Prispevki s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
Prispevki s.p.
Zdravo.
Raziskujem tele prispevke za s.p. in vidim različne interpretacije.
Ali se res za tiste s.p., ki so odprli s.p. po 1.1.2014 obračunajo prispevki od 783,66 eur in ne od 789,15 eur.
Taka je tabela na Dursovi strani, če jo prav razumem.
lp
Raziskujem tele prispevke za s.p. in vidim različne interpretacije.
Ali se res za tiste s.p., ki so odprli s.p. po 1.1.2014 obračunajo prispevki od 783,66 eur in ne od 789,15 eur.
Taka je tabela na Dursovi strani, če jo prav razumem.
lp
Re: Prispevki s.p.
Tako je. Tisti, ki so pričeli na novo v letu 2014 so že takoj upoštevali povprečno letno minimalno plačo preteklega leta, preračunano na mesec (783,66), vsi ostali, ki so oddali davčne obračune za leto 2013 do vključno meseca marca (tudi v podaljšanem roku se smatra, da so oddali v marcu), pa bodo uporabili prvič to osnovo za mesec april 2014.
Seveda je ta minimalna osnova le za prispevke PIZ, starševsko varstvo, zaposlovanje; za zdravstveno zavarovanje je najnižja zavarovalna osnova drugačna.
lp
Seveda je ta minimalna osnova le za prispevke PIZ, starševsko varstvo, zaposlovanje; za zdravstveno zavarovanje je najnižja zavarovalna osnova drugačna.
lp
Ne razumem. Odprt s.p. v januar 2014 pa mi na e-davkih javlja kritično napako ko vnesem znesek 783,66 eur in opozori, da mora biti znesek enak ali večji od 789,15???
Zakaj?
lp
Zakaj?
lp
Povezava:
http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_ ... letu_2014/
In samo del, ki je hkrati tudi odgovor:
Samozaposleni, družbeniki in kmetje, ki so v zavarovanje vstopili pred 1. 1. 2014, v letu 2014 plačujejo prispevke od zavarovalne osnove, v katero so bili uvrščeni na podlagi 209. člena ZPIZ-1*, dokler se jim zavarovalna osnova ne določi na podlagi doseženega dobička v letu 2013. Do nove določitve zavarovalne osnove se kot minimalni znesek zavarovalne osnove za samozaposlene in kmete upošteva znesek minimalne plače, ki velja v letu 2014 in znaša 789,15 EUR, za družbenike pa znesek najnižje pokojninske osnove, ki znaša 848,07 EUR.
Samozaposleni, družbeniki in kmetje, ki v zavarovanje vstopijo po 1. 1. 2014, v letu 2014 plačujejo prispevke najmanj od zneska minimalne plače, ki velja za leto 2013 in znaša 783,66 EUR.
lp
http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_ ... letu_2014/
In samo del, ki je hkrati tudi odgovor:
Samozaposleni, družbeniki in kmetje, ki so v zavarovanje vstopili pred 1. 1. 2014, v letu 2014 plačujejo prispevke od zavarovalne osnove, v katero so bili uvrščeni na podlagi 209. člena ZPIZ-1*, dokler se jim zavarovalna osnova ne določi na podlagi doseženega dobička v letu 2013. Do nove določitve zavarovalne osnove se kot minimalni znesek zavarovalne osnove za samozaposlene in kmete upošteva znesek minimalne plače, ki velja v letu 2014 in znaša 789,15 EUR, za družbenike pa znesek najnižje pokojninske osnove, ki znaša 848,07 EUR.
Samozaposleni, družbeniki in kmetje, ki v zavarovanje vstopijo po 1. 1. 2014, v letu 2014 plačujejo prispevke najmanj od zneska minimalne plače, ki velja za leto 2013 in znaša 783,66 EUR.
lp
Slovan, vse razumem samo tega ne, če je vstopil v zavarovanje po 15.1.2014 in želim vnesti 783,66 eur, mi javi kritično napako......Sicer gre res samo za 2 eur razlike, samo ne vem kje je fora , da mi potem ne sprejme.
