odprtje s.p. med letom - davčni obračun

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
amadeus
Začetnik
Začetnik

odprtje s.p. med letom - davčni obračun

Odgovor Napisal/-a amadeus »

Pozdravljeni,
bi rada preverila naslednje:
1. če npr. podjetnik začne dejavnost 16.8. - za koliko mesecev potem računate dobiček, ko ga je treba preračunati na celotno leto? (se avgust šteje ali ne)?

2. kako v zgornjem primeru pripada splošna olajšava? sorazmerno, če prej ni prejemal plače oziroma česar drugega?

Hvala za odgovore in lep pozdrav,
Daoling
Nov član
Nov član

Re: odprtje s.p. med letom - davčni obračun

Odgovor Napisal/-a Daoling »

1. Kriterij je 15 dni ali več - torej v avgustu je vaš podjetnik imel s.p. ravno 15 dni, kar pomeni, da morate pri izračunu dobička na letno raven upoštevati tudi avgust. Pri izračunu dohodka za leto 2013 boste tako upoštevali 5 mesecev.

2. Če pred registracijo s.p. ni imel nobenega drugega dohodka in tako še ni izkoristil splošne olajšave, se mu upošteva polna splošna olajšava do zneska 3302,70 - se ne preračunava na št. mesecev poslovanja. Če pa je ugotovljena davčna osnova nižja od tega zneska, npr. če znaša 2500, se upošteva samo olajšava v višini 2500. Če je njegov dohodek v 2013 znašal manj kot 10866,37 eur, potem lahko uveljavlja še dodatno olajšavo. Celotna olajšava, ki jo lahko v tem primeru uveljavlja pa znaša 6519,82 eur - torej do tega zneska si lahko zmanjšuje davčno osnovo.
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

1.) v avgustu je vaš podjetnik imel s.p. ravno 15 dni ??...
Manjši računski popravek : 16 dni (16. do 31.).

2.) Osnovna splošna v celoti;
povečanje splošne olajšave samo sorazmerno (5/12).

Glej metodologijo! lp
Daoling
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Daoling »

Ups, se opravičujem, ja, res je 16 dni.

To glede povečanja splošne olajšave pa nisem vedela, da se upošteva samo sorazmerni del - ko sem pred kratkim klicala na DURS, mi davčna uslužbenka tega ni omenila.

Hvala za popravek.
milenav
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a milenav »

V vezi z obračunom prispevkov za socialno varnost za leto 2013 ( v davčnem obračunu dobiček za leto 2013 kolona 9 (oz. 16) + prispevki obračunani v letu 2013)
in potem gledam DOSEŽENA OSNOVA ZA LETO 2012 (npr. do vključno 9.156,72 EUR) pade s.p. v razdred da v letu 2014, plačuje prispevke od minimalne plače, nad 9.156, 72 EUR do vključno 18.305,64 EUR 60 % PP.

Hvala
kaleidoskop
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a kaleidoskop »

V sredini novembra 2013 sem odprla s.p. v januarju 2014 mi je bila izplačana subvencija za samozaposlitev. v mesecu in pol imam cca. 900€ izgube.

Ali je smiselno knjižit celo subvencijo v lansko leto kot prihodek s tem pokriti izgubo in si upoštevati splošno olajšavo v višini 6.519,82€?
kako bo to vplivalo na prispevke za naslednje leto?
Ali si lahko upoštevam celotno splošno olajšavo če sem imela odprto samo mesec in pol ali si lahko samo sorazmerni del?

Hvala.
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Začnimo s konca: olajšava:
Si bila poprej zaposlena?
Gitara
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Gitara »

milenav, manjši popravek.V letu 2014 nimamo več za plačilo prispevkov razredov .
kaleidoskop
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a kaleidoskop »

Ne,nisem bla zapislena,sem pa dobila izplacilo orivarcevanega denarja in od tega so mi takoj odbili dihodnino
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Ali je smiselno knjižit celo subvencijo v lansko leto kot prihodek s tem pokriti izgubo in si upoštevati splošno olajšavo v višini 6.519,82€?

Zaradi preračuna na letno raven bi bila osnova za prispevke okoli 1500 e (6 x), če si odprla sp po 15.11, pa še enkrat več (12 x)!
Subvencijo največ v višini izgube oz. samo toliko čez, da bo osnova za prispevke MP! lp
Odgovori