Avtorska pogodba - stroški

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
salabajs
Nov član
Nov član

Avtorska pogodba - stroški

Odgovor Napisal/-a salabajs »

Pozdravljeni.

Če nisem vprašanja uvrstil v pravo temo se opravičujem in prosim, da ga moderator premakne v pravo sekcijo - mogoče niti nisem na pravem forumu pa dobro.. :)

Sam nimam izkušenj na tem področju zato upam, da bom dobil čimbolj preproste in točne odgovore.

Moja situacija je takšna. Trenutno sem brezposeln - prijavljen na borzi, zavarovanje pa mi krije CSD, saj nimam dohodkov (tudi na borzi jih nisem deležen - status študenta mi je potekel).

Dobil sem možnost, da bi opravil kratko trajno delo - dan ali dva.. (je na področju računalništva). Sedaj pa mene zanima kaj se meni najbolj izplača narediti, da si nebi zapravil kakšnih "ugodnosti na borzi" (ki jih je moj bodoči delodajalec lahko deležen). Prav tako ne bi rad si nekih dodatnih stroškov naredil..

Nekje sem slišal/prebral, da se je v 2014 pri avtorskih pogodbah (mislil sem da bi lahko na takšen način naročnik mi plačal) nekaj spremenilo.. Ali moram jaz kot izvajalec tudi plačati kakšne stroške? Kakšne, koliko (ali je to določen % od zneska) in komu se to nakaže..?

Hvala za vso pomoč.

Brskam po spletu in je meni vse precej zapleteno, ker mi je področje novo. Ne vem pa na kateri email bi lahko vpr. naslovil, da bi dobil konkretne odgovore.

Lp.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: Avtorska pogodba - stroški

Odgovor Napisal/-a adut »

Razne izračune najdete tukaj: http://www.racunovodja.com/izracuni/
Dajatve od izplačil mora plačati izplačevalec.
Avtorsko pogodbo se lahko izplača, če gre za avtorsko delo, če ne, pa je primernejša podjemna pogodbo. Povračila stroškov se tudi obrutijo (to pomeni, da se vključijo v osnovo za davke), jih pa lahko v ugovoru na informativni obračun dohodnine uveljavljate kot stroške, če imate dokazila.
Glede plačevanja prispevkov s strani CSD, pa je odvisno od tega, koliko boste zaslužili - če bo prihodek dovolj nizek, vam bodo še naprej plačevali zavarovanje - glede zneskov pa se obrnite na CSD.
salabajs
Nov član
Nov član

Hvala za odgovor.

Na tej povezavi je datum "do 1.2.2014" - po tem datumu pa veljajo nova pravila, če se ne motim?!

"Velja za osebe, ki niso zavarovane po 18. členu ZPIZ-2" Kaj to pomeni?

Dobil sem informacije, da pri avtorski pogodbi avtor dobi dogovorjen neto znesek, prispevke vse krije naročnik. Spet na drugem mestu sem dobil informacije, da avtor mora plačati:
- prispevek za zdravstveno zavarovanje v višini 6,36 %
- pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ) v višini 15,5 %
- pa za dohodnino tudi moraš plačati, ne - 25 % obdavčitve po Zakonu o dohodnini (ZDoh-2)

Torej, če se z naročnikom dogovoriva za znesek 400 eur, se mi vse te tri postavke odštejejo od tega zneska?
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

https://www.racunovodja.com/Izracuni/20 ... oFebruarju
https://www.racunovodja.com/Izracuni/20 ... uPo18Clenu

Kdo so zavarovanci iz drugega pravnega razmerja po 18. členu ZPIZ-2? http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=7681 (povezavo najdete tudi na strani z izračuni)
bpp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bpp »

Vse prispevke in davke plača izplačevalec pogodbenega dohodka, ki obračuna avtorski honorar, vendar zmanjša neto honorar prejemniku za davke in prispevke, ki so v breme avtorja.
Če ste dogovorjeni za bruto honorar 400,00€, potem boste dobili kot avtor 244,42€, izplačevalčev dejanski strošek pa bo znašal 437,52€.
Naj vam ne bo prevroče (pa ne le zaradi vremena)
bpp
salabajs
Nov član
Nov član

@Nina Glede na vsebino v zadnjem linku, ki ste ga podali, je zajeto vse s temi alinejami:

Iz navedenega izhaja, da se po 18. členu ZPIZ-2 obvezno zavarujejo osebe, ki:
[*]niso uživalci pokojnine,
[*]ne opravljajo začasnega in občasnega dela dijakov in študentov preko študentskih servisov,
[*]niso obvezno zavarovane in
[*]so obvezno zavarovane s krajšim delovnim/zavarovalnim časom.

