Posojilo lastnika podjetju za stroške - kam zavesti minus?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bmozin
Novinec
Novinec

Posojilo lastnika podjetju za stroške - kam zavesti minus?

Odgovor Napisal/-a bmozin »

Pozdravljeni,

kot laik poskušam sam pripraviti prvo letno poročilo za svoje mini podjetje (upam, da mi na koncu ne bo žal:)).

Podjetju sem posodil nekaj denarja in ga zapravil za neke storitve (osnovni kapital je pred tem šel za nakup osnovnih sredstev).
Pri obveznostih je torej posojilo zavedeno kot terjatve, ne vem, pa kaj naj zapišem na aktivi (porabljen denar ni šel ne v (ne)opredmetena sredstva, ne za naložbe, ni ga na računu), torej imam recimo temu minus stanje denarja, ker sem ga porabil.
Do sedaj nisem izločil le KRATKOROČNE AKTIVNE ČASOVNE RAZMEJITVE in TERJATVE DO PODJETNIKA. Je kaj od tega prava rešitev?

Hvala za pomoč!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Posojilo lastnika podjetju za stroške - kam zavesti minu

Odgovor Napisal/-a slovan »

bmozin napisal/-a:kot laik poskušam sam pripraviti prvo letno poročilo za svoje mini podjetje (upam, da mi na koncu ne bo žal:)).
Iz napisanega lahko sklepam, da vam bo na koncu še zelo žal. Manjka vam znanje osnov knjigovodstva, da o znanju računovodstva ne govorim. Zato: za začetek pot do strokovnjaka, ki vam bo pomagal pri sestavi računovodskega poročila, vključno z davčnim obračunom.

Ker omenjate osnovni kapital, predpostavljam, da ste gospodarska družba. Gospodarske družbe so dolžne voditi poslovne knjige po načelu dvostavnega knjigovodstva (vsaka poslovna sprememba mora biti evidentirana na "dveh straneh": ali v breme in dobro; ali v breme in storno v breme......). Več o tem v Slovenskih računovodskih standardih, ki jih morate upoštevati pri vodenju knjig, sestavljanju računovodskih izkazov. Iz tega sledi, da morate najprej vse dogodke knjižiti v poslovne knjige (poglejte SRS 22).
- osnovni kapital ste vplačali v denarju: povečanje denarnih sredstev/povečanje kapitala;
- denarna sredstva ste uporabili za nabavo osnovnih sredstev: povečanje osnovnih sredstev/zmanjšanje denarnih sredstev;
- podjetju ste dali posojilo: povečanje denarnih sredstev/povečanje finančnih obveznosti do lastnika;
- nabava storitev; poraba materiala...: stroški družbe/povečanje obveznosti do dobaviteljev;
- poravnava obveznosti: zmanjšanje obveznosti do dobaviteljev/zmanjšanje denarnih sredstev.
- obračun obresti za prejeto posojilo: finančni odhodki/obveznost za obresti.....

In ko boste vse poslovne dogodke "poknjižili" boste sestavili:
- izkaz poslovnega izida: /stroški + odhodki/........ prihodki = poslovni izid (pozitiven, če so prihodki večji od stroškov in odhodkov, sicer obratno je izguba)
- bilanco stanja: aktiva (sredstva) in pasiva (obveznosti)
bmozin napisal/-a:in TERJATVE DO PODJETNIKA. Je kaj od tega prava rešitev?
Terjatve do podjetnika so izkazane le v bilanci stanja podjetnika-s.p.-ja, ne pa v d.o.o.., kar pomeni, da se tudi ta konto pri d.o.o-jih ne uporablja.

lp
bmozin
Novinec
Novinec

Prijazna hvala za vaš čas in odgovor.
Mislim, da zapisano razumem.
Izkaz poslovnega uspeha mi je jasen, le protipostavka posojila na aktivi mi "ne potegne": obveznosti družbe, so se s pridobljenim posojilom povišale, kje se mora to poznati na aktivi (katera postavka)?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Ko ste denar prejeli: povečanje denarnih sredstev in povečanje obveznosti do posojilodajalca.
Ko ste denar porabljali ste poravnavali vaše obveznosti, a predtem so nastale obveznosti in stroški, kar pomeni, da porabe denarnih sredstev (oziroma "porabe" posojila) ne morete prikazati na aktivi, temveč se bo poraba odrazila v poslovnem izidu: izgubi ali dobičku (vse skupaj pa je sestavni del kapitala oziroma pasive).

lp
bmozin
Novinec
Novinec

Še enkrat najlepša hvala za uporabne informacije.
Lp
Odgovori