akontacija davka iz dejavnosti

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
hrabra
Začetnik
Začetnik

akontacija davka iz dejavnosti

Odgovor Napisal/-a hrabra »

pozdravljeni,
imam eno vprašanje :)
Silvester Fenius mi izračuna akontacijo dohodnine v višini npr 1.046 eur, ker mi upošteva za osnovo dobiček+ prispevki - olajšava.

Ko pa grem na testni obračun dohodnine za leto 2013 in vnesem:
pod dohodek =znesek pod zaporedno številko 16 obrazca davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti.
pod akontacijo =znesek pod zaporedno številko 20 obrazca davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti
mi izračuna, da mi bo vrnjeno 514 eur.

Ali to pomeni, da bom morala konec marca doplačati 1.046 eur dohodnine in ko bo odločba izdana bom dobila vrnjeno 514 eur? Če prava razumem bom financirala državo tistih par mesecev?
Ali bi morala še kje v silvestru kaj označiti, da bi mi računalo povečano olajšavo?
Hvala za vaše odgovore in lep pozdrav.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: akontacija davka iz dejavnosti

Odgovor Napisal/-a slovan »

Najprej poglejte kakšno višino splošne olajšave vam upošteva v testnem izračunu za fizično osebo. Praviloma ne bi smelo biti razlik (če seveda niste imeli drugih dohodkov oziroma niste v napovedi za fizično osebo uveljavljali morebiti še olajšave za VDČ - v davčnem obračunu pa tega niste upoštevali).

lp
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

V testnem obračunu dohodnine ni upoštevanih prispevkov, zato prihaja do razlike.
Mislim, da testni obračun ni primeren za izračun dohodnine s.p.
Ne boste dobili nič vrnjeno, kvečjemu boste še kaj doplačali, če ste imeli še druge dohodke.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Imate prav. V testnem izračunu upošteva višjo splošno olajšavo, ker pač nima podatka o pravilni višini primerljivega dohodka (dobiček + prispevki = primerljiv dohodek za splošno olajšavo). V davčnem obračunu ugotovi pravilno višino olajšave. V konkretnem primeru samo 3.302,70€ (kar je pravilno) in dohodnino 1.046. Takšen znesek dohodnine bi moral biti tudi v informativnem izračunu (seveda če ni ničesar drugega za obdavčit ali pa ni drugih dodatnih olajšav, ki jih v davčnem obračunu zavezanec ni upošteval).

lp
Odgovori