obveznost obračuna DDV pri avansih
Moderator: Mirko Zbačnik
obveznost obračuna DDV pri avansih
Pozdravljeni!
Prosim za pomoč pri naslednji zadevi. Kako je z samoobdavčitvijo pri avansih za tujino - kdaj nastane obveznost obračuna DDV kadar smo mi plačniki kot prejemniki storitve ali blaga:
- prejet avans iz države EU
- prejet avans iz tretjih držav
- dani avans v države EU
- dani avans v tretje države
Hvala za pomoč in lep dan!
Prosim za pomoč pri naslednji zadevi. Kako je z samoobdavčitvijo pri avansih za tujino - kdaj nastane obveznost obračuna DDV kadar smo mi plačniki kot prejemniki storitve ali blaga:
- prejet avans iz države EU
- prejet avans iz tretjih držav
- dani avans v države EU
- dani avans v tretje države
Hvala za pomoč in lep dan!
LP, Anita
Re: obveznost obračuna DDV pri avansih
Avans je predmet DDV samo znotraj SI.
Menim, da boste odgovore na vaša vprašanja dobii v pojasnilu DURS:
OBRAVNAVA PREDPLAČIL IN NASTANEK DAVČNE OBVEZNOSTI PRI ČEZMEJNIH STORITVAH,
Pojasnilo MF, št. 423-52/2013/2, 3. 4. 2013
Lp
OBRAVNAVA PREDPLAČIL IN NASTANEK DAVČNE OBVEZNOSTI PRI ČEZMEJNIH STORITVAH,
Pojasnilo MF, št. 423-52/2013/2, 3. 4. 2013
Lp
marea
A so čezmejne storitve mišljene povsod ali samo v EU?
A je potrebno obračunati DDV tudi od avansa danega za pridobitev blaga iz EU ali to velja samo za storitve?
A je potrebno obračunati DDV tudi od avansa danega za pridobitev blaga iz EU ali to velja samo za storitve?
LP, Anita
Moje mnenje je, da se to upošteva za predplačila za storitve med davčnima zavezancema znotraj Unije.
Lp
Lp
marea
Se opravičujem, sem prehitro napisala, menim, da pojasnilo ne velja le za predplačila za storitve znotraj Unije. Menim, da se upošteva za predplačila za storitve znotraj EU in za čezmejne storitve, če nastane obveznost za obračun v Sloveniji.
marea
Hvala za odgovor!
Ne rabiš pa obračunati za dani avans za pridobitev blaga a ne?
Za Slovenijo pa ni sprememb kolikor sem sledila - ob prejetem avansu obračunaš DDV na dan prejema avansa, pri danem pa si lahko odbijaš na dan plačila. Je tako?
Ne rabiš pa obračunati za dani avans za pridobitev blaga a ne?
Za Slovenijo pa ni sprememb kolikor sem sledila - ob prejetem avansu obračunaš DDV na dan prejema avansa, pri danem pa si lahko odbijaš na dan plačila. Je tako?
LP, Anita
Pri prejetem predplačilu nastane obveznost obračuna DDV na dan prejema predplačila (5.odst.33.člena ZDDV-1). V kolikor pa vi date predplačilo pa si lahko odbijete DDV ko prejmete račun za predplačilo (99.člen PZDDV).
Za prejete dobave blaga iz Unije ko kupec da predplačilo, to predplačilo ne predstavlja obveznosti za obračun DDV.
Lp
Za prejete dobave blaga iz Unije ko kupec da predplačilo, to predplačilo ne predstavlja obveznosti za obračun DDV.
Lp
marea
Kako pa ravnate ko imate poleg dobave blaga tudi storitve prevoza? Stranka nam da avans za oboje skupaj. Kako evidentirate v DDV take avanse?
Pri dobavah blaga evidentiramo v RP blago in storitve prevoza.
Hvala
M
Pri dobavah blaga evidentiramo v RP blago in storitve prevoza.
Hvala
M