pozdravljeni,
kako se določi višina prostovoljnega dodatnega PIZ za s.p.?
v mojem primeru si zavezanec letno plača 2.400€, obračun doh-dej pa mi dovoli vnos samo do višine 1.919,65€.
na osnovi česa je določena ta višina zneska?
hvala in lp
maja
olajšava za prostovoljno dodatno PIZ za zavezanca-podjetnika
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: olajšava za prostovoljno dodatno PIZ za zavezanca-podjet
sem dobila odgovor iz dursa, da je lahko znesek omenjane olajšave v višini prispevkov za PIZ, ki so v prilogi 4, postavka 6.3 v obračunu dohdej.
sedaj me pa zanima ali lahko v to postavko 6.3 vnesem poleg prispevkov PIZ od delavca tudi prispevke PIZ zavezanca-podjetnika, ker je zavezanec zase plačal v prostovoljno dodatno PZ kot je prispevkov PIZ za delavca?
hvala in lpm
sedaj me pa zanima ali lahko v to postavko 6.3 vnesem poleg prispevkov PIZ od delavca tudi prispevke PIZ zavezanca-podjetnika, ker je zavezanec zase plačal v prostovoljno dodatno PZ kot je prispevkov PIZ za delavca?
hvala in lpm
Re: olajšava za prostovoljno dodatno PIZ za zavezanca-podjet
Verjetno se z referentom na DURS-u niste dobro razumeli. Podatek, ki ga navajate (priloga 4/izkaz poslovnega izida kot priloga k DOhDej in zaporedna 6.3. se nanaša na obračunane prispevke za pokojninsko invalidsko zavarovanje zaposlenih, medtem ko bi lahko prispevke za socialno varnost zasebnika vpisali kvečjemu v zaporedno 8.= skratka ta priloga je oblikovana odrugače kot je IPI za javno objavo). Zato je podatek o obračunanih prispevkih na prvi strani obrazca ali pa v IPI-ju, ki je namenjen javni objavi-Ajpes-u. In ker ste dolžni ta obrazec poslati Ajpes-u, se priloga 4 sploh ne izpolnjuje in oddaja.
Vendar se olajšava ne more koristiti v višini vseh prispevkov za PIZ, temveč le 24% teh prispevkov. To izhaja tudi iz 117. člena Zakona o dohodnini (in 128. člena ZDoh):
117. člen
(olajšava za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje)
(1) Letna davčna osnova zavezanca, ki je rezident, se lahko zmanjša za znesek premije prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki jo je plačal zavezanec zase izvajalcu pokojninskega načrta s sedežem v Sloveniji ali v drugi državi članici EU, po pokojninskem načrtu, ki je odobren in vpisan v poseben register v skladu s predpisi, ki urejajo prostovoljno dodatno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, vendar največ do zneska, ki je enak 24 % obveznih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za zavarovanca, oziroma 5,844 % pokojnine zavarovanca in ne več kot 2.390 eurov letno (2.819,09€ v letu 2013). Glede uskladitve premije in načina objave usklajenih zneskov premije, se uporablja 118. člen tega zakona.
lp
Vendar se olajšava ne more koristiti v višini vseh prispevkov za PIZ, temveč le 24% teh prispevkov. To izhaja tudi iz 117. člena Zakona o dohodnini (in 128. člena ZDoh):
117. člen
(olajšava za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje)
(1) Letna davčna osnova zavezanca, ki je rezident, se lahko zmanjša za znesek premije prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki jo je plačal zavezanec zase izvajalcu pokojninskega načrta s sedežem v Sloveniji ali v drugi državi članici EU, po pokojninskem načrtu, ki je odobren in vpisan v poseben register v skladu s predpisi, ki urejajo prostovoljno dodatno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, vendar največ do zneska, ki je enak 24 % obveznih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za zavarovanca, oziroma 5,844 % pokojnine zavarovanca in ne več kot 2.390 eurov letno (2.819,09€ v letu 2013). Glede uskladitve premije in načina objave usklajenih zneskov premije, se uporablja 118. člen tega zakona.
Izpolnite obrazec IPI za Ajpes, ne pa te priloge 4. Za delavce je AOP 066-stroški pokojninskih zavarovanj, za zasebnika pa so vsi prispevki za socialno varnost v AOP 074.petja2003 napisal/-a:sedaj me pa zanima ali lahko v to postavko 6.3 vnesem poleg prispevkov PIZ od delavca tudi prispevke PIZ zavezanca-podjetnika, ker je zavezanec zase plačal v prostovoljno dodatno PZ kot je prispevkov PIZ za delavca
lp