Zakaj je boljše, da nisi davčni zavezanec, če so tvoji končni kupci fizične osebe mi je jasno, ker pač s tem dobijo izdelek ceneje.
Prosil za razlago
Če dam primer.
Imam produkt, ki stane, če nisem davčni zavezanec, 8€. Če sem davni zavezanec pa ta produkt stane 9,76€.
Ta produkt prodajam podjetjem. Recimo, da je priporočena cena produkta po kateri ga bodo tudi oni prodajali naprej 12€.
Če jim produkt prodam kot davčni zavezanec in ga oni prodajo naprej po priporočeni ceni 12€, bodo od teh 12€ imeli 1,84€ dobička. 2,16€ bodo namreč imeli izstopnega DDV-ja, 1,76€ vstopnega, kar pomeni, da bodo državi plačali 0,40€ DDV-ja (izstopni - vstopni). 12€ - 0,4€ (DDV) - 9,76€ (nakupna vrednost) = 1,84€ dobička
Če jim dam brez DDV, bodo, če bodo oni prodali izdelek po priporočeni ceni, bodo imeli od teh 12€, za kolikor bodo produkt prodali, enako dobička. Od 12€ bodo namreč plačali 2,16€ DDV-ja. 12€ - 2,16€ (DDV) - 8€ (nakupna vrednost) = 1,84€ dobička.
Kje sem se zmotil ali se sploh nisem zmotil? Bi moral pri prvemu primeru (če sem davčni zavezanec) za njihovo nakupno vrednost vzeti 8€, namesto 9,76€? V temu primeru bi bil njihov dobiček 12€ - 0,4€ (ddv) - 8€ (nakupna vrednost) = 3,6€ dobička
Ker če ni tako, potem mi ni jasno...