Pozdravljeni!
Zaposlena sem preko agencije. Vsak mesec se mi za en mesec pogodba podaljšuje. Ravno sem izvedela , da sem zanosila. V prejšnji nosečnosti sem takoj ostala v bolniški do porodniške , saj spadam med rizične nosečke. ( zdravstveni razlogi- srčni bolnik )
Pri prejšnjem delodajalcu ni bilo nobenih problemov s tem , zaposlena sem bila za nedoločen čas.
V trenutnem primeru , pa me zanima, kaj lahko pričakujem od agencije?
Ali mi bodo podaljšali pogodbo ali ne?
Lahko odpustijo nosečnico v bolniški, ki se do porodniške ne zaključi?
hvala
rizična nosečnost boniška in odpoved pogodbe
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: rizična nosečnost boniška in odpoved pogodbe
Ja, te agencije.... mnogo se govori o tem, tudi v vladnih službah in težnje o izboljšanju razmer so velike.
Delodajalca morate o nosečnosti obvestiti pravočasno, ni pa nujno da takoj, mogoče bi bil pravi trenutek, ko izveste, da je vaša nosečnost rizična in boste morali biti "predčasno" na porodniško. Razlog za odpoved nikakor ne sme biti vaše stanje in delodajalec ne bi (naj ne bi!) smel pogodbe odpovedati med bolniškim statustom, kar je tudi vaš primer. Mogoče bi iblo dobro, zaradi veliko negativnih izkušenj glede zaposlovalnih agencij in stalnega podaljševanja pogodb za en mesec povprašati inšđektorat za delo - za neke novosti sem slišal da so na tem področju, a žal ne vem... kakšne.
Vi ste zaposleni pri Agenciji in tako so vse pravice in dolžnosti iz delovnega razmerja vezane izključno na odnos med vama. "Problematično", kot sem zasledil v medijih je (ne)podaljševanje pogodb za določen čas glede zakonske določbe... . Nekako se mrazumel in jaz tudi nekako tako razumem, da je "nedefinirano" enako delovno mesto, ki, če traja zakonsko določen čas, preide v pogodbo za nedoločen čas.
V času bolniškega taleža ali porodniške odpoved ni dopustna, lahko se zgodi prej ali pozneje.
V glavnem je vaša prva prioriteta vaša nosečnost in da se otrok zdravo razvija.
Delodajalca morate o nosečnosti obvestiti pravočasno, ni pa nujno da takoj, mogoče bi bil pravi trenutek, ko izveste, da je vaša nosečnost rizična in boste morali biti "predčasno" na porodniško. Razlog za odpoved nikakor ne sme biti vaše stanje in delodajalec ne bi (naj ne bi!) smel pogodbe odpovedati med bolniškim statustom, kar je tudi vaš primer. Mogoče bi iblo dobro, zaradi veliko negativnih izkušenj glede zaposlovalnih agencij in stalnega podaljševanja pogodb za en mesec povprašati inšđektorat za delo - za neke novosti sem slišal da so na tem področju, a žal ne vem... kakšne.
Vi ste zaposleni pri Agenciji in tako so vse pravice in dolžnosti iz delovnega razmerja vezane izključno na odnos med vama. "Problematično", kot sem zasledil v medijih je (ne)podaljševanje pogodb za določen čas glede zakonske določbe... . Nekako se mrazumel in jaz tudi nekako tako razumem, da je "nedefinirano" enako delovno mesto, ki, če traja zakonsko določen čas, preide v pogodbo za nedoločen čas.
V času bolniškega taleža ali porodniške odpoved ni dopustna, lahko se zgodi prej ali pozneje.
V glavnem je vaša prva prioriteta vaša nosečnost in da se otrok zdravo razvija.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Hvala vam za odgovor!
To se pravi, mi po zakonu mora agencija vseeno podaljsevati pogodbo? Cetudi po en mesec ?
Ce pa me postavijo na cesto , pa so zreli za otip inspekcije!
Ce pa koncam na zavodu za poslovanje ma katerem mi pripada 6 m denarnega nadomestila.
