Obračun DDV ob prenehanju

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Dionea
Novinec
Novinec

Obračun DDV ob prenehanju

Odgovor Napisal/-a Dionea »

Prosim za pomoč glede roka za oddajo končnega DDV obračuna zaradi prenehanja dejavnosti. Do prenehanja opravljanja dejavnosti sem bila 3 mesečni zavezanec za obračun DDV. V septembru sem prenehala z opravljanjem dejavnosti, prejela sem obvestilo DURS-a o prenehanju identifikacije za DDV. V kakšnem roku je potrebno oddati končni obračun DDV ?

Hvala za pomoč
LP Dionea
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Obračun DDV ob prenehanju

Odgovor Napisal/-a slovan »

Poglejte:
88. člen Zakona o davku na dodano vrednost
(predložitev obračuna DDV)
(5) V primeru prenehanja identifikacije za namene DDV je davčni zavezanec dolžan
predložiti obračun DDV do zadnjega delovnega dne naslednjega meseca po poteku meseca,
v katerem je prenehala identifikacija za namene DDV.

lp
Dionea
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Dionea »

Hvala za odgovor. Tudi sama sem si to tako razlagala, vendar so me nekateri prestrašili s 30 dnevnim rokom.

LP Dionea
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

pri prenehanju dejavnosti je potrebno tudi poračunati ddv od osnovnih sredstev; katero stopnjo se uporabi pri poračunu? 20 ali 22% ?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Praviloma stopnjo, ki velja na dan dogodka - prenehanje opravljanja dejavnosti in prenos osnovnih sredstev v gospodinjstvo. Davčna osnova je določena v 36. členu ZDDV v povezavi z 8. členom.

lp
Mojcb
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Mojcb »

...v katere kolone v obrazec DDV-O pa vpišemo osnovo od osnovnih sredstev in DDV od OS?
Hvala
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Osnova v 11, DDV pa ustrezno zaporedne glede na stopnjo DDV. (zap. 22!)
Copy iz navodila za izpolnjevanje obrazca DDV-O:
• uporabo blaga za neposlovne namene (7. člen), za namene opravljanja dejavnosti, spremembo namembnosti in zadržanje blaga ob prenehanju opravljanja dejavnosti (8. člen) ter opravljanje storitev za neposlovne namene (15. člen);
• Vpisuje se davčna osnova, ki je pri dobavah blaga enaka nabavni ceni blaga ali podobnega blaga oziroma lastni ceni blaga, določeni v trenutku uporabe, razpolaganja ali zadržanja blaga, pri opravljenih storitvah pa je enaka vsoti celotnih stroškov za opravljene storitve

lp
Odgovori