Odhodki in Letno poročilo - NUJNO!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Matko506
Začetnik
Začetnik

Odhodki in Letno poročilo - NUJNO!

Odgovor Napisal/-a Matko506 »

Pred oddajo letnega poročila (zopet v zadnjih minutah :szardi: ) lepo prosim za pomoč glede pravilnosti knjiženja nekaterih postavk.

1. Ali se zamudne obresti in obresti nedovoljenega stanja v KPO prištevajo v stolpec 'Skupni znesek odhodkov' ali se vpišejo le v stolpca finančnih odhodkov iz poslovnih oziroma finančnih obveznosti. Gre za davčno nepriznane odhodke. Predvidevam pa, da se v poslovnem smislu štejejo kot odhodki (v KPO).

2. Kam se v KPO knjiži dejansko plačana dohodnina iz dejavnosti (ne akontacije), to je marca 2013 obračunana in aprila 2013 plačana dogodnina za leto 2012? Predvidevam, da je pravilno, da se knjiži v KPO (nisem prepričan v kateri stolpec je pravilno-ali sem jo pravilno knjižil) saj ta znesek dejansko predstavlja odhodek in bi se nanj, v primeru, če ga ne bi upošteval kot odhodek, v letu 2013 (marca 2014) ponovno obračunala dohodnina (dvojno obdavčenje - davek na davek).

3. Letna amortizacija OS naj bi se upoštevala le v poslovnih izkazih (?!). Ne vem če ja ta informacija, do katere sem se v preteklosti nekje dokopal pravilna. Mislim, da bi se letna amortizacija konec leta morala vpisati kot odhodek v KPO (saj ta tudi ima stolpec amortizacija), torej prišteti letnim odhodkom, saj dejansko zmanjšuje 'vrednost premoženja' podjetja. Razmišljam pravilno?

Hvala in lep pozdrav.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Odhodki in Letno poročilo - NUJNO!

Odgovor Napisal/-a slovan »

1) zamudne obresti in obresti limita so finančni odhodki in se vpisujejo v KPO. V davčnem obračunu pa so prav tako davčno priznani odhodki. Davčno nepriznane so zamudne obresti za nepravočasno plačane davke, vendar se tudi takšne obresti vpisujejo v KPO, izvzamejo se v davčnem obračunu.

2) akontacije davka iz dejavnosti niso predmet vpisa KPO v smislu upoštevanja odhodkov. To je davek, ki se plača od ugotovljenega dohodka zavezanca in ni odhodek. Lahko sicer vpisujete v KPO v poseben stolpec, da imate podatek za davčni obračun, vendar jih ne prištevate k skupnim odhodkom. In verjemite mi, da ni dvojnega obdavčevanja iz tega naslova, KER DOHODNINA ni strošek/odhodek.

3) V SRS 39-enostavno knjigovodstvo je dana možnost, da se amortizacija lahko vpiše le v izkaz poslovnega izida. Vendar ni narobe, če jo vpišete v KPO, saj predstavlja sestavni del odhodkov zavezanca. In še bolj pregledno je: vsi stroški so prikazani na enem mestu.

lp
Matko506
Začetnik
Začetnik

Spoštovana gospa Slovan.

Srčno se zahvaljujem za vašo pomoč (rešitev v zadnjih trenutkih).
Sem si obljubil, da v prihodnje nikakor ne bom tako dolgo čakal z oddajo poslovnih poročil :lol: (sicer sem jih tudi letos imel namen oddati prej, a so se potem nova vprašanja kar vrstila in se je stvar zavlekla).

Želel bi si le razjasniti stanje v zvezi s točko 2. Ne sprašujem za akontacijo dohodnine (za to mi je razumljivo, da se evidentira le v okviru terjatev in obveznosti) temveč za dejansko dohodninsko obveznost (na podlagi davčnega obračuna izračunan davek), ki se v obračunanem znesku tudi dejansko plača (kompenzira z že plačanimi akontacijami, doplača ali kaorkoli se stanje pač izide).

Ni mi razumljivo na kakšen način ne bi bilo dvojne obdavčitve, če dohodnina ne predstavlja odhodka.
Če moram n.p.r. za leto 2013 plačati 1000 € dohodnine iz opravljanja dejavnosti (dejanskega davka, ne akontacije) potem ta sredstva DURS-u dejansko nakažem (jih nimam več).
Če tega v knjigah ne zabeležim kot odhodek, bo moj poslovni rezultat konec leta 2014 izkazoval 1000€ višje stanje (1000 € višji dobiček od dejanskega, tudi evidenca sredstev na računu se ne bo ujemala z dejanskim stanjem). Ker bo celoten dobiček leta 2014 obdavčen z dohodnino, bo obdavčenih tudi teh 1000€, ki sem jih kot dohodnino v 2013 plačal DURS-u (in jih v resnici nimam več). Tako bo za leto 2014 (31.3.2015) z dohodnino obdavčena tudi dohodnina plačana aprila 2013 za leto 2013 (dohodnina na dohodnino - dvojna obdavčitev).
Pri tej 'logični analizi' ne najdem njene pomankljivosti. Kje torej razmišljam napačno?
Se morda v BS in IPI podatki o plačanem davku vnašajo tako (kam?), da je plačilo davka v tekočem letu za preteklo leto (znižan dobiček v tekočem letu) razvidno implicitno (in se potem preko teh podatkov prenese tudi v novi davčni obračun)? Ali pa se ti podatki vnesejo direktno v davčni obračun. V njem polje 25 predstavlja med letom plačane akontacije dohodnine, ne vem pa, kaj predstavlja polje 24 (kaj je to zmanjšanje davčne obveznosti za plačani znesek odtegnjenega davka).