Ali sem na zavodu lahko v bolniski in mi tistih 6 m ostane?
Lp
To se pravi, mi po zakonu mora agencija vseeno podaljsevati pogodbo? Cetudi po en mesec ?
Ce pa me postavijo na cesto , pa so zreli za otip inspekcije!
Ce pa koncam na zavodu za poslovanje ma katerem mi pripada 6 m denarnega nadomestila.
Ali sem na zavodu lahko v bolniski in mi tistih 6 m ostane?
Lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Najprej se moram opravičit (hvala za opozorila, Nina)... Nerodno sem prebral, ali razumel, kot sem hotel
.
Gre dejansko za potek pogodbe za določen čas, po kateri (me opozarja Nina), agencija nima obveze le-to podaljšati. Gre namreč za pogodbo za določen čas....
Jaz sem "parlamentiral" nekako v smeri "prekvalifikacije" v določen čas, kar je pa že druga zgodba.
Še enkrat, opravičujem se in Nina - hvala za opozorilo.
Gre dejansko za potek pogodbe za določen čas, po kateri (me opozarja Nina), agencija nima obveze le-to podaljšati. Gre namreč za pogodbo za določen čas....
Jaz sem "parlamentiral" nekako v smeri "prekvalifikacije" v določen čas, kar je pa že druga zgodba.
Še enkrat, opravičujem se in Nina - hvala za opozorilo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Podrobnosti:
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?c ... 28ZDR-1%29
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?c ... 28ZDR-1%29
1. Prenehanje pogodbe o zaposlitvi za določen čas
79. člen
(splošno)
(1) Pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, preneha veljati brez odpovednega roka s potekom časa, za katerega je bila sklenjena, oziroma ko je dogovorjeno delo opravljeno ali s prenehanjem razloga, zaradi katerega je bila sklenjena.
(2) Pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, lahko preneha, če se pred potekom časa po prejšnjem odstavku o tem sporazumeta pogodbeni stranki ali če nastopijo drugi razlogi za prenehanje pogodbe o zaposlitvi v skladu s tem zakonom.
(3) Delavec, ki mu preneha pogodba o zaposlitvi za določen čas po prvem odstavku tega člena, ima pravico do odpravnine. Pravice do odpravnine iz prejšnjega stavka nima delavec v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, če gre za nadomeščanje začasno odsotnega delavca, v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas za opravljanje sezonskega dela, ki traja manj kot tri mesece v koledarskem letu, ter v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas za opravljanje javnih del oziroma prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ki je bila sklenjena zaradi vključitve v ukrepe aktivne politike zaposlovanja v skladu z zakonom.
(4) Osnova za odmero odpravnine je povprečna mesečna plača delavca za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev oziroma iz obdobja dela pred prenehanjem pogodbe o zaposlitvi za določen čas.
(5) V primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ki je sklenjena za eno leto ali manj, ima delavec pravico do odpravnine v višini 1/5 osnove iz prejšnjega odstavka. Če je pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena za več kot eno leto, ima delavec ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi pravico do odpravnine v višini iz prejšnjega stavka, povečane za sorazmerni del odpravnine iz prejšnjega stavka za vsak mesec dela.
(6) Če delavec po prenehanju pogodbe o zaposlitvi za določen čas pri istem delodajalcu nepretrgoma nadaljuje z delom na podlagi sklenjene druge pogodbe o zaposlitvi za določen čas, se odpravnina izplača za ves čas zaposlitve za določen čas ob prenehanju zadnje pogodbe o zaposlitvi za določen čas pri tem delodajalcu. V tem primeru ne velja omejitev iz petega odstavka 55. člena tega zakona.
(7) Delavec nima pravice do odpravnine po tretjem oziroma petem odstavku tega člena v primeru, ko delavec in delodajalec v času trajanja ali po poteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas skleneta pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas oziroma če delavec nadaljuje z delom na podlagi pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas ali če delavec ne sklene pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas za ustrezno delo, ki mu ga je ponudil delodajalec po poteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas.