Študentsko delo in denarna nagrada
Moderator: Mirko Zbačnik
Študentsko delo in denarna nagrada
Pozdravljeni,
Imam nujno vprašanje.
Letos sem delala preko študentskega servisa in zaslužila 2300 €. Ravno danes pa sem izvedela, da sem v neki nagradni igri zadela bruto znesek 1000 €. Klicala sem na davkarijo in mi je še manj jasno kot prej. Gospa je omenjala nek znesek 3200€ vendar ne najdem nikjer kaj ta znesek pomeni.
Če seštejem zaslužek na ŠS in denarno nagrado, je to skupaj 3300€. Po njenem naj bi bila zaradi tega 100€ čez mejo. Kaj zdaj to pomeni, da mi bojo obdavčili ta znesek? In če ja, po kakšni davčni stopnji pa? Na ŠS pravijo da je davek nad to mejo 16%, davek za nagrado pa je 25%.
Prosim za kako razlago da vem kako in kaj. Očitno davčne napovedi ne bom oddajala, ker naj bi zgleda dobila nek informativni izračun.
Aja, pa če piše da sem zadela bruto 1000€, ali to pomeni da sem zadela 750€ zase + 250€ za plačilo davka?
Imam nujno vprašanje.
Letos sem delala preko študentskega servisa in zaslužila 2300 €. Ravno danes pa sem izvedela, da sem v neki nagradni igri zadela bruto znesek 1000 €. Klicala sem na davkarijo in mi je še manj jasno kot prej. Gospa je omenjala nek znesek 3200€ vendar ne najdem nikjer kaj ta znesek pomeni.
Če seštejem zaslužek na ŠS in denarno nagrado, je to skupaj 3300€. Po njenem naj bi bila zaradi tega 100€ čez mejo. Kaj zdaj to pomeni, da mi bojo obdavčili ta znesek? In če ja, po kakšni davčni stopnji pa? Na ŠS pravijo da je davek nad to mejo 16%, davek za nagrado pa je 25%.
Prosim za kako razlago da vem kako in kaj. Očitno davčne napovedi ne bom oddajala, ker naj bi zgleda dobila nek informativni izračun.
Aja, pa če piše da sem zadela bruto 1000€, ali to pomeni da sem zadela 750€ zase + 250€ za plačilo davka?
Re: Študentsko delo in denarna nagrada
Pomembno je še vprašanje, ali vas starši uveljavljajo kot olajšavo ali ne.
Verjetno DA
Sem klicala na ŠS. Baje da če me uveljavlja da je mejni znesek celo 2700€ ??
Klicala sem tudi izplačevalca nagrade in so rekli da bojo plačal 750, 250 pa bojo plačal akontacijo.
Pa kao da neverjame da bom 250 dobila lahko nazaj sploh, res ne?
Fant je dobil isto nagrado, on je zaslužil letos 1000€ na štud. servisu, od 30.9 ni več študent,
pa je tudi dobil to nagrado, a zanj isto velja?
Sem klicala na ŠS. Baje da če me uveljavlja da je mejni znesek celo 2700€ ??
Klicala sem tudi izplačevalca nagrade in so rekli da bojo plačal 750, 250 pa bojo plačal akontacijo.
Pa kao da neverjame da bom 250 dobila lahko nazaj sploh, res ne?
Fant je dobil isto nagrado, on je zaslužil letos 1000€ na štud. servisu, od 30.9 ni več študent,
pa je tudi dobil to nagrado, a zanj isto velja?
Tole so kar kompleksna vprašanja.
Študentska olajšava vam pripada le za delo, plačano preko študentske napotnice (pojasnilo o tem, kako se upošteva olajšava; zneski ne veljajo več: http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... tsko_delo/ ) - tega očitno niste presegli.
Kako natanko je z obdavčitvijo nagrade, si ne bi upala trditi - morda pokličite na DURS in pojasnite, da ste prejeli dva različna dohodka.
Akontacijo naj bi v vašem imenu plačal organizator nagradne igre (kot so vam že sporočili): http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... adne_igre/
Za fanta velja za dohodek preko študentkega servisa takole: http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... hodnini_2/
Študentska olajšava vam pripada le za delo, plačano preko študentske napotnice (pojasnilo o tem, kako se upošteva olajšava; zneski ne veljajo več: http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... tsko_delo/ ) - tega očitno niste presegli.
Kako natanko je z obdavčitvijo nagrade, si ne bi upala trditi - morda pokličite na DURS in pojasnite, da ste prejeli dva različna dohodka.
