Ministrstvo za kulturo - prispevki

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Rori
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ministrstvo za kulturo - prispevki

Odgovor Napisal/-a Rori »

Pozdravljeni

Prosil bi za pravilno knjiženje prispevkov s.p., ker imam 50% olajšavo prispevka piz kot novo ustanovljeni s.p., dobil sem tudi subvencijo s strani Zavoda za zaposlovanje za samozaposlitev. Sedaj pa mi Ministrstvo za kulturo (glede na moje dosežke v mednarodnem prostoru) plačuje vse prispevke in to od 60% PP. Ali moram knjižiti prispevke od osnove minimalne plače RS in 50% olajšave za piz ali moram knjižiti prispevke tako kot mi jih plačuje Ministrstvo?
Prosil bi za primer knjiženja:
a) če je od minimalne plače Rs in olajšava 50%
b) plačevanje prispevkov s strani ministrstva

Lepo se zahvaljujem za kakšno pojasnilo in primer knjiženja

Rori
Rori
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: Ministrstvo za kulturo - prispevki

lepo prosim za odgovor oz. pojasnilo.

Nujno ga potrebujem

lp
Rori
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pozdravljeni

Verjetno takšno vprašanje še ni bilo postavljeno in tudi odgovor ni enostaven, ker takšna zadeva ni velikokrat v praksi in na forumu. Vseeno bi bil vesel vsakega odgovora.
lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Najprej se morate pozanimati na MK glede plačevanja prispevkov za PIZ, ker imate določen "popust" prvo in drugo leto opravljanja dejavnosti. MK vam plačuje od osnove, ki je enaka 60% PP (verjetno ste jih tudi pooblastili, da oni predlagajo OPSVZ - obrazec za obračun prispevkov zasebnikov) in če ne ve, da imate kakšen "popust" bo plačala prispevke v celoti. To osnovo uporabi tudi za vse prispevke, tako za PIZ in ostale kot tudi za zdravstveno zavarovanje. Zasebniki plačujejo od 01.2. dalje prispevek za ZZ od 60% povprečne letne plače v RS preračunane na mesec. Ta je npr. ta leto 2013: 1.523,18X 60%= 913,91. 60% PP predpreteklega meseca pa je npr. za prispevke april je osnova torej plača februar, ki je bila 1.520,88€ X 60% = 912,53€, kar kaže na nekoliko nižji znesek kot je osnova za ZZ. To v bistvu pomeni, da bi razliko v prispevkih morali poravnati sami. SKRATKA: te del odgovora morate iskati na MK. Ko boste vedeli kako in kaj, pa se oglasite glede knjiženja.

Knjiženje subvencije: odgovorov na to temo je na forumu veliko (pobrskajte).

lp
Rori
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pozdravljeni

Najlepša hvala za odgovor. Resnično se bom najprej pozanimal na ministrstvu, potem pa vas zaprosil za pojasnila.
Glede subvencije - sem že " :oops: "osvojil" pri knjiženju za lansko leto.
Bom pa potreboval pojasnila knjiženj prispevkov, ko dobim odgovore od ministrstva.
Hvala
lp
Odgovori