ustanovitev popoldanskega sp-ja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
matej22
Novinec
Novinec

ustanovitev popoldanskega sp-ja

Odgovor Napisal/-a matej22 »

Pozdravljeni!

Poleg redne zaposlitve, bom v naslednjem letu pričel z izvajanjem nekaterih servisno storitvenih del in izobraževanja.
Odločam se med odprtjem popoldanskega sp-ja, podjemno ali avtorsko pogodbo...

Najlažje bi mi bilo odprtje pop. spja, ker mi zelo pomembno tudi glede stroškov, saj nebi rad padel v višji dohodninski razred.

Zanima me ali tisto z zvišanjem prispevkov v letu 2014 drži (iz 33 na 72 eur)?? Ker jaz bi zaslužil nekje okoli 2000 eur letno in bi po tem novem moral za prispevke dati polovico stran (z računovodstvom vred).

Na vaši strani sem zasledil, da v kolikor popoldanski sp ne dela več kot 15dni mesečno, ni potrebno plačati celotnega prispevka in da se plača samo polovica? se pravi če jaz delam 10 dni na mesec, plačam samo polovico??

Hvala za enkrat, ko mi še kaj pade na pamet, se še oglasim:)
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Re: ustanovitev popoldanskega sp-ja

Odgovor Napisal/-a novica »

izvajanje servisno storitvenih del pač ne spada pod avtorske! lp
matej22
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a matej22 »

aha hvala za informacijo..

mislim, da bo najboljša opcija pop. sp, še vedno me pa zanima ali drži da se prispevki s 1.1.14 zvišajo na 72eur? nikjer nisem zasledil uradnega podatka.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

matej22 napisal/-a:Na vaši strani sem zasledil, da v kolikor popoldanski sp ne dela več kot 15dni mesečno, ni potrebno plačati celotnega prispevka in da se plača samo polovica? se pravi če jaz delam 10 dni na mesec, plačam samo polovico??
Pavšalni prispevek za PIZ (20. člen ZPIZ-2) se plača v polovičnem znesku, če ste ob pričetku opravljanja dejavnosti v mesecu prijave le-to opravljali manj kot 15 dni (prijava npr. 20.10.: za mesec oktober plačate polovico prispevka, ker ste v oktobru poslovali manj kot 15 dni; za november plačate celotni znesek itd.).
Za januar 2014 so prispevki v isti višini kot so v letu 2013: PIZ pavšal 32,17€; pavšal za zdravstveno zavarovanje 4,55€.

Od februarja 2014 pa se spremenijo prispevki za zdravstveno zavarovanje:
- pavšal v višini 0,53€; osnova bruto plača oktober v RS (začasni podatki za oktober 2013 = 1.526,11€...prispevek je 8,09€)
- dodatni prispevek v višini 6,36%; osnova je 25% povprečne bruto plače za oktober preteklega leta: oktober 2013 je 1.526,11€; prispevek je 24,27€)

Skupaj prispevki: 32,17 + 8,09 + 24,27 = 64,53€

lp
zajec
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a zajec »

Ti novi prispevki so že potrjeni zneski?
To pomeni, da se 15.2.2014 za januar 2014 že plačajo po tih zneskih?

Ali lahko dejavnosti: računovodstvo, fotografiranje, ustvarjanje nakita, prodaja v trgovini so preko avtorske pogodbe ali potrebno imeti popoldanski s.p. ali delati preko podjemne pogodbe?
Ribicaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Ribicaa »

ja, ti prispevki so uradno potrjeni in od februarja 2014 tudi veljavni
zajec napisal/-a:Ali lahko dejavnosti: računovodstvo, fotografiranje, ustvarjanje nakita, prodaja v trgovini so preko avtorske pogodbe ali potrebno imeti popoldanski s.p. ali delati preko podjemne pogodbe?
mislim, da je za omenjene dejavnosti potrebno imeti popoldanski s.p., in ne kakšne pogodbe
zajec
Nov član
Nov član

POtem sprememba velja od plačila 15.2.2014 naprej (prispevki januar).
Plačajo lahko 32,17 eur na ZPIZ račun, 32,36 eur pa seštevek na ZZ račun?
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

fotografiranje, ustvarjanje nakita, - bi morda lahko šlo čez avtorsko?

Seveda ne v vseh primerih - fotografiranje poroke ali za osebno izkaznico najbrž ni avtorsko delo?
zajec
Nov član
Nov član

fotografiranje bi šlo preko avtorske lahko, če bi bilo delo opravljeno za podjetje, ane?

samo večino fotografiranja je za fizične osebe, od teh pa ne moreš zahtevati avtorsko pogodbo, ali se motim?
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

zajec napisal/-a:fotografiranje bi šlo preko avtorske lahko, če bi bilo delo opravljeno za podjetje, ane? samo večino fotografiranja je za fizične osebe, od teh pa ne moreš zahtevati avtorsko pogodbo, ali se motim?
Tako je.
??" fotografiranja je za fizične osebe - V lastnem studiu ali na terenu?
Če je prvo, potem je skoraj nujna prijava dejavnosti (sp);

če je drugo, se sicer ne sme, je pa lahko črnobela fotografija (no, njena prva polovica...)
Odgovori