Drži?

- ne prejemam pokojnine
- ne opravljam dela preko študentskega servisa
- sem obvezno zavarovan - kot sem že omenil sem zavarovan preko CSD (osnovno in dodatno mi plačujejo oni, saj jaz nimam dohodka)
- ne "koristim" obveznega zavarovanja s krajšim delovnim časom

Torej mene se ne rabi obvezno zavarovati, če prav razumem? Torej se teh % ne rabi upoštevati?
---------------------------------------------
@bpp

Aha.. zdaj če prav razumem, za vse poskrbi naročnik, vendar določeni % se prištejejo oz. se od zneska odbijejo njegovemu delu, določeni pa meni.

Zdaj je samo to kateri izračun gledam:
[*]https://www.racunovodja.com/Izracuni/20 ... uPo18Clenu - Velja za osebe, ki so zavarovane po 18. členu ZPIZ-2
[*]https://www.racunovodja.com/Izracuni/20 ... oFebruarju - Velja za osebe, ki niso zavarovane po 18. členu ZPIZ-2

Drugače pa jaz sem se naročnikom pogovarjal o netu znesku, to kar bi dejansko jaz rad zaslužil. Sedaj pa sva se pogovarjala o avtorski pogodbi in ga zanima kakšne stroške bo on imel, mene pa če še bom jaz imel kakšne.
Tako da sedaj bi jaz njemu moral izračunati pa povedati.. da jaz zaslužim oz. dobim izplačanih npr 400 eur, moram še zato, ker bom moral plačati prispevke, dodati še xx% ? In ta xx vrednost bi rad dobil.

PS: Se opravičujem, če se mogoče ponavljam ali sprašujem neumno, vendar bi rad čimbolj preprosto/domačo in konkretno razlago. Tako pa tako si zračunaj ne glede na znesek in dobiš željen dobiček.. toliko pa moraš plačati za to in to..
Begajo me tudi informacije, ker sem na več mestih vprašal in na enem dobim odg. da bo za vse naročnik poskrbel, samo za znesek se dogovorita; spet drugje dobim to pa to boš moral plačati.. itd. :/
bpp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a bpp »

Če bi želeli imeti neto 400€, potem znaša pogodbeni bruto 654,61€, skupni stroški izplačevalca pa 716,01€, težko verjamem, da bo izpalečvalec pristal na to.
SKUPAJ STROŠKI IZPLAČEVALCA 716,01
prispevki ZZZS-POŠKODBE, izplačevalec 0,53% 3,47
prispevki ZZZS, avtor 6,36% 41,63
prispevki PIZ, izplačevalec 8,85% 57,93
prispevki PIZ, avtor 15,50% 101,46
Akontacija dohodnine (25%) 111,51
Neto izplačilo 400,00

tako gre to, in ne glede na to, da vam prispecje ZZZS plačuije CSD, še vedno ptejete za brezposelno osebo in niste ustrezno zavarovani, da bi se izognili plačilu prispevkov od pogodbenega dela.
bpp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

bpp napisal/-a:tako gre to, in ne glede na to, da vam prispecje ZZZS plačuije CSD, še vedno ptejete za brezposelno osebo in niste ustrezno zavarovani, da bi se izognili plačilu prispevkov od pogodbenega dela.
bpp
Bistvo zavarovanja po 18. členu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je POKOJNINSKO zavarovanje, ki pa ga CSD/država prav gotovo ne plačuje. Zato je obračun avtorskega dela takšen kot ga je prikazal/a bpp. Skratka poznamo: obvezno zdravstveno zavarovanje in obvezno pokojninsko zavarovanje.
Prav tako država ne poravnava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, temveč le obvezno zavarovanje.
salabajs napisal/-a:Begajo me tudi informacije, ker sem na več mestih vprašal in na enem dobim odg. da bo za vse naročnik poskrbel, samo za znesek se dogovorita; spet drugje dobim to pa to boš moral plačati.. itd.
Višina dohodka je stvar dogovora med naročnikom in izvajalcem. Govora je o neto znesku 400€ (toliko bi želeli prejeti dohodka), kar pomeni bