Rad bi kupil nek artikel v UK na firmo, in ga v SLO prodal naprej. Vem, da bi to moralo izgledati tako, da mi UK podjetje izstavi invoice na firmo in NE obračuna VAT, pri nas pa naredim samoobdavčitev pred dodatkom marže.
Problem je, da UK podjetje noče prodati brez davka! Pravijo, da niso wholesaler. Ali obstaja kakšen workaround? Njihova cena je daleč najnižja. Ali obstaja način, da pri nakupu plačam vat in pri nas ne plačam ponovna davka na dodano vrednost?
ali bi šlo takole?
Saj a ni tako da plačaš DDV potem pa ti pri nas to odštejejo od DDV-ja ki si ga dolžan, če ga nisi nič ti pač vrnejo denar?
Nekje sem slišal, da naročiš, plačaš VAT in ti potem v 2-3 mesecih DURS vrne VAT.. NEuporabno, artikel mora TAKOJ naprej h končnemu kupcu..
Hvala za pomoč!
Če ste zavezanec za DDV, morate narediti samoobdavčitev na neto vrednost, brez njihovega VAT-a in lahko zahtevate vračilo njihovega VAT-a. Samoobdavčitev pa poteka tako, da sami obračunate vstopni in izstopni DDV. Vstopnega na podlagi njihovega računa, izstopni pa na vašem izdanem računu, tako kot za vsako drugo zadevo, če ste zavezanec za DDV.
Toda, če niste zavezanec za DDV, ne delate samoobdavčitve, ne morete zahtevati njihovega VAT-a nazaj in ne obračunate DDV na računu.
Ne glede na postopek, gre lahko artikel takoj naprej, pomembno pa je, da pravilno napišete račun.
Kaj v tem primeru pomeni da je bil DDV nepravilno obračunan? To, da sem plačal DDV že ob nakupu?
Angleško podjetje mi namreč na noben način noče prodati brez DDV. Kakšne so torej moje dejanske opcije? (postopek)
Menim, da v kolikor ste vi davčni zavezanec in angleški dobavitelj prav tako, vam bi dobavitelj moral izstaviti račun za blago brez zaračunanega angleškega DDV, saj gre v tem primeru za oproščeno dobavo blaga. Vi, kot pridobitelj blaga pa bi morali v Sloveniji opraviti samoobdavčitev. Seveda pa menim, da vi dobavitelja ne morete prisiliti, da vam račun izstavi brez DDV, če on tega ne želi.
V primeru, ko vam nekdo zaračuna DDV v primeru ko gre za oproščeno dobavo blaga (kar menim, da bi v tem prmeru bilo, saj gre v vašem primeru za oproščeno dobavo blaga, ob predposatvki, da sta oba davčna zavezanca vsak v svoji državi, kjer angleški DDV ne bi smel biti zaračunan, ) menim, da skladno z Direktivo 2008/9/ES verjetno ne boste upravičeni do vračila DDV. Iz tega izhajam, da to morda velja tudi v Angliji, zato predlagam, da se o tem pozanimate.
Copy paste iz Direktive 2008/9/ES
Člen 4
Direktiva se ne uporablja za
(a) zneske DDV, ki so bili v skladu z zakonodajo države članice vračila nepravilno zaračunani;
(b) zneske DDV, ki so bili zaračunani za dobavo blaga, ki je oproščena ali ki se lahko oprosti v skladu s členom 138 ali
146(1)(b) Direktive 2006/112/ES
Tudi v ZDDV-1 imamo navedbo, v katerih primerih se DDV ne vrača in sicer v 4.odst.74.člena ZDDV-1 (med drugim je naveden tudi DDV za dobavo blaga, ki je oprščena ali ki se lahko oprosti po 46.členu ZDDV-1.)
To je le moje mnenje, morda me še kdo popravi in dopolni.
Če vam dobavitelj noče izstaviti računa brez ddv, potemtakem v skladu z direktivo in ZDDV-1 niste upravičeni do vračila DDV. Če vam pa tega ne more/ne sme narediti (npr. podjetje ni registrirano za veleprodajo), pa se skušajte pozanimati, kako se v tem primeru tolmači člen 4 iz direktive. Tudi v Avstriji sem že nekajkrat naletela na firme, ki računa ne izstavljajo brez ddv, a ker je šlo za manjše zneske, se nismo preveč sekirali.
Da ne bom načenjala nove teme, bom kar tu vprašala.
Izjava na računu, ki ga slovenska firma izstavi slovenski firmi( obe sta davčni zavezanki) za montažo na objektu v Franciji ( montirana oprema postane sestavni del nepremičnine) se glasi:
DDV ni obračunan na podlagi 26. člena ZDDV-1. ALI TO DRŽI??
Račun s takšno izjavo so nam zavrnili, ker da ni pravilna. Prosim az pomoč
V kolikor gre za storitve v zvezi z neperemičnino, ki se nahaja v Franciji, potem sem mnenja, da je kraj obdavčitve v Franciji, skladno s 27.členom ZDDV-1.
26.člen ZDDV-1 obravnava storitve posrednikov.
marea napisal/-a:Menim, da v kolikor ste vi davčni zavezanec in angleški dobavitelj prav tako, vam bi dobavitelj moral izstaviti račun za blago brez zaračunanega angleškega DDV, saj gre v tem primeru za oproščeno dobavo blaga.
Morda streljam mimo ker nisem ravno ekspert a vendar, ali niso oproščene dobave tiste, ki so sploh oproščene plačila DDV (tudi v državi prejema) in ne vse tiste za katere dobavitelj na računu ne obračuna DDV? Ne izhajam iz ZDDV (zato ne vem ali je moje tolmačenja pravilno) temveč iz dejstva, da ima knjiga P-RAČ-P vezano na iznos računa stolpce 'Vrednost', 'Oproščene pridobitve...' in 'Tristranske pridobitve...'. Če bi vse pridobitve za katere dobavitelj na računu ne obračuna DDV (ker je tega pač treba obračunati v državi prejema - kar še ne pomeni, da je pridobitev oproščena plačila (obračuna) DDV) bile oproščene pridobitve, ne vem čemu bi služil stolpec 'Vrednost' - vanj se nikoli ne bi nič vpisalo (?).
Lp
Ups , vidim, da se sklicujete na določila glede oproščenih dobav, medtem, ko jaz govorim o oproščenih pridobitvah. Ne vem ali se da celoten prispevek izbrisati sedaj, ko sem ga že objavila. Pardon.