Normirani s.p. da ali ne?
Moderator: Mirko Zbačnik
Normirani s.p. da ali ne?
Pozdravljeni.
Kar nekaj mesecev že berem razne prispevke na to temo pa mi še vedno ni jasno.
Ponekod vidim razne številke od kod do kod se normiranost izplača, ampak mi ni jasno od kje so vzete.
Naj vprašam kar na primeru.
Normirani stroški:
Prihodki: 5000€ * 0.3 = 1500€, davek 20% = 300€
Dejanski stroški: - predpostavim da mi uspe zbrati za 5000€ stroškov, kar v mojem primeru ni lahko!!!
Prihodki: 5000€ -stroški 5000€, davek = 0€, vendar potrebujem računovodski servis 80€ x 12 + bilance (200-300€) = 1000+€
Res ne vem kje je računica, da se Normirani stroški ne izplačajo.... Vsaj pri majhnih prihodkih.
Poleg tega pa še odpadejo vse skrbi z zbiranjem računov...
Če sem kaj spregledal, ali za kakšno stvar ne vem, prosim za popravek...
LP, CF
Kar nekaj mesecev že berem razne prispevke na to temo pa mi še vedno ni jasno.
Ponekod vidim razne številke od kod do kod se normiranost izplača, ampak mi ni jasno od kje so vzete.
Naj vprašam kar na primeru.
Normirani stroški:
Prihodki: 5000€ * 0.3 = 1500€, davek 20% = 300€
Dejanski stroški: - predpostavim da mi uspe zbrati za 5000€ stroškov, kar v mojem primeru ni lahko!!!
Prihodki: 5000€ -stroški 5000€, davek = 0€, vendar potrebujem računovodski servis 80€ x 12 + bilance (200-300€) = 1000+€
Res ne vem kje je računica, da se Normirani stroški ne izplačajo.... Vsaj pri majhnih prihodkih.
Poleg tega pa še odpadejo vse skrbi z zbiranjem računov...
Če sem kaj spregledal, ali za kakšno stvar ne vem, prosim za popravek...
LP, CF
Re: Normirani s.p. da ali ne?
Hvala, ravno klikam. Tisti kalkulator potrdi moj izračun.
Ne razumem pa tistega dela okrog priznanih olajšav pri dohodnini....
Kako so povezani normirani stroški z dohodnino?
LP
Ne razumem pa tistega dela okrog priznanih olajšav pri dohodnini....
Kako so povezani normirani stroški z dohodnino?
LP
Vsi prihodki s.p.-ja so predmet dohodnine. V primeru normiranih stroškov je davek dokončen (po formuli, ki ste jo zapisali) in olajšav ni možno upoštevati (v izračunu na desni strani), če pa se odločite za dejanske stroške, se ob izračunu dohodnine upoštevajo tudi olajšave (v izračunu na levi je upoštevana samo splošna ter v primeru zelo nizkih dohodkov še dodatna).
Če s.p. ni "popoldanski" in podjetnik ne prejema še drugih dodatnih dohodkov, so dejanski stroški pogosto ugodnejši.
Če s.p. ni "popoldanski" in podjetnik ne prejema še drugih dodatnih dohodkov, so dejanski stroški pogosto ugodnejši.
Najlepša hvala za odgovor. Sedaj mi je bolj jasno.
LP, CF
LP, CF
-
helianthus
- Računovodski vajenec

Tale izračun pa niti približno ne drži.
Za podatke: prihodki 18.000, odhodki 6.000, prispevki 3.600
mi je pri izračunu z upoštevanjem dejanskih stroškov izračunalo dohodnino 1.465,92 eur!
Dejansko bi bila dohodnina v tem primeru 637,02 eur, ker bi bil:
bruto dohodek 12.000,00
splošna olajšava 4.418,64
osnova za dohodnino 3.981,36
stopnja dohodnine 16%
dohodnina 637,02
S posebnimi olajšavami pa bi bila dohodnina še nižja ali celo 0.
Za normirane odhodke pa drži, da bi bila v tem primeru dohodnina 1.080,00 eur.
Je pa res, kot pravi crazyfish, da je treba upoštevati še stroške računovodskih storitev, ki jih pri normirancih ni ali pa so precej nižji kot pri tistih, ki morajo voditi poslovne knjige. Na primer tale s.p. iz zgornjega primera bi plačal 637 dohodnine + še vsaj toliko računovodske storitve, tako da bi za vse skupaj plačal 200 eur več kot če bi bil normiranec. Pa še bolj enostavno je biti normiranec, ker ti ni treba zbirati računov za stroške.
Splošna olajšava je v vašem primeru 3.302,70€ saj imate bruto dohodke 18.000 (za ugotovitev višine olajšave se vzame bruto dohodek in ne davčna osnova!!), kar vam da znesek dohodnine 1.465,92€.helianthus napisal/-a:Tale izračun pa niti približno ne drži.
Programček deluje tako, da vpišete odhodke, v katerih so vključeni tudi prispevki (več o tem vam povedala Nina). Ločen prikaz je najbrž za nadaljevanje, ko ugotavljate zavarovalno osnovo za prispevke v naslednjem letu.
lp
Če lahko še eno podvprašanje, ker sem bolj ne-vešč računovodstva.
Kaj so "Prispevki iz dejavnosti:"?
Hvala.
Kaj so "Prispevki iz dejavnosti:"?
Hvala.
O prispevkih: http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_ ... pojasnila/
Izračun je bil večkrat preverjen in testiran in - kolikor vem - deluje pravilno. O točnem poteku izračuna sem povprašala avtorico, ki ga je pripravila, in bom odgovorila, ko bo mogoče.
Hvala za razumevanje in lep dan,
Nina
Izračun je bil večkrat preverjen in testiran in - kolikor vem - deluje pravilno. O točnem poteku izračuna sem povprašala avtorico, ki ga je pripravila, in bom odgovorila, ko bo mogoče.
Nina
-
helianthus
- Računovodski vajenec

