pogodba o poslovodenju, OPSVL in krajši delovni čas

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Amite
Novinec
Novinec

pogodba o poslovodenju, OPSVL in krajši delovni čas

Odgovor Napisal/-a Amite »

Ima morda kakšne izkušnje ali vpogled kako je s krajšim delovnim časom in pogodbo o poslovodenju?

Krčim obseg poslovanja in bi si rad zmanjšal stroške, pa me zanima ali je mogoče, da v enoosebni družbi katere lastnik sem, torej moram imeti sklenjeno pogodbo o poslovodenju in ne dejanske zaposlitve, sklenem pogodbo za npr. le 10% delovnega časa.

Tako, da ne bi plačeval OPSVL prispevkov za samozaposlene lastnike .... v višini 320+ EUR ampak v ustrezno manjšem znesku. To da bi mi npr. teklo le 10% delovne dobe ali pa da bi vseeno moral doplačati kakšen dodatni EUR za ZZZS me ne bi motilo, dokler bi bile mesečne obeznosti bistveno nižje.

Hvala za kakršno koli informacijo!
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Re: pogodba o poslovodenju, OPSVL in krajši delovni čas

Odgovor Napisal/-a novica »

Ne bo šlo - razen če se za razliko zavaruješ kot sp ali kje drugje zaposliš.
Amite
Novinec
Novinec

Se pravi, če prav razumem, so minimalni prispevki iz naslova delovnega razmerja (v tem primeru sem menda obravnavan kot samozaposlen) preračunani iz minimalne pokojninske osnove in 100 % delovni čas... mislim da tam okoli 330 EUR/mesec.

Ok, kaj pa ta scenarij. Prodam 1 % podjetja nekomu drugemu, tako da ni več enoosebna družba in nisem več 100% lastnik. Torej se lahko zaposlim. In se lahko v tem primeru zaposlim kot direktor/poslovodja za npr. 10 % (skrajšan) delovni čas?
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Sedaj ni treba več izvajati vaj z 1% deležem - se lahko neposredno zaposliš na 001, samo velja enako - če si 10% zavarovan - zaposlen, je 90% po OPSVL.

Edino če se znebiš poslovodstva - imenuješ drugega za direktorja,potem si za 90% dodatno še samo ZZZS zavarovan (šifra 103).
Amite
Novinec
Novinec

Se pravi ta kolobocija z obveznim 100% delovnim časom velja samo za poslovodje? Če sem npr pomoč pri administraciji je pa 10 % OK... pa kdo je tukaj nor :)!

Eno, zelo verjetno neumno vprašanje. A podjetje sploh rabi poslovodjo? Verjetno je obvezno, da nekoga imenujem za poslovodjo, če sam to torej ne morem biti...

Kako pa je torej v primeru, da za poslovodjo imenujem nekoga ki je že zaposlen nekje drugje? Spet modrujem, ampak npr.: Oseba X je že zaposlena za 100 % delovni čas v drugem podjetju (lasten s.p.) in jo imenujem za poslovodjo z npr. 1% delovnim časom. Sebe pa za administratorja z 10 % delovnim časom. Torej, firma na koncu izplačuje 1 % prispevkov in plače osebi X in oseba X ima preostalih 99 % prispevkov urejenih iz lastnega podjetja, kjer je bila itak že do sedaj zaposlena za 100% (stroški se ji torej ne spremenijo). Meni se stroški zmanjšajo na 1/10 kot sem jih imel prej. Firma je pa pokrita, ker ima poslovodjo, za katero sklepam, da je pač obvezni del poslovanja.

A to bi bilo vsaj z eno nogo na sivem nedorečenem področju :)?
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

ta kolobocija z obveznim 100% delovnim časom velja samo za LASTNIKE-poslovodje!

Če sem npr pomoč pri administraciji je pa 10 % OK... pa kdo je tukaj nor !

Tudi tako ni 10% OK - kot lastnik (tudi če nisi poslovodja, moraš plačevati vsaj za zdravstvo.

Je sicer samo tretjina, zato pa ti ne šteje v leta za penzjon.
Amite
Novinec
Novinec

Novica, najprej NAJLEPŠA HVALA! Za čas in znanje!

Če smem razkaditi še malo svoje megle neznanja bi pa preveril še enkrat sledeče.

Pišeš: "Tudi tako ni 10% OK - kot lastnik (tudi če nisi poslovodja, moraš plačevati vsaj za zdravstvo. Je sicer samo tretjina, zato pa ti ne šteje v leta za penzjon."

1. Pa me zanima, ali je sedaj to univerzalno pravilo ne glede na tip dela pri zaposlitvi lastnika? Se pravi, ne gre za problem poslovodja IN lastnik. Isto velja za administrator IN lastnik, telefonist IN lastnik... Ali to pomeni, da se lahko tudi v primeru poslovodja IN lastnik odrečem pokojninski dobi, plačam prispevke za zdravstvo in sem na 1/3 stroškov? Ali je to mogoče samo kot "nekaj kar ni poslovodja" IN lastnik?

2. Ali lastnik pomeni 100% lastnik ali xy-nima veze % lastnik?

Se opravičujem, ampak preverjam dvojno ali se pravilno razumemo. Predno pokličem notarko kdaj ima prvi termin :)!
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Ali to pomeni, da se lahko tudi v primeru poslovodja IN lastnik odrečem pokojninski dobi, plačam prispevke za zdravstvo in sem na 1/3 stroškov? NE
Ali je to mogoče samo kot "nekaj kar ni poslovodja" IN lastnik? JA

2. lastnik pomeni od 1-100% lastnik
Odgovori