AVANS IZ LETA 2000

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
CLARISA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

AVANS IZ LETA 2000

Odgovor Napisal/-a CLARISA »

Pozdravljeni,

Dobila sem novo stranko, in ima v brutobilanci knjižen prejet avans v znesku 6.700,00 eur. Ko sem jih vprašala mi niso znali odgovoriti, ker "kao" ta avans je bil že dan v letu 2000 in se očitno niso ubadali s tem da bi ga zaprli.
Kaj lahko naredim v takem primeru? Prosim za pomoč :prayer:
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: AVANS IZ LETA 2000

Odgovor Napisal/-a meurs »

Če je bil prejet avans je treba preveriti ali je bila tudi storitev opravljena/blago prodano. To je prvi korak.
CLARISA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pozdravljeni,

iz prejšnjega servisa mi ne znajo nič pojasnit, ker so že oni dobili v otvoritvi in so tam kar pustili. Direktor se pa tudi ne spomni :(
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Res je sicer rok za hrambo računov 10 let, vendar vse firme ne uničujejo arhiva po 10tih letih.... naj vam dajo na voljo arhiv iz leta 2010. Če jim je v interesu rešiti zadevo bodo sodelovali.
CLARISA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ni jim v interesu, ker drugače bi že uskladili zadevo, zato so pa kar skoz leta pustili na kontu. Kaj narediti v tem primeru? Rada bi začela z čisto brutobilanco :oops:
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

meurs napisal/-a:Res je sicer rok za hrambo računov 10 let, vendar vse firme ne uničujejo arhiva po 10tih letih.... naj vam dajo na voljo arhiv iz leta 2010. Če jim je v interesu rešiti zadevo bodo sodelovali.
mislila sem iz leta 2010. Odpis predujma in dati v prihodke (davčne seveda). Je sicer tudi davčno tveganje ali bi moral biti obračunan tudi ddv, ampak če ne bodo hoteli sodelovati.... tudi tega ne boste mogli naresti. Pisno jih opozorite in naj vam pisno potrdijo, da sprejemamo davčni riziko.
CLARISA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Glede ddv-ja ni problem, ker niso davčni zavezanci. Ne vem zakaj ne rešujejo takih stvari takoj in pol si ti ka dobiš na novo v dilemi kaj narest, pa da boš pravilno :sjezen:
Če mu odpišem bo pa še več dobička plačal in s tem se pa ne strinja.
Oni se zgovarjajo da so že dobili v otvoritvi ta znesek:(
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

CLARISA napisal/-a:Oni se zgovarjajo da so že dobili v otvoritvi ta znesek:(
Če so ga "dobili v otvoritvi" (groza kakšno opravičilo za nekaj, kar je najmanj 12 let v poslovnih knjigah), in tudi vi ste ga dobili v "otvoritvi"; stranka se ne spomni, da je karkoli naredila - verjetno se tudi ne spomni, če je od prejetega avansa obračunala DDV; tudi terjatve do plačnika avansa nima... v prihodke ne bi želel (glede na to, da je stvar že zastarela)...pa naj vplačniku lepo VRNE denar na njegov TRR.

lp
CLARISA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Slovan, se strinjam da je groza, da v 12 letih ne naredijo ničesar. Imam knjiženo na kontu 230000 in subjekt mi piše samo privatni sektor, tko da še to ne vem ali je plačala fizična oseba ali pravna. Niso zavezanci za ddv, tko da vsaj pri ddv-ju ni bilo utaje. Nekako bom mogla uredit, ker ne mislim še naprej vleči ta znesek.

Najlepša hvala za pomoč Meurs in Slovan!
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Če nimajo niti dokumentacije, kdo je plačnik ( direktor se ne spomni za 6,7 TE ?? - a rabijo še koga za v službo tam ?), pač ni druge kot
na izredne prihodke oziroma kakor je pač zdaj po novem.
Pri takem redu je bila stvar lahko že pred leti "pokrita" skozi odpis kakega računa, pa se bo zdaj s tem "zglihalo" - vi nimate pri tem nobene odgovornosti oziroma rizika. LP
Odgovori