Uporabnost stat. podatkov pri pogajanju o plači

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bostjanz
Nov član
Nov član

Uporabnost stat. podatkov pri pogajanju o plači

Odgovor Napisal/-a bostjanz »

Pozdravljeni!

Nekaj več kot leto kot študent računalništva (prek napotnic) programiram za manjše podjetje, ki med drugim dela internetne strani.
Ker mi v kratkem poteče status študenta in zaradi zakonskih sprememb glede študentskega dela se v podjetju že sedaj pripravlja "teren", da me redno zaposlijo.

Doslej sem bil plačan "klasično" za takšno študentsko delo (1000/uro).
Zahtevnost dela se je medtem precej spremenila (obsežni projekti z razpisov,...)

Ker nimam možnosti, da bi izvedel za povprečno višino plač za mojo izobrazbo/stroko/znanje, se obračam na www.stat.si (oz. http://e-uprava.gov.si/ispo/povprecneplace/zacetna.ispo).

Tam piše, da je povprečna bruto plača za oktober za mojo dejavnost (K72.220) nekaj čez 420 tisočakov (vključno z delovno dobo,... vendar brez malice,...). Neto (brez povračil stroškov (malica,...)) torej približno 245.

Močno dvomim, da si to podjetje lahko privošči tako plačanega delavca (prvega redno zaposlenega za to področje).

Zanima me, ali (glede na vaše izkušnje) so te cifre samo "napihnjene" zaradi posameznikov z neprimerno višjimi plačami ali večina ljudi resno dosega to plačo (ker je pač povprečje)?

Lep pozdrav,
Bostjan
natasa2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a natasa2 »

To je pač povprečna plača podjetij ki se ukvarjajo z enako dejavnostjo. Pri prvi zaposlitvi se boste bolj orientiral z izhodiščnimi plačami po posameznih kolektivnih pogodbah.
Začnemo navadno v izhodišču, in šele kasneje pridemo do povprečja. Žal.

Lp
Nataša
Odgovori