj obračuna? vsi citirate neke zakone iz katerih se itak nič prav ne vidi ker se vse nanaša na spremembe prejšnjih zakonov, "alineja 5 se spremeni in nadomesti z alinejo 3", "alineja 4 preneha veljati, zato se prenese alineja 6"........
Mi lakho kdo pove, če imam preko podjemne pogodbe osebo na rednem dohodku, jaz imam s.p., oseba ni drugje v službi in ni prijavljena na borzi, plačuje pa si prispevek za ZPIZ. če dobi od mene redno nakazilo 1.300 EUR mesečno za usluge dela po urah, kako in kje se kaki davki prikažejo, če ji nakazujem na njen račun, ..... pa prosim ne v alinejah in šifrah, pa ne se sklicevati na zakonske osnove..... ker osnove so samo osnove, nadaljevanje, ki je pa potrebno za razlago ni.
pa ne zamerit, nisem računovodja.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: podjemna pogodba

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Težka bo, brez zakonskih osnov :oops: - ne sekirajte se, tudi mi se velikokrat ne znajdemo v njih.

Kot prvo morate zadostiti pogoju, da to ni delovno razmerje. Podjemna pogodba se izvjaja za dela, ki so enkratna. Pri vas je že problem, ker so izplačila in tudi delo ponavljajo iz meseca v mesec. Ob tem ste proti slovni že v temm vas citiram: če imam preko podjemne pogodbe osebo na rednem dohodku - to ima že znake rednega delovnega raznrja.

Ker pravite, da ne obvladate zadev, predvidevam, da vam računovodstvo vodi nekdo drug. In to osebo imate verjetno pooblaščeno tudi do obrazcev na e-davkih, kamor mora odati obrazec (REK 2) Na dan izplačila je tisti, ki plača doodek dolžan plačati tudi davčne obveznosti in poročati na avčno.

In glede dejstva, da je podjemna pogodba dražja od delovnega razmerja, zakaj ne bi človeka redno zapolili? Zakon o delovnih razmerjih, ta še sedaj veljaven, v prvih členih določa, kaj je delovno razmerje, podjemna pogodba pa je predmet civilnega prava, na menjena bolj za enkraten posel.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Jani1
Začetnik
Začetnik

no taki odgovor sem pričakoval, razumen, čitrljiv.
hvala
sam si vodim knjigovodstvo in to enostavno.
kdo mora dati napoved in koliko je to v %
nekdo mi je rekel da je to samo 8,5% prispevka
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Tule boste našli obračun podjemne pogodbe (zaenkrat še za leto 2012, ni še prenovljen za leto 2013):
http://www.racunovodja.com/izr/PodjemnaPogodba.aspx
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Jani1 napisal/-a:kdo mora dati napoved in koliko je to v %
nekdo mi je rekel da je to samo 8,5% prispevka
Obračun "podjemne pogodbe" (davčni odtegljaj - se opravičujem ampak moram navesti pravilni izraz, saj drugače ne boste vedeli kaj morate izpolniti v e-davkih) predložite DURS-u na dan izplačila podjemne pogodbe na obrazcu REK-2 - to pomeni, da razen elektronskega predlaganja, ni mogoče drugačne oblike (papirnat obrazec...). Na obrazcu označite vrsto dohodka 1501, na individualnem REK-u (tudi iREK) pa vrsto dohodka 1230.

Pri netu izplačilu 1.300€ (kot navajate zgoraj) morate plačati dohodnino, prispevek za PIZ, prispevek za zdravstveno zavarovanje in posebni davek na določene prejemke.

- neto znesek 1.300
- bruto znesek 1.677,42
- dohodnina po stopnji 25% od osnove (osnova je 90% bruto zneska 1.509,68 X 25% = 377,42)
- prispevek za PIZ po stopnji 8,85% (od 01.01.2013, do konca leta pa 6%) od bruto zneska = 148,45
- pavšalni prispevek za zdravstveno zavarovanje = 4,53
- posebni davek na določene prejemke po stopnji 25% od bruto zneska = 419,36
= skupaj strošek s.p.-ja: bruto znesek 1.677,42 + 148,45 + 4,53 + 419,36 = 2.249,76.

Bolj enostavno pa se ne da. Hkrati pa lahko na povezavi, ki vam jo je posredovala Nina, tudi sami izračunate izplačilo po podjemni pogodbi v letu 2012. Za izplačila v letu 2013 pa velja že nov zakon in bo višina prispevka za PIZ spremenjena iz 6% na 8,85%.

lp
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Jani1
Tukaj je v prvi vrsti forum računovodij in ne svetovalnica za neračunovodje.
Jaz sem neizmerno hvaležna vsem tistim, ki za podkrepitev svojih mnenj navedejo zakonodajo, ker je to točno tisto, kar rabim.
In ni res, da je vse napisano na tak način, ogromno je tudi čisto preprostih odgovorov, je pa res, da nekdo, ki ne pozna osnov, težko razume.

Srečno v novem letu vsem!
Jani1
Začetnik
Začetnik

hvala vseeno, ja se strinjam, vendar ja fajn včasih iti iz osnov tudi za računovodje, imam prav?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Res je, to je forum računovodji :spomezik: , a sem prav vesel, da se po nasvete k nam "zatekajo" tudi neračunovodje. Je pa res, da je včasih težko dati odgovor, da se ne dotakneš pravne podlage.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Jani1
Začetnik
Začetnik

hvala saj še bom imel več vprašanj, tudi glede obračuna plače po novem, ko ne morem za sebe več obračunati prispevkov za minimalno plačo ampak od vrednosti dobička , a je kje ta izračun prikazan?
Jani
rupert
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a rupert »

Jani1 napisal/-a:...glede obračuna plače po novem, ko ne morem za sebe več obračunati prispevkov za minimalno plačo ampak od vrednosti dobička ,Jani
Čeprav po svojih lastnih besedah ne maraš "učenosti", bi se tačas vseeno že lahko naučil, da kot sp nimaš plače lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Izraz "plača" pri sp-jih izhaja še iz časov, ko so na davčno pišiljali papirne plačilne liste. Verjetno je s tem imel v mislih prispevke.
Mirko Slika
Odgovori