Pozdravljeni,
Imam popoldanski s.p. ( trgovino za male živali) blago nabavljam večina v Italiji. Nisem davčni zavezanec. Zanima me če se moram prijaviti za zavezanca v primeru ko bi mi nabave presegale 10.000€.
LP
nabava blaga v italiji
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: nabava blaga v italiji
ja, za malega davčnega zavezanca.
Hvala za odgovor.
A mi lahko še poveste kakšna je razlika med malim davčnim zavezance in navadnim
Lp Irena
A mi lahko še poveste kakšna je razlika med malim davčnim zavezance in navadnim
Lp Irena
mali je samo za namene nabave v eu. naredite v slo samoobdavčitev - torej obračunate slo ddv 20% gor, ki pa ni vstopni ddv in je vaš strošek. Pravtako pri prodaji ne obračunate ddv.
Mali davčni zavezanec je tisti (94. člen ZDDV), ki dosega določenea obdavčljivega prometa (trenutno je to 50.000€) in se zato ne identificira za namene DDV - na izdanih računih ne obračuna DDV in od prejetih računov si ne odbija DDV. Vendar pa v primeru, ko prejema storitve iz drugih držav Unije ali opravlja storitve za zavezance iz drugih držav Unije, se mora identificirati/registrirati za ta namen. Dobi posebno identifikacijsko številko, ki pa jo uporablja samo za ta namen (račune kupcem v uniji izdaja brez obračunanega DDV-ja - gre za obrnjeno davčno breme; pri prejetih računih za opravljene storitve zavezancev iz drugih držav unije pa opravi samoobdavčitev v Sloveniji/in plača DDV v Sloveniji).
Razen tega lahko mali davčni zavezanec (tisti iz 94. člena) brez posebne registracije pridobiva blago znotraj skupnosti (4. člen ZDDV), če v prejšnjem ali tekočem letu ne preseže 10.000€ pridobljenega blaga (lahko pa se registrira tudi v ta namen). Mali davčni zavezanec od tako pridobljenega blaga ne obračuna in plača DDV, dobavitelj pa mu zaračuna DDV v skladu z zakonodajo države v kateri se nahaja.
NAVADNi zavezanec za DDV pa je tisti, ki presega znesek obdavčljivega prometa (50.000) in se mora identificirati za namene DDV ali pa se prijavi v sistem DDV-ja prostovoljno (ne dosega sicer znesek prometa, ampak npr. bo nabavil veliko osnovnih sredstev in želi opraviti odbitek DDV-ja..obdavčljiv promet pa bo nastal šele v naslednjih letih...itd). Takšen zavezanec na izdanih računih obračuna DDV (izstopni DDV), pri prejetih računih pa si sme odbiti DDV...
Razen tega lahko mali davčni zavezanec (tisti iz 94. člena) brez posebne registracije pridobiva blago znotraj skupnosti (4. člen ZDDV), če v prejšnjem ali tekočem letu ne preseže 10.000€ pridobljenega blaga (lahko pa se registrira tudi v ta namen). Mali davčni zavezanec od tako pridobljenega blaga ne obračuna in plača DDV, dobavitelj pa mu zaračuna DDV v skladu z zakonodajo države v kateri se nahaja.
NAVADNi zavezanec za DDV pa je tisti, ki presega znesek obdavčljivega prometa (50.000) in se mora identificirati za namene DDV ali pa se prijavi v sistem DDV-ja prostovoljno (ne dosega sicer znesek prometa, ampak npr. bo nabavil veliko osnovnih sredstev in želi opraviti odbitek DDV-ja..obdavčljiv promet pa bo nastal šele v naslednjih letih...itd). Takšen zavezanec na izdanih računih obračuna DDV (izstopni DDV), pri prejetih računih pa si sme odbiti DDV...
Preveč na splošno: samo pri prejemu storitev gre za klasično "samoobdavčitev", pri blagu pa lahko do določenega zneska izbira (4. člen zakona), sicer se mora identificirati za namene DDV-ja. V obeh primerih pa nima pravice do odbitka vhodnega DDV-ja.meurs napisal/-a:mali je samo za namene nabave v eu. naredite v slo samoobdavčitev - torej obračunate slo ddv 20% gor, ki pa ni vstopni ddv in je vaš strošek. Pravtako pri prodaji ne obračunate ddv.
Pozdravljeni,
zanima me če je potrebno na računu napisat klavzulo da je stranka mali davčni zavezanec
Lp Irena
zanima me če je potrebno na računu napisat klavzulo da je stranka mali davčni zavezanec
Lp Irena
Na izdanem računu ni potrebno navajati (nikjer ni izrecno zahtevano), da niste zavezanec za DDV v skladu s 94. člena ZDDV. Ni pa odveč, da vaš poslovni partner takoj ve, da ni na računu DDV-ja zato ker ste "mali davčni zavezanec" (sice pa na izdanem računu tudi ni vaše ID številke - tudi to je znak, da ste mali davčni zavezanec).
lp
lp