nezavezanec za DDV in tujina


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
SilverArrow
Novinec
Novinec
Prispevkov: 2
Pridružen: 19 Avg 2011, 16:49

nezavezanec za DDV in tujina

Odgovor Napisal/-a SilverArrow » 03 Mar 2014, 17:24

pozdravljeni,

imam resno težavo in nevem kak se naj lotim tega. Namreč sam nisem davčni zavezanec in sem od oktobra 2013 do danes izdal kar nekaj računov v Avstrijo. Zdaj sem zasledil, da bi moram zahtevat SI davčno številko in celo postat davčni zavezanec... čeprav tega ne razumem....

kako naprej... sicer gre za storitve (računalniške) moj promet je že cca 3.leta do 15.000 eur in se mi nezdi smiselno zaradi tega postajat davčni zavezanec...

kako sploh naj zdaj postopam, ali sem v prekšrku sicer sem izdajal normalne račune brez izračuna ddv, torej normalni račun kot je za slovenijo za nedavčnega zavezanca...

hvala vsem za nasvete in pomoč....

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7952
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: nezavezanec za DDV in tujina

Odgovor Napisal/-a slovan » 04 Mar 2014, 09:20

Kot ste že sami ugotovili, bi morali pridobiti "posebno" identifikacijsko številko, ki se nanaša na opravljanje storitev davčnim zavezancem v okviru unije oziroma na prejemanje storitev od davčnih zavezancev v okviru unije (v vprašanju sicer niste natančno opredelili komu opravljate storitve). Računalniške storitve spadajo med "klasične" storitve, to pa pomeni, da velja za vas 25. člen Zakona o davku na dodano vrednost: za kraj opravljanja storitev se šteje kraj, kjer ima naročnik svoj sedež - to pa pomeni, da se obračuna in plača DDV v državi prejemnika storitve. Pridobitev te številke pa ne pomeni, da ste davčni zavezanec v Sloveniji (to boste postali, ko bo vaš obdavčljiv promet presegel 50.000€). Vendar kljub temu morate oddajati DDV-O obrazec in Rekapitulacijsko poročilo za ta del dejavnosti. Račun seveda izdate brez DDV-ja z opombo: obrnjeno davčno breme/reverse charge.

Kolikor tega niste storili pravočasno, ste seveda v prekršku (identifikacijsko številko bi morali pridobiti preden ste pričeli z opravljanjem storitev).

Zakonodaja:
78. člen ZDDV
(4) Ne glede na drugi odstavek tega člena mora vsak davčni zavezanec, ki ima sedež v Sloveniji in opravlja storitve na ozemlju druge države članice, za katere je plačnik DDV v skladu s 196. členom Direktive Sveta 2006/112/ES izključno prejemnik storitev in vsak davčni zavezanec, za katerega se na ozemlju Republike Slovenije opravijo storitve, za katere je v skladu s 3. točko prvega odstavka 76. člena dolžan plačati DDV, predložiti davčnemu organu zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV.

141. člen
(hujši davčni prekrški)
(1) Z globo od 2.000 do 125.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če:
1. nepravilno obračuna znesek DDV, ki ga sme odbiti (63. do 72. člen);
2. ne plača oziroma ne plača v predpisanem roku DDV (77. člen);
3. pri davčnem organu ne izpolni obveznosti v zvezi s prijavo, spremembo ali prenehanjem dejavnosti kot davčnega zavezanca oziroma davčnemu organu ne predloži zahtevka za izdajo identifikacijske številke za DDV ali ga ne predloži v predpisanem roku ali na predpisan način (78. člen);

helianthus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Prispevkov: 100
Pridružen: 20 Sep 2013, 20:48

Re: nezavezanec za DDV in tujina

Odgovor Napisal/-a helianthus » 06 Mar 2014, 20:04

Ga. slovan,
to velja za storitve, opravljene izven Slovenije, za kar se smatrajo tudi računalniške storitve. Velja to samo za storitve, opravljenej pravnim osebam, ali tudi za storitve, opravljene fizičnim osebam izven Slovenije?

Pa še nekaj bi vas vprašala, če smem:
Kako pa je s prodajo blaga fizičnim osebam v druge države, ko se blago pošlje po pošti (spletna prodaja)? Mora tudi ta prodajalec pridobiti "posebno" identifikacijsko številko, čeprav prodaja izključno fizičnim osebam izven Slovenije?

V naprej najlepša hvala za odgovor.

Odgovori