storitve v EU iz 25/1 člena ZDDV nad 25 000€

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
TRISH073
Novinec
Novinec

storitve v EU iz 25/1 člena ZDDV nad 25 000€

Odgovor Napisal/-a TRISH073 »

če prav razumem , naj bi se pravna oseba - davčni zavezanec- moral registrirati za namene DDV in pridobiti SI št. z vlogo na DURS ..najpozneje v mesecu , v katerm je verjteno , da bo vrenost obdavčljivega prometa presegla predpisan znesek (ki je trenutno 25 000 €) ...

Zanima ali se storitve , ki jih opravim za DDV zavezanca v drugi državi članici , tretirane po 25/1 členu ZDDV1 uvrščajo v ta del - torej ali so to obdavčljive storitve ali ne . Namreč kot trenutno mali davčni zavezanec , ki imam le posebno davčno številko, za poslovanje z tujino, bom presesel trenutnih 25 000e .. pa ne vem točno kaj moram sedaj storiti.
Ne pa rad postal prostovolji DDV zavezanec.
Ali s tem poslom postanem lahko (moram) redni DDV zavezanec, da izstopim prej kot v 60 mesecih , če bo potreba.
Ali lahko iz naslova 25/1 ZDDV-1 in iz le teh računov storitev dosegam tudi večje zneske in mi ni potrebno storiti nič, ker se ta promet ne všteva v ta obseg ( Kot rečeno bega me , ker ne vem katera vrsta prometa se všteva v teh 25 000€= in če je to obdavčljiv promet , kot berem , če se storitve iz 25/1 člena zddv-1 smatrajo kot obdavčljive storitev ali so to oproščene storitve . In zakaj je ta promet všteva bodisi v obdavčljive promete bodisiv oproščene storitve.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: storitve v EU iz 25/1 člena ZDDV nad 25 000€

Odgovor Napisal/-a slovan »

7. odstavek 94. člena določa kaj se smatra kot obdavčljiv promet, ki je osnova za to ali se prijavite v sistem DDV ali ne:
(7) Obdavčljivi promet iz prvega odstavka tega člena obsega naslednje zneske,
brez DDV:
- znesek obdavčenih dobav blaga in storitev;
- znesek transakcij, ki so oproščene v skladu z 52., 53., 54. in 55. členom tega zakona;
- znesek transakcij z nepremičninami, finančnih transakcij iz 4. točke 44. člena tega
zakona ter zavarovalnih storitev, razen če so te transakcije postranske transakcije.

Dobava storitev v druge članice EU, pri katerih je obdavčena storitev v državi, ki naroča storitev, se prav tako všteva med obdavčene dobave in ko boste presegli 25.000€ obdavčenega prometa (ko bo komisija EU sprejela nov znesek 50.000€ bo ta veljal za obvezno identifikacijo) se boste morali obvezno identificirati za namene DDV.

lp
TRISH073
Novinec
Novinec

SPOŠTOVANI

prav zato ker imam dve različni info ( sicer ustni ) kaj gre v teh 25 000 € , in ena je iz ZRFR - da se ne všteva -sem zdajk res v dvomih , ali je ta moj promet : promet po 1 alineji 7 odstavka 94 člena , ki se všteva v te zneske .

v kolikor se moram sedaj registrirati ,ker bi /bom presegel ta trenutni mejni znesek - to pomeni, da dam novo vlogo na DURS- da se prijavljam v rednega dav. zavezanca in s tempridobim tudi pogoje, da lahko izstopim prej kot v 60 ih , če tako nanese , zaradi dejavnosti ?? In imam potem posledično tudi v slo pravico do odbitka DDV-JA od nabav v slo ... inče bi v slo kar koliko prodajala - bodisi storitev ali blago, bi morala zaračunavati DDV ?? .

Bi si še kje kaj več o tem lahko prebrala ... v kakšnem vašem e časopisu , novičkah? Hvala za pomoč
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Moje mnenje je, da se opravljanje obdavčljive dejavnosti "doma in v tujini" - dobave pri ugotavljanju praga za prijavo v sistem DDV-ja seštevajo.
Postavite pisno vprašanje na DURS, kolikor ste v dilemi oziroma so mnenja "klepetalcev" preveč različna.

lp
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Gospa Slovan ima prav...Prometi se seštevajo, tako prodaja v slo kot prodaja v eu....
In imam potem posledično tudi v slo pravico do odbitka DDV-JA od nabav v slo ... in če bi v slo kar koliko prodajala - bodisi storitev ali blago, bi morala zaračunavati DDV ?? .
in ja....lahko si odbijate ddv in v kolikor bi prodajali tudi v sloveniji, morate obračunati ddv...

Ker imam sama takšen primer, vmes je bila tudi kontrola pri tej stranki in je vse bilo ok...

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Dilemo imam sama pri stranki, ki je tudi na meji 25.000,00 in ne vem ali naj da vlogo za "normalnega" zavezanca za ddv, ker bo moral potem takoj spet dati vlogo za izstop, ko bo prag 50.000,00.

Kaj menite?
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
rupert
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a rupert »

[quote="12345ab"]Dilemo imam sama pri stranki, ki je tudi na meji 25.000,00

Če je (bo) ta mesec čez mejo, ni dileme!
Če pa lahko taktizira z zavlačevanjem izdajanja računov, naj čaka sklep EU. lp
TRISH073
Novinec
Novinec

hvala vam za komentarje in odg.

Bi še kdo kaj dodal na moje osnovno vpr. - dilemo, potrdil , ovrgel ?

Ima morebiti kdo info , da je težko izstopiti iz sistema DDV-ja , ko ne izpolnjueš več pogojev. Nekje sem to slišala

12345ab .. mislim, da sem mora reg , po trenutnem veljavnem zakonu... ali pa kot piše rupret
Odgovori