Akontacijo naj bi v vašem imenu plačal organizator nagradne igre (kot so vam že sporočili): http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... adne_igre/
Za fanta velja za dohodek preko študentkega servisa takole: http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... hodnini_2/
bruto dohodek = 2300 + 1000 = 3300 €
normirani str. = 230 € (10% od štud.dela)
olajšava za študenta = 2477,03 €
osnova za dohodnino = 3300 - 230 - 2477,03 =592,97 €
dohodnina = 592,97 x 16% = 94,88 €
če je plačano 250 €, dobite vrnjeno 155,12 €
olajšava za študenta = 2477,03 €
osnova za dohodnino = 3300 - 230 - 2477,03 =592,97 €
dohodnina = 592,97 x 16% = 94,88 €
če je plačano 250 €, dobite vrnjeno 155,12 €
Super odgovor!
Najlepša hvala adut!
Najlepša hvala adut!
Adut:
študentska olajšava 2.477,03€ se nanaša zgolj na prejemke dosežene preko študentskega servisa, ne pa tudi na druge dohodke: (2300-normirani stroški 10% - študentska olajšava). Tako bo dohodek od nagrade obdavčen v celoti brez študentske olajšave. Le splošna olajšava se razporedi na vse dohodke. Glede na znesek bo tako nagrada obdavčena s 16% in bo razlika do akontacije po 25% vrnjena po informativnem izračunu oziroma po vloženi davčni napovedi za leto 2013.
lp
študentska olajšava 2.477,03€ se nanaša zgolj na prejemke dosežene preko študentskega servisa, ne pa tudi na druge dohodke: (2300-normirani stroški 10% - študentska olajšava). Tako bo dohodek od nagrade obdavčen v celoti brez študentske olajšave. Le splošna olajšava se razporedi na vse dohodke. Glede na znesek bo tako nagrada obdavčena s 16% in bo razlika do akontacije po 25% vrnjena po informativnem izračunu oziroma po vloženi davčni napovedi za leto 2013.
lp
ops, popravek:
olajšava za študenta = 2070 € (2300 - 230)
osnova za dohodnino = 3300 - 230 - 20700 =1.000 €
dohodnina = 1.000 x 16% = 160 €
če je plačano 250 €, dobite vrnjeno 90 €
olajšava za študenta = 2070 € (2300 - 230)
osnova za dohodnino = 3300 - 230 - 20700 =1.000 €
dohodnina = 1.000 x 16% = 160 €
če je plačano 250 €, dobite vrnjeno 90 €
Tule je pa zdaj malo zmede!
Študentska olajšava ki je navedena na strani štud. servisa je 2.477€
Zakaj je pri tem zgornjem izračunu omenjen znesek olajšave za študenta samo 2070€ ??
Stvar mi trenutno deluje tako:
Če bo naprimer zaslužek preko ŠS letos ostal pod mejo 2.477€, davek iz naslova dela ne bo plačan, medtem ko
pri tem zaslužku od igre na srečo pa 1000€ v vsakem primeru bo plačano in sicer s 16% davkom?
Fant je bil študent do 30.9., zdaj pa brezposelna oseba. Zdi se mi da bo do konca leta obravnavan še kot da je bil študent letos??
Zaslužil je 1200€ v letošnjem letu. Neglede na ves izračun tudi on plača 160€ od 250€ akontacije?
Ker ko sem brala malo na študentskem servisu kar imajo zapisano:
Če je splošna olajšava, a upravičeno sklepam da je to mišljeno za vse dohodke, ne samo za dohodke iz študentskega dela??
Prejela sem še drugačno razlago na drugem forumu ki je drugačna od vaše, ne vem čemu verjeti!
Zakaj je pri tem zgornjem izračunu omenjen znesek olajšave za študenta samo 2070€ ??
Stvar mi trenutno deluje tako:
Če bo naprimer zaslužek preko ŠS letos ostal pod mejo 2.477€, davek iz naslova dela ne bo plačan, medtem ko
pri tem zaslužku od igre na srečo pa 1000€ v vsakem primeru bo plačano in sicer s 16% davkom?
Fant je bil študent do 30.9., zdaj pa brezposelna oseba. Zdi se mi da bo do konca leta obravnavan še kot da je bil študent letos??
Zaslužil je 1200€ v letošnjem letu. Neglede na ves izračun tudi on plača 160€ od 250€ akontacije?
