NORMIRANEC

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Ribicaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

NORMIRANEC

Odgovor Napisal/-a Ribicaa »

zanima me, ali mogoče veste, do kdaj lahko s.p. odda prijavo na DURS, da želi biti za leto 2014 normiranec, ali je ta možnost že potekla, oz.je prepozno za oddati vlogo na DURS?

hvala.
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Re: NORMIRANEC

Odgovor Napisal/-a novica »

Preseneča me to tvoje vprašanje -
namreč glede na tvoj odgovor z dne 1.10.2013:

(na vprašanje:)
iščem nekoga za pomoč pri usposabljanju za računovodstvo

zelo dobro ga poznam in obvladam... ???

PS O tem je bilo že napisano - pobrskaj nazaj....
lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Glede na vprašanje predpostavljam, da v letu 2013 s.p.- ugotavlja davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov. V davčnem obračunu akontacije davka se v zap. VII/A označi priglasitev in izpolni Priloga 15.

Kolikor pa je s.p. pričel z dejavnostjo pa mora davčni organ obvestiti najkasneje 8 dni po vpisu v primarni register.
Glej zakon o davčnem postopku:
308. člen
(priglasitev ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem
normiranih odhodkov in obvestilo o prenehanju ugotavljanja
davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov)
(1) Davčni zavezanec, ki izpolnjuje pogoje, določene z zakonom, ki ureja dohodnino, inki se odloči za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, priglasi ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov davčnemu organu. Davčni zavezanec opravi priglasitev najpozneje do 31. marca leta, za katero se odloči za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, oziroma do poteka roka za predložitev obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti iz drugega odstavka 297. člena tega zakona za predhodno leto v obračunu akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti iz 295. člena tega zakona za predhodno leto. Sestavni del priglasitve je izjava davčnega zavezanca, da za davčno leto uveljavlja ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, in izjava o izpolnjevanju pogojev, določenih z zakonom, ki ureja dohodnino.
(2) Davčni zavezanec, ki na novo začne opravljati dejavnost, opravi priglasitev iz prvega stavka prejšnjega odstavka za prvo davčno leto opravljanja dejavnosti hkrati ob predložitvi prijave za vpis v davčni register v osmih dneh od vpisa v primarni register oziroma od vpisa v uradno evidenco organa. Sestavni del priglasitve je izjava davčnega zavezanca, da za davčno leto, v katerem je začel na novo opravljati dejavnost, uveljavlja ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, ter izjava o izpolnjevanju pogojev, določenih z zakonom, ki ureja dohodnino.
(3) Priglasitev, opravljeno po roku, določenem v prvem in drugem odstavku tega člena, davčni organ s sklepom zavrže. Pritožba zoper sklep ne zadrži izvršitve.
(4) Šteje se, da je davčni zavezanec priglasil ugotavljanje davčne osnove za davčno leto z upoštevanjem normiranih odhodkov in se odločil za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, če do 31. marca tega leta oziroma do poteka roka za predložitev obračuna dohodnine od dohodka iz dejavnosti iz 307. člena tega zakona za predhodno leto, ne obvesti davčnega organa o prenehanju ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov v obračunu dohodnine od dohodka iz dejavnosti iz 305. člena tega zakona za predhodno leto. Obvestilo o prenehanju ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, predloženo po roku, določenem v prvem stavku tega odstavka, davčni organ s sklepom zavrže.
(5) Davčni zavezanec mora za davčno leto ugotavljati davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov ter voditi ustrezne poslovne knjige, evidence in poslovno poročilo, ki jih je dolžan voditi za ugotavljanje davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov, če ugotovi, da ne izpolnjuje pogojev, določenih z zakonom, ki ureja dohodnino, za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov
.

lp
Ribicaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

novica napisal/-a:Preseneča me to tvoje vprašanje -
namreč glede na tvoj odgovor z dne 1.10.2013:

(na vprašanje:)
iščem nekoga za pomoč pri usposabljanju za računovodstvo

zelo dobro ga poznam in obvladam... ???

PS O tem je bilo že napisano - pobrskaj nazaj....
lp
Novica, konkretno je bilo tam govora o nekem računovodskem programu, in jaz sem tam odgovorila, da program poznam "drugič preberite še enkrat"
Ribicaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

ga. Slovan, Vam pa še enkrat najlepša hvala za vaš odgovor. HVALA.
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Ribicaa napisal/-a:[Novica, konkretno je bilo tam govora o nekem računovodskem programu, in jaz sem tam odgovorila, da program poznam "drugič preberite še enkrat"
Se opravičujem, sem videla samo odgovor In naslov teme, ki me je zavedel, da nisem šla brat še vprašanja. Drugič bom! lp
Odgovori