Bruto dohodek je dobiček + prispevki ali prihodki - odhodki (brez prispevkov).slovan napisal/-a:Splošna olajšava je v vašem primeru 3.302,70€ saj imate bruto dohodke 18.000 (za ugotovitev višine olajšave se vzame bruto dohodek in ne davčna osnova!!), kar vam da znesek dohodnine 1.465,92€.helianthus napisal/-a:Tale izračun pa niti približno ne drži.
Programček deluje tako, da vpišete odhodke, v katerih so vključeni tudi prispevki (več o tem vam povedala Nina). Ločen prikaz je najbrž za nadaljevanje, ko ugotavljate zavarovalno osnovo za prispevke v naslednjem letu.
lp
V zgornjem primeru je bruto dohodek: prihodki 18.000 - odhodki 6.000 = 12.000, čemur po dohodninski lestvici za leto 2013 pripada splošna olajšava 4.418,64 eur.
Ali drugače:
Dobiček je: prihodki 18.000 - odhodki 6.000 - prispevki 3.600 = 8.400
Dobiček 8.400 + prispevki 3.600 = bruto dohodek 12.000
-
helianthus
- Računovodski vajenec

Tudi sama sem si izdelala programček, ki za izračun upošteva poleg prihodkov, odhodkov in prispevkov še posebne olajšave, ki se jih po potrebi vnese, ter dodatne stroške računovodstva, ki so pri normirancih nižji ali jih celo ni. Tako je primerjava med eno in drugo obdavčitvijo veliko bolj natančna in tudi pravilna. Če vas moj izdelek zanima, mi lahko pišete.Nina napisal/-a:O prispevkih: http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_ ... pojasnila/
Nina
Pri ugotavljanju višine olajšave pri dohodku iz dejavnosti se upošteva 111. člen Zakona o dohodnini:
(4) Za dohodek iz dejavnosti iz drugega in tretjega odstavka tega člena se šteje dobiček, v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove, razen razlike v obrestih.
Zgoraj sem sicer navedla, da je osnova bruto dohodek (18.000), kar seveda ni pravilno
.
Pri gornjem primeru so prihodki 18.000; odhodki 6.000 ..v teh odhodkih so tudi prispevki za socialno varnost, ki so 3.600 (zato tudi zahteva program ločen podatek).
Tako je dohodek za splošno olajšavo: 12.000 + 3.600 = 15.600...in olajšava 3.302,70€
Verjamem, da oba programčka delujeta pravilno ob predpostavki, da uporabljata vsebinsko enake podatke. Pomanjkljivost programčka na strani računovodja je v tem, da morda niso podana kratka navodila iz katerih bi bilo razvidno, da so v odhodkih vključeni tudi prispevki in so ločeno prikazani zgolj za ugotovitev višine splošne olajšave.
lp
(4) Za dohodek iz dejavnosti iz drugega in tretjega odstavka tega člena se šteje dobiček, v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove, razen razlike v obrestih.
Zgoraj sem sicer navedla, da je osnova bruto dohodek (18.000), kar seveda ni pravilno
Pri gornjem primeru so prihodki 18.000; odhodki 6.000 ..v teh odhodkih so tudi prispevki za socialno varnost, ki so 3.600 (zato tudi zahteva program ločen podatek).
Tako je dohodek za splošno olajšavo: 12.000 + 3.600 = 15.600...in olajšava 3.302,70€
Verjamem, da oba programčka delujeta pravilno ob predpostavki, da uporabljata vsebinsko enake podatke. Pomanjkljivost programčka na strani računovodja je v tem, da morda niso podana kratka navodila iz katerih bi bilo razvidno, da so v odhodkih vključeni tudi prispevki in so ločeno prikazani zgolj za ugotovitev višine splošne olajšave.
lp