ID številka

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sjb
Novinec
Novinec

ID številka

Odgovor Napisal/-a sjb »

Živjo vsem

zanima me, ali mi res ni potrebno napisati ID številke na račun DDV zavezanca, če izstavljen račun ni namenjen direktno njemu. DDV zavezanec je menda samo naslovnik za račun in plačnik računa. Zahteva popravek računa, da ga izdamo brez ID.
Prosim za komentar.

LP
afna
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a afna »

Vprašanje ni čisto jasno,vendar: Če napišete rč. s pomanjkljivostmi, vas to ne reši obračuna DDV (če seveda vsebina rč.podlega obračunu DDV). Težave bo imel prejemnik, ker ne bo mogel upoštevati vstopnega DDV. Torej se ne vznemirjajte in mu izpolnite željo, saj se bliža novo leto. Srečno!
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Verjetno gre za ID številko prejemnika. Glede tega 34. pravi, da ID številka ni obvezna, razen če davčni zavezanec ni plačnik. O tem je bilo na forumu že "VELIKO GOVORA"....
34.člen ZDDV:pravi:
1) Davčni zavezanec, ki izda račun davčnemu zavezancu ali pravni osebi, ki ni davčni zavezanec, mora na računu navesti naslednje podatke:
1. datum izdaje;
2. zaporedno številko, ki omogoča identifikacijo računa;
3. identifikacijsko številko za DDV, pod katero davčni zavezanec opravi dobavo blaga ali storitev;
4. identifikacijsko številko za DDV naročnika oziroma kupca, če je naročnik oziroma kupec plačnik DDV za nabavljeno blago oziroma storitve ali če mu je dobavljeno blago v skladu z 31.a členom tega zakona;
5. ime in naslov davčnega zavezanca in njegovega naročnika;
6. količino in vrsto dobavljenega blaga oziroma obseg in vrsto opravljenih storitev;
7. datum opravljene dobave blaga oziroma datum, ko je bila storitev opravljena oziroma končana oziroma datum prejetega predplačila, če se ta datum lahko določi in je različen od datuma izdaje računa;
8. davčno osnovo, od katere se obračunava DDV po posamezni stopnji ali na katero se nanaša posamezna oprostitev, ceno na enoto blaga ali storitve brez DDV, in kakršnakoli znižanja cen in popuste, ki niso vključeni v ceno na enoto;
9. uporabljeno stopnjo DDV;
10. znesek DDV, razen če je s tem zakonom ali predpisom, izdanim na njegovi podlagi, drugače določeno.

P.S. Vendar s tem ni rečeno, da ID številke ne smeš pisati, kajti pravi vsi ali večinoma jo pišejo (ID prejemnika).
Upam, da bo na to še kdo dal kakšno pripombo ali mnenje.

Lep pozdrav

Ali lahko na to še kdo poda svoje mnenje?? Če mislim prav?
sjb
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a sjb »

:twisted:Hvala za ogovore, meni so poslali dopis, da me njihova ID nič ne briga in da je nesme biti na računu. Moti me pa nekaj srugega, ko smo jim pred 3 meseci izdali avansni račun, pa niso nič "jamrali" da ni potrebna ID šetvilka.
Jaz sem jih sedaj res popravila račun brez IDja, zase pa sem ga pustila .
Nevem, če nam bodo sploh plačali, ker sem jih več slišala, da smo nasedli, ker smo jim sploh naredili izdelek, ker so "barabe ".....

Čakam še na kakšno Vaše mnenje.

Vse najlepše v prihodnjem letu !!!:twisted:
LP
sonja11
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Bohinj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sonja11 »

Strinjam se z Anko. ID številka mora biti na računu samo v posebnem primeru (kot je navedeno v točki 4). Če pa je kljub temu napisana, pa ni nič narobe :mrgreen:
LP
Odgovori