Ker ko sem brala malo na študentskem servisu kar imajo zapisano:
Če je on nevzdrževan član (starejši je od 26) si mislim da mu pripada splošna olajšava, ki znaša 3302,70€. In če on dobi v 2013 ...1200€ od študentskega dela in 1000€ od denarne nagrade, potem lahko s splošno olajšavo dobi vso akontacijo povrnjeno nazaj.Splošna olajšava
Za leto 2013 znaša splošna olajšava 3.302,70 EUR.
Prizna se vsakemu zavezancu pod pogojem, da drug rezident zanj ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana.
Če te starši uveljavljajo v svoji dohodninski napovedi kot vzdrževanega družinskega člana, ti ta olajšava ne pripada.
Če je splošna olajšava, a upravičeno sklepam da je to mišljeno za vse dohodke, ne samo za dohodke iz študentskega dela??
Prejela sem še drugačno razlago na drugem forumu ki je drugačna od vaše, ne vem čemu verjeti!
glede vračila dohdnine je tako, da ima vsak državljan ne glede na status splošno ojašavo. V primeru, a te nekdo prijavi kot vzdrževanega člana to olajšavo zgubiš (zna bit da sem to narobe napisal v prejšnji temi). Torej če si prijavljen kot vzdrževan član zgubiš splošno olajšavo.
Kot študentki pa njej še vedno pripada študenstska olajšava v višini 3.217,12 EUR za skupne obdavčljive prihodke do višine 10.866,37 oziroma 1.115,94 EUR za skupne obdavčljive prihodke nad 10.866,37 EUR do 12.570,89 EUR.
Torej če je vse kar je zaslužila 3330 EUR in jo je mati prijavila kot vzdrževanega člana je njena olajšava 3217,12. Torej je njen obdavčljiv dohodek 112,88 EUR. Od tega je dohodnine 16% oziroma 18 EUR. NAzaj bo dobila razliko med plačano akontacijo in 18€.
Študentska olajšava je v višini kot jo navajate, vendar se upošteva le pri dohodkih preko študentskega servisa, ne pa tudi pri drugih prihodkih. Ker imate obdavčljive dohodke preko ŠS 2.300, z upoštevanjem normiranih stroškov je davčna osnova teh dohodkov 2.070. Zato je študentska olajšava le 2.070€.stadion napisal/-a:Tule je pa zdaj malo zmede!
Izračun, ki vam ga je "izdelal-a! adut je pravilen in od nagrade boste plačali 16% dohodnine, preostalo vam bo davčna vrnila. Pri izračunu ni upoštevana splošna olajšava, ker je iz vašega vprašanja nekako izhajalo, da vas uveljavljajo starši kot vzdrževanega družinskega člana. Kolikor bi bila upoštevana tudi olajšava, pa seveda ne bi plačali nobene dohodnine.
Razmišljate pravilno. Splošna olajšava se nanaša na vse obdavčljive dohodke, študentska pa le na dohodke, ki ste jih dosegli preko študentskega servisa. Fant ima "dovolj" obe olajšavi, tako da ne plača dohodnine in mu bo celotna akontacija vrnjena. Vendar: informativni izračun se pošlje vsem davčnim zavezancem, ki imajo obdavčljive dohodke nad splošno olajšavo (3.302,70€), zato bo moral sam vložiti napoved od 15. junija do 31. julija 2014.stadion napisal/-a:Če je on nevzdrževan član (starejši je od 26) si mislim da mu pripada splošna olajšava, ki znaša 3302,70€. In če on dobi v 2013 ...1200€ od študentskega dela in 1000€ od denarne nagrade, potem lahko s splošno olajšavo dobi vso akontacijo povrnjeno nazaj.
stadion napisal/-a:Prejela sem še drugačno razlago na drugem forumu ki je drugačna od vaše, ne vem čemu verjeti!
Tega odgovora ne bom komentirala - le, da ni pravilen. Študentska olajšava je fiksen znesek in neodvisna od višine študentskega dohodka (v odgovoru pa je oseba splošno olajšavo v prvem razredu, ki je 6.519,82 odštela 3.302,70 in razliko smatrala kot študentsko olajšavo... v naslednjem razredu enako!!!!). Lestvico in olajšave si oglejte v Uradnem listu 102/12. Kolikor pa tudi temu odgovoru ne verjamete, vnesite podatke v testni izračun dohodnine (sicer za leto 2012) na spletni strani DURS-a in dobili boste enak rezultat, kot vam ga je podala adut.
lp