AVANSNI RAČUN IN RAČUN

Moderator: Mirko Zbačnik

KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja

AVANSNI RAČUN IN RAČUN

Odgovor Napisal/-a KANARČEK »

Pozdravljeni, forumovci,

imamo stranko, ki je naše storitve za leto 2014 že plačala z avansom. Napisali smo ji avansni račun - račun pa napišemo konec leta 2014, ko je storitev opravljena.

Ta naš kupec bi pa na vsak način rad prejel že račun....., avansni račun pravi, da ne sprejema.....
Kako drugi prakticirate. Ali napišete račun, čeprav storitev sploh še ni opravljena, ali delate tako kot mi - po opravljeni storitvi?

Hvala vam za odgovor in lp, :D
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: AVANSNI RAČUN IN RAČUN

Odgovor Napisal/-a meurs »

A lahko napište kaj več o storitvah, ki jih opravljate? Mesečno, po pozivu...
KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Ukvarjamo se z reklamo.
Kupec lahko oglašuje na naši spletni strani. Računi se izstavljajo mesečno ali pa kupec plača po predračunu za leto naprej s tem, da ima odobren popust ob predplačilu.
Predplačilo se plača npr. v decembru 2013 za oglaševanje v letu 2014. Takoj po prejemu predplačila izstavimo stranki oz. kupcu avansni račun, da si lahko odbija DDV. Ko je storitev opravljena - to je v decembru 2014, pa izstavimo še račun za opravljeno storitev. Nekateri kupci želijo mesečne račune, za kar tudi ni nobenega problema.

Ta kupec, za katerega sprašujem pa je plačal predplačilo za leto 2014, izstavili smo mu avansni račun, katerega pa zavrača in hoče imeti že kar račun, pa se leto 2014, ko se bo storitev opravljala, še začelo ni.....

Prosim vas za mnenje....

Hvala in lp :)
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a meurs »

Razložite mu, da letos s tem računom nima kaj početi - verjetno si ga želi dati v stroške. Mesečni računi so dovolj.
KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Meurs, hvala za odgovor.

Vse to smo mu razložili, pa se mu ne da dopovedati. Še naprej izsiljuje.... Pravi da pri drugih nima problema s tem, da prejme račun....
Mislim, da mi ravnamo pravilno, kar ste mi tudi potrdili.

lp :D
Vitek
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Vitek »

Pozdravljeni,

da ne odpiram nove teme glede avansnega računa. Kako se številčijo avansni računi? Lahko se številka avansnega računa nadaljuje od navadnega računa? Torej npr., da je zadnji račun izdan št. 320-2014, zdaj izdamo avansni račun, ki ima številko 321-2014, naslednji navadni račun bo imel številki 322-2014.

Je tako prav ali se morajo ločiti?
KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Pozdravljeni,

mi jih številčimo posebej, da si številke računov lepo sledijo....
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Po vsebini je avansni račun eno, storno avansnega računa drugo in izdan račun tretje.
Jaz bi račune ločila vsebinsko in ne v en koš. Če pa se boste znašli pa številčite vse z enim zaporedjem.
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

To je treba vse voditi ločeno, da ne pride do napak.

Zato določeni hočejo takoj račun, da nimajo dvojnih evidenc in nazadnje ne vedo, kaj so že upoštevali v knjigah in kaj ne.

Moje mnenje: delati pravilno in zadeve poenostaviti, da vsak ki pregleduje davčno in glavno knjigo takoj ugotovi zakaj se gre pri določenem poslovnem dogodku.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
Vitek
Začetnik
Začetnik

Hvala na pojasnilih, žal pa naš nov računovodski program ne omogoča ločenega številčenja računov, dobropisov, avansov, ampak si vse številke sledijo (tako od rednih računov, avansnih računov in dobropisov). Do sedaj smo tudi mi ločeno številčili, sedaj pa očitno to ne bo mogoče.

OK...temu se bomo pač morali prilagoditi, vendar me zanima ali je to določeno s kakšnim zakonom oz., da naš nov način dela ni v neskladju z zakonodaju?
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Ne, po mojem je v redu. Saj imate možnost na "običajnem" računu napisati: plačano po avansu št.:.....in ostane za plačilo nič.

In druge možnosti...
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
Vitek
Začetnik
Začetnik

12345ab napisal/-a:Ne, po mojem je v redu. Saj imate možnost na "običajnem" računu napisati: plačano po avansu št.:.....in ostane za plačilo nič.

In druge možnosti...
To seveda imamo. Samo številčenje ni ločeno.
Odgovori