Pa še vprašanje v zvezi z amortizacijo. Če amortizacije v KPO ne vpišem jo moram v davčnem obračunu prišteti k odhodkom (če te prepišem iz KPO - 'Skupni snezek odhodkov'). Če pa jo v KPO vpišem in odhodke v davčnem obračunu prepišem iz KPO, potem je že prišteta odhodkom. Pravilno?

Hvala in lep pozdrav.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Kar se amortizacije tiče razmišljate pravilno (bolj praktično je vpisati amortizacijo v KPO).

Sedaj pa k točki2: Težko bi vam razložila brez navajanja teorije:
- stroški so vrednostno izraženi "potroški" prvin poslovnega procesa, ki nastajajo v procesu proizvodnje in se nanašajo na proizveden količine ali pa nastajajo pri opravljanju storitev v obdobju enega leta (poslovnega, davčnega).
- odhodki pa so stroški prodanih količin proizvodov ali prodanih storitev v obdobju enega leta (poslovnega, davčnega). Pri opravljanju storitev je strošek takoj odhodek, pri proizvajanju izdelkov pa strošek postane odhodek šele, ko jih prodamo. Če v poslovnem letu ne prodamo vseh proizvedenih količin, so stroški zadržani v vrednosti zaloge nedokončane, gotovih izdelkov.

Na drugi strani pa imamo poslovni izid zasebnika:
- prihodki - odhodki = podjetnikov dohodek: od tega dohodka mora plačati davek/dohodnino
- dohodek - plačan davek/dohodnina = dobiček zasebnika s katerim prosto razpolaga (to je v bistvu njegova "neto plača")
Iz tega sledi, da dokončna obveznost za davek (akontacija + razlika po obračunu davka) ne more biti odhodek, ker nikoli ni predstavljala stroška in tudi ni povezana z nastajajočimi proizvodi ali pa opravljenimi storitvami. Gre prej za pojem izdatka, kot zmanjšanje denarnih sredstev.

lp
Matko506
Začetnik
Začetnik

Hvala lepa za vašo razlago.

Principielno mi je jasno, moram pa še nekoliko razmisliti, da bom razumel kako točno se to sestavi v celoto.
Meni je predstavljalo dilemo to, da se mi je na podlagi vseh letnih izkazov/obračunov (pravzaprav sem v to razmišljanje vključil tudi poslovne knjige od koder očitno izvira moje napačno razumevanje) zdelo, da ti ne izpolnjujejo enačb, ki jih navajate, da torej prikazujejo dobiček kot dohodek (torej brez odštja davka).

Lep pozdrav
Matko506
Začetnik
Začetnik

Stiskanje malih sivih celic je obrodilo sadove in sem le spoznal, da pri dohodnini res ne gre za dvojno obdavčitev.
Zavedlo me je plačilo dohodnine, ki se za preteklo leto izvede v tekočem letu in za katerega sem na prvo žogo nekako videl, da bi ga bilo potrebno (ker je bilo pač izvedeno) odšteti od poslovnega rezultata.
Pri tem sem spregledal, da to plačilo nima nič opraviti s poslovnim rezultatom (dohodkom) tekočega leta (stanje finančnih sredstev na računu ne slika razlike med prihodki in odhodki), je to pač plačilo davčne obveznosti za nazaj (za preteklo leto).

Bi pa prosil za pomoč pri razumevanju polja 1.1 Davčnega obračuna dohodnine iz dejavnosti (''Dohodki, od katerih je bil odtegnjen davek na viru, vključno z davčnim odtegljajem''), za katerega ne vem kaj pomeni. Nameraval sem ga pustiti praznega a najbrž ni prav, da to storim le zato ker ne vem kaj predstavlja. Nisem uspel najti kakšnega razumljivega pojasnila zanj.

Hvala in lep pozdrav
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Matko506 napisal/-a:1.1 Davčnega obračuna dohodnine iz dejavnosti (''Dohodki, od katerih je bil odtegnjen davek na viru, vključno z davčnim odtegljajem'
Gre za dohodke, ki bi jih dosegli npr. v Avstriji in ima v skladu s Pogodbo o odpravi dvojne obdavčitve, prva stranka/podpisnica (Avstrija) pravico do davka od dohodkov, ki ste jo dosegli tam. In ker ima tudi Slovenija pravico da vas obdavči (pravilo svetovnega dohodka), prikažete v tej zaporedni številki ta dohodek, ki pa je tako vključen v zaporedni 1: Prihodki....... Imate pa kasneje možnost, da si "poračunate" davčni odtegljaj (davek plačan-odtegnjen na viru v Avstriji) pri davčni obveznosti.

lp
Matko506
Začetnik
Začetnik

Hvala lepa za pojasnilo.

Lepo pozdravljeni
Odgovori