Kaj pa če je problem v tem, da morate vnašati dve različni osnovi: posebej za PIZ in posebej za ZZ?
Če pa ni to, pa je naslednja izbira: pokličite DURS in jih vprašajte!
lp
Če pa ni to, pa je naslednja izbira: pokličite DURS in jih vprašajte!
lp
se mi zdi, da na davčni malce zamujajo in niso še nadgradili pravilno programa pri oddajanju prispevkov (in ne samo to), zato nam vrže vn samo trenutno minimalno plačo in če spremeniš javi napako. Zato moramo oddati po ZO 789,15.
Sem govorila z Durs. Je vse ok, samo v polje 105 mora biti vnesena tudi ta zavarovalna osnova 783,66.
Rešeno
.
Rešeno
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Zarati takih in rugačnih okoliščin žal nisem mogel spremljhati teme prispevkov takrat, ko so potekale na forumu.
Toda, nekaj s tabelo, ki je objavljena tudi na tem portalu, me zanima ta "famozna" osnova 783,66... Na tabeli je prelepo razvidna višina prispevkov, brez razlage, seveda. Na DURS mi teh osnov ne sprejme, temveč zahteva 789,15.
Nekaj mi ne gre v #BUČO".
Toda, nekaj s tabelo, ki je objavljena tudi na tem portalu, me zanima ta "famozna" osnova 783,66... Na tabeli je prelepo razvidna višina prispevkov, brez razlage, seveda. Na DURS mi teh osnov ne sprejme, temveč zahteva 789,15.
Nekaj mi ne gre v #BUČO".
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Saj ne vem, kaj bi dejal na vse te nebulozne spremembe, mi pa kar tihoo... Vse to okrog prispevkov bo vplivalo kvečjemu na zapiranje s.p.-jev.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Najprej pravilnik o določanju zavarovalne osnove: najnižja osnova je povprečna letna minimalna plača leta 2013 preračunana na mesec: in to je 783,66€.
In ker vas obrazec ne spusti skozi, pomeni, da nekaj napačno izpolnjujete (tudi to smo že "obdelali"):
Polje 105: polna zavarovalna osnova, ki izhaja iz davčnega obračuna oziroma najmanj minimalna plača 2013, ki je 783,66, če je izračunana osnova nižja od tega zneska;
Polje 110: znesek zavarovalne osnove za mesec obračuna: zavarovalna osnova od katere se bodo obračunali prispevki zato: v tem polju se upoštevajo vsa znižanja (npr. za 20%-prostovoljno znižanje po zakonu) ali povečanja za 20% (se navezuje na predhodno znižanje za 20% v skladu z zakonom) ali izbrana višja osnova od tiste iz polja 105 (od minimalne do 3,5kratnika); vpis ločene minimalne osnove za ZZ: osnova: 783,66; osnova ZZ: 913,91.
lp
In ker vas obrazec ne spusti skozi, pomeni, da nekaj napačno izpolnjujete (tudi to smo že "obdelali"):
Polje 105: polna zavarovalna osnova, ki izhaja iz davčnega obračuna oziroma najmanj minimalna plača 2013, ki je 783,66, če je izračunana osnova nižja od tega zneska;
Polje 110: znesek zavarovalne osnove za mesec obračuna: zavarovalna osnova od katere se bodo obračunali prispevki zato: v tem polju se upoštevajo vsa znižanja (npr. za 20%-prostovoljno znižanje po zakonu) ali povečanja za 20% (se navezuje na predhodno znižanje za 20% v skladu z zakonom) ali izbrana višja osnova od tiste iz polja 105 (od minimalne do 3,5kratnika); vpis ločene minimalne osnove za ZZ: osnova: 783,66; osnova ZZ: 913,91.
Vam ne sprejme, ker niste v polje 105 vpisali najnižjo zavarovalno osnovo, ki je 783,66, polje 110 pa tudi na način kot je opisano zgoraj.Mirko Zbačnik napisal/-a:Na tabeli je prelepo razvidna višina prispevkov, brez razlage, seveda. Na DURS mi teh osnov ne sprejme, temveč zahteva 789,15.
lp