Pozdravljeni!
Eno vprašanje - sem normiranec (s.p.) in nisem zavezanec za DDV (imam pa DDV številko, ker opravljam storitve v EU).
Iz države EU sem prejel račun za opravljeno storitev, ki pa ne vsebuje DDV. Če prav razumem, sem jaz dolžan DDV plačati?
Hvala in lp
Račun brez DDV iz EU (normiranec, nisem DDV zavezanec)
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Račun brez DDV iz EU (normiranec, nisem DDV zavezanec)
Storitev je obdavčena tam, kjer ima sedež naročnik, to pa ste vi (1. odstavek 25. člen ZDDV), zato plačate DDV v Sloveniji.
lp
lp
... tudi če je atipični zavezanec za DDV?
lp
lp
Ima ID za opravljene/prejete storitve v skladu z 78.členom/4. odstavek ZDDV: in s tem je tako imenovani (splošno uporabljen pojem) atipični davčni zavezanec in je dolžan plačati slovenski DDV za njemu opravljene storitve (vendar brez pravice do odbitka davka). Vprašanje sicer ni natančno postavljeno: ali je račun od davčnega zavezanca, vendar kar se registracije za opravljene/prejete storitve tiče, pa tako velja za vse zavezance- članice unije.c4n napisal/-a:nisem zavezanec za DDV (imam pa DDV številko, ker opravljam storitve v EU).
Plačnik davka pa je v skladu s 76. členom ZDDV.
76. člen
(osebe, ki morajo plačati DDV)
(1) DDV mora plačati:
1. vsak davčni zavezanec, ki opravi obdavčljivo dobavo blaga ali storitev, razen v primerih, v katerih je v skladu s tem členom DDV dolžna plačati druga oseba;
2. vsaka oseba, identificirana za DDV v Sloveniji, kateri je dobavljeno blago pod pogoji iz 22. člena tega zakona, če to dobavo opravi davčni zavezanec, ki nima sedeža v Sloveniji;
3. vsak davčni zavezanec ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec, je pa identificirana za namene DDV, katerima se opravijo storitve iz prvega odstavka 25. člena tega zakona, če te storitve opravi davčni zavezanec, ki nima sedeža v Sloveniji;
lp