podružnica v Sloveniji

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

podružnica v Sloveniji

Odgovor Napisal/-a lauren »

pozdravljeni.
hrvaška firma, d.o.o., zavezanec za ddv, bi odprla poslovalnico v Sloveniji. tukaj bi odprla poslovne prostore (lasne ali v najem), pridobila slovensko davčno številko (ali je nujno?) in začela z opravljanjem turistične dejavnosti. ali kdo ve: je potrebno imeti računovodstvo v Sloveniji ali lahko to računovodstvo dela hrvaško računovodstvo hrvaške firme? je potrebno ločeno poslovanje? ne gre za podrejeno firmo ampak podružnico. kako pa je, če podružnica zaposluje v Sloveniji?
vprašanja morda malo nerodno nastavljena, ne vem kako jih naj definiram, mislim da veste, kaj mislim :)
prosim za kakršne koli nasvete.
Ribicaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: podružnica v Sloveniji

Odgovor Napisal/-a Ribicaa »

pozdravljeni,
jaz ima HR stranko, ki opravlja turistično dejavnost tudi pri nas, vendar niso odprli podružnice, ampak so samo pridobila našo davčno številko in postali tudi mesečni zavezanci za DDV. HR stranka meni pošlje prejete in izdane račune, jaz jih poknjižim samo za namene DDV-ja in oddam preko eDavko vsak mesec obrazec DDV-O.
v kolikor se vaša stranka odloči, da bi odprla poslovalnico pri nas, jo mora prijaviti pri našem davčnem organu, obvezno mora pridobiti našo davčno številko, v tem primeru pa mora imeti tudi rač.servis, da ureja tekoče zadeve. hrvaško rač.ne mora opravljati stvari pri nas, vodijo pa papirje tudi pri njih, ker so prihodki in stroški vezani na matično podjetje.
kako je v primeru da poslovalnica zaposluje pri nas, pa vam ne bi veda napisati.
lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

se pravi firma lahko pridobi samo davčno številko, ali pa tudi postane zavezanec. ne?
super, potem bilanc v bistvu ne delamo in oddajamo mi, temveč vodimo samo podatke za namene ddv. če pa ni zavezanec, pa v bistvu še to ne. je tako?
Ribicaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

lauren napisal/-a:se pravi firma lahko pridobi samo davčno številko, ali pa tudi postane zavezanec. ne?
super, potem bilanc v bistvu ne delamo in oddajamo mi, temveč vodimo samo podatke za namene ddv. če pa ni zavezanec, pa v bistvu še to ne. je tako?
ne, bilanc ni potrebno delati, ker je vse vezano na matično podjetje. vi vodite papirje samo za namene DDV. zavezanec za DDV pa mora biti, ker je njegova matična firma v drugi državi EU, in ker bo potem tudi lahko zahteval vračilo DDV-ja nazaj. :lol:
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

super! hvala za odgovore! :D
Ribicaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

;-)