Pozdravljeni.
Zanima me naslednje: v decembru 2012 je bil izveden odkup lastnega deleža (tedaj je bila izdana tudi odločba). Uporabljen je bil dobiček iz leta 2011 in dobiček 10 mesecev 2012. Zanima me, kako to poknjižiti, da bo prav? Kakšno je pravilno zaključno stanje na kontu 9 na dan 31.12.2012?
Hvala!
Pravilno knjiženje odkupa poslovnega deleža
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Pravilno knjiženje odkupa poslovnega deleža
Na koncu leta boste ugotovili dobiček poslovnega leta na enak način kot v preteklih letih (IPI - poslovne knjige: prenos neporabljenega dela ČD poslovnega leta 829/932). V poslovnih knjigah pa vse knjižbe, ki so potrebne pri odkupu lastnega deleža:
- oblikovanje rezerv za lastne deleže: 930, 932/921
- odkup lastnega deleža: 929/285.....
* problem nastane takrat, ko je ČD poslovnega leta manjši kot je bil za 10 mesecev in za odkup lastnega deleža rezerve za lastne deleže ne zadoščajo.
lp
- oblikovanje rezerv za lastne deleže: 930, 932/921
- odkup lastnega deleža: 929/285.....
* problem nastane takrat, ko je ČD poslovnega leta manjši kot je bil za 10 mesecev in za odkup lastnega deleža rezerve za lastne deleže ne zadoščajo.
lp
Hvala za hiter odgovor.
Torej bo na koncu čisti dobiček razlika med celoletnim dobičkom in tistim medletnim, ki je bil uporabljen v odkupu poslovnega deleža?
Čeprav razumem, bo v Ajpesovi bilanci stanja takole:
AOP 063 Rezerve za lastne deleže in lastne poslovne deleže: še neizplačan del odkupljenega poslovnega deleža
AOP 064 Lastne delnice in lastni poslovni deleži: zneske medletnega dobičak
AOP 070 Čisti dobiček poslovnega leta: celoten znesek, nezmanjšan za odkup uporabljeni medletni dobiček
Tu sem povsem nov in prosim za pomoč. Zgoraj navedeno se mi ni zdi prav.
Torej bo na koncu čisti dobiček razlika med celoletnim dobičkom in tistim medletnim, ki je bil uporabljen v odkupu poslovnega deleža?
Čeprav razumem, bo v Ajpesovi bilanci stanja takole:
AOP 063 Rezerve za lastne deleže in lastne poslovne deleže: še neizplačan del odkupljenega poslovnega deleža
AOP 070 Čisti dobiček poslovnega leta: celoten znesek, nezmanjšan za odkup uporabljeni medletni dobiček
Tu sem povsem nov in prosim za pomoč. Zgoraj navedeno se mi ni zdi prav.
AOP 063 = celotne oblikovane rezerve za lastne deležscotland napisal/-a:AOP 063 Rezerve za lastne deleže in lastne poslovne deleže: še neizplačan del odkupljenega poslovnega deleža
AOP 064 = izplačan del odkupljenega lastnega deleža
AOP 068 = preneseni čisti dobiček = verjetno nič, ker ste ga v celoti porabili za oblikovanje rezerv za lastne deleže
AOP 070 = ostanek čistega dobička poslovnega leta, ki je ostal po uporabi za oblikovanje rezerv za lastne deleže.
Primer:
- preneseni čisti dobiček = 1.000
- čisti dobiček poslovnega leta pred oblikovanjem rezerv = 800
- odkup lastnega deleža 1.600
- rezerve za lastne deleže = 1600 iz prenesenega dobička 1.000 in ČD poslovnega leta 600
- stanje dobička na koncu leta: pretekla leta je NIČ (AOP 068); poslovno leto je 200 (800 - 600) (AOP 070)
- rezerve za lastne deleže = 1000 + 600 = 1600 (AOP 063)
- odkupljeni lastni deleži: če so v celoti = 1600 (AOP 064)
lp
Hvala, Slovan.
To mi je po vaši zaslugi sedaj uspelo. Zanima me še izkaz bilančnega dobička. V katere postavke vpišemo ustrezne številke?
To mi je po vaši zaslugi sedaj uspelo. Zanima me še izkaz bilančnega dobička. V katere postavke vpišemo ustrezne številke?
Kaj naj rečem: ste pa neumorni. Se vnaprej opravičujem vsem računovodjem, ki jim na ta način "odvzemam" posel. Bi vam pa vseeno priporočala, da si pridobite nekaj strokovnega znanja pri kakšnem dobrem računovodju.
AOP 200 = 800 = AOP 186 (IPI)
Aop 202 = 1000
Aop 210 = 1600
Aop 212 = 1600
AOP 215 (AOP 200 + AOP 202 - AOP 210)= 200 (= AOP 070 BS v vašem konkretnem primeru)
lp
AOP 200 = 800 = AOP 186 (IPI)
Aop 202 = 1000
Aop 210 = 1600
Aop 212 = 1600
AOP 215 (AOP 200 + AOP 202 - AOP 210)= 200 (= AOP 070 BS v vašem konkretnem primeru)
lp
Še enkrat lepa hvala!