DDV in izvršbe

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Prispevkov: 1010
Pridružen: 08 Sep 2010, 13:32

DDV in izvršbe

Odgovor Napisal/-a KANARČEK » 28 Nov 2013, 07:07

Pozdravljeni,

sem v dilemi, kaj narediti v naslednji situaciji in sicer:

Podjetje - d.o.o. se ukvarja z storitvami. Poleg takšnih kupcev, ki so "resni" in redno mesečno plačujejo svoje obveznosti imamo tudi takšne, ki denarja nikakor ne moremo izterjati - poslužujemo se opominov, telefonske izterjave, če kljub temu ni plačila - vložimo izvršbo, kjer sledi blokada trr in pa delo izvršitelja.
V več primerih dobimo odgovor, da "se izvršba ustavi, ker se je začel stečajni postopek...", "podjetje ne posluje več,
in podobno, nekateri podjetja tudi prodajo......

ZANIMA ME, ČE V TAKŠNIH PRIMERIH LAHKO ODPIŠEMO TERJATEV - OBVEZNOST ZA DDV (KI JE BIL ŽE PLAČAN) PA STORNIRAMO?

Lepo prosim za vaša mnenja.

Hvala že vnaprej in lep dan vsem :)

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Prispevkov: 11756
Pridružen: 15 Jan 2003, 13:03
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: DDV in izvršbe

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik » 28 Nov 2013, 07:37

Mislim, da se morate prijaviti še v stečajni postopek ali v postopek prisilne poravnave (če je smielno glede zneska), ter počakati objavo o končanju postopka. Za odpis DDV vas mora stečajni ali prisilni upravitelj "preklicati", oziroma priznati (vceloti ali delno) vašo terjatev.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika

KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Prispevkov: 1010
Pridružen: 08 Sep 2010, 13:32

Re: DDV in izvršbe

Odgovor Napisal/-a KANARČEK » 28 Nov 2013, 13:55

Če se izvršba ustavi, ker se je pričel stečajni postopek ali je uvedena likvidacija - potem se izterjava konča, v stečajno maso ne prijavlja svojih terjatev...
Torej to pomeni, da si DDV ne sme poračunati - ves znesek gre med izredne odhodke ...

ultrafin
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Prispevkov: 151
Pridružen: 28 Jul 2004, 16:27

Re: DDV in izvršbe

Odgovor Napisal/-a ultrafin » 28 Nov 2013, 15:00

Prvič slišim, da ne bi smeli prijavljati v stečaj svojih terjatev zaradi prekinitve postopka izvršbe zaradi stečaja kupca. Mi smo jih kljub prekinitvi izvršilnega postopka prijavili in stečajni nam jih je v celoti priznal. Ko bodo priznane terjatve potrjene s strani sodišča ( da se ne bomo pregovarjali z davkarijo kdaj si smemo popraviti izhodni ddv ) si bomo v celoti poračunali ddv ( 39.čl.ZDDV-1), ravno tako nam bo priznana slabitev v DDPO. Ko bomo, če bomo kaj dobili iz stečajne mase pa bomo od dobljenega plačali ddv.
lp

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7952
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: DDV in izvršbe

Odgovor Napisal/-a slovan » 28 Nov 2013, 16:10

ultrafin napisal/-a:Ko bodo priznane terjatve potrjene s strani sodišča ( da se ne bomo pregovarjali z davkarijo kdaj si smemo popraviti izhodni ddv ) si bomo v celoti poračunali ddv ( 39.čl.ZDDV-1), ravno tako nam bo priznana slabitev v DDPO
Slabitev vam bo priznana (6. odstavek 21. člena ZDDPO):
(6) Odpis terjatev je priznan kot odhodek na podlagi pravnomočnega sklepa sodišča o zaključenem stečajnem postopku ali na podlagi pravnomočnega sklepa o potrditvi prisilne poravnave, v delu, v katerem terjatve niso bile poplačane oziroma niso bile poplačane v celoti. Priznavanje slabitve se nekoliko razlikuje od popravka DDV-ja v izdanih fakturah (ZDDV-1): tam je mogoč popravek, ko je potrjen končni seznam terjatev (ni več prerekanja terjatev) v stečajnem postopku oziroma v postopku prisilne poravnave.
4. odstavek 39. člena:
(4) Ne glede na prejšnji odstavek lahko davčni zavezanec popravi (zmanjša) znesek obračunanega in neplačanega DDV od vseh priznanih terjatev, ki jih je prijavil v postopku prisilne poravnave oziroma stečajnem postopku

Je pa seveda še dodatna možnost davčno priznane slabitve (tudi 6. odstavek 21. člena - nadaljevanje):
Odpis terjatev je priznan kot odhodek tudi na podlagi neuspešno zaključenega izvršilnega postopka sodišča ali brez sodnega postopka za poplačilo terjatev, če zavezanec dokaže, da bi stroški sodnega postopka presegli znesek poplačila terjatev, oziroma če dokaže, da so bila opravljena vsa dejanja, ki bi jih opravil s skrbnostjo dober gospodarstvenik, za dosego poplačila terjatev, oziroma da so nadaljnji pravni postopki ekonomsko neupravičeni.

lp

KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Prispevkov: 1010
Pridružen: 08 Sep 2010, 13:32

Re: DDV in izvršbe

Odgovor Napisal/-a KANARČEK » 29 Nov 2013, 06:30

Ultrafin,

niste me razumeli, ne, da ne sme prijavljati terjatev v stečajno maso - sam upnik se odloči, da ne bo prijavil terjatve v stečajno maso, pač pa zaključi s terjatvijo.

Odgovori