Znižanje zavarovalne osnove SP

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kompotelka
Računovodja
Računovodja

Znižanje zavarovalne osnove SP

Odgovor Napisal/-a kompotelka »

V pravilniku o dolačanju zavarovalne osnove (UL 89/2013) je govora tudi o možnosti znižanja zavarovalne osnove do 20%

Ne vem kako naj razumem 3. točko 11. člena:
(3) Znižanje zavarovalne osnove po prvem odstavku tega člena zavarovanec lahko uveljavlja enkrat za posamezno obdobje določanja zavarovalne osnove, in sicer v obračunu prispevkov za socialno varnost ali z obvestilom davčnemu organu, če se prispevki ne izračunavajo v obračunu prispevkov za socialno varnost.
Kaj pomeni enkrat za posamezno obdobje določanja zavarovalne osnove?
Kako naj bi to zgledalo v praksi?

Sp predvideva, da bo imel letos manjši dobiček kot lani. Odloči se, da bo plačeval prispevke od 10% manjše osnove in to vpiše pri obračunu prispevkov na OPSVZ. Ali mora to znižanje upoštevati celo leto? Lahko med letom to spreminja, če vidi, da bo zaslužil več ali manj kot je pričakoval?

In potem se mora celo leto truditi, da ne bi slučajno zaslužil preveč, kajti če preseže predviden osnovo za več kot 20%, bo plačeval višje prispevke v naslednjem letu. :smodrica:

Napišite prosim ali je res tako mišljeno kot jaz berem...
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Znižanje zavarovalne osnove SP

Odgovor Napisal/-a slovan »

Enkrat za posamezno obdobje: posamezno obdobje je obdobje od predložitve davčnega obračuna, ko izračuna ZO do naslednje predložitve davčnega obračuna.....in pravilno razumete. Ko se odloči za znižanje za 10% mora do določitve naslednje ZO uporabljati znižano osnovo in se kasneje ne more več odločati, da bi pa to znižanje "odpravil". Nasprotno od tega: če se odloči plačevati prispevke po višji osnovi kot izhaja iz davčnega obračuna, se le-ta lahko spreminja iz meseca v mesec (vendar ne pod tisto osnovo, ki izhaja iz davčnega obračuna.

lp
kompotelka
Računovodja
Računovodja

Najlepša hvala za odgovor.

Torej se mora s.p. takoj po izračunu nove ZO odločiti, če hoče uveljavljati znižanje osnove (v prvem obračunu prispevkov v mesecu, ki sledi mesecu predložitve obračuna). Torej ne sme se premisliti in tudi ne sme znižanja začeti uveljavljati šele po nekaj mesecih. Odloči se ob določitvi nove osnove in to velja za celo obdobje (do določitve nove ZO).

OK. Bodo to kontrolirali (pri oddaji OPSVZ-jev)? Bodo kontrolirali tudi koliko je kdo uveljavljal, koliko je kdo presegel...? Hočejo dati širše možnosti, ampak veliko dela so si nakopali s tem... :smodrica: Tudi nam. :sjezen:

Moti me izraz - lahko uveljevlja enkrat. Meni se sliši, kot da to lahko uveljavi samo enkrat - pri enem obračunu. Ali pa da lahko uveljavi enkrat - v enem obračunskem obdobju, potem pa nikoli več, recimo uveljavlja letos, pa ne more več v naslednjem letu...

Saj vam verjamem, ampak še vedno mi ne gre čisto v glavo :szardi:
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

kompotelka "Torej se mora s.p. takoj po izračunu nove ZO odločiti, če hoče uveljavljati znižanje osnove (v prvem obračunu prispevkov v mesecu, ki sledi mesecu predložitve obračuna). ...tudi ne sme znižanja začeti uveljavljati šele po nekaj mesecih.

Narobe: kadarkoli v obdobju, vendar ko enkrat uveljavi, v tistem obdobju !!! ne more več spreminjati - ne na gor, na na dol.

Za vsako obdobje se odloča posebej lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

kompotelka napisal/-a:OK. Bodo to kontrolirali (pri oddaji OPSVZ-jev)? Bodo kontrolirali tudi koliko je kdo uveljavljal, koliko je kdo presegel...? Hočejo dati širše možnosti, ampak veliko dela so si nakopali s tem... Tudi nam.
Pričetek uveljavljanja bo označil na OPSVZ zap. 085 in tudi odstotek.

lp
kompotelka
Računovodja
Računovodja

Hvala vama.
Inna
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Inna »

Mene pa zanima, če lahko s.p. uveljavlja znižanje zavarovalne osnove, če mu del prispevkov za PIZ plačuje država (v mojem primeru do oktobra 2015?

Hvala za odgovor!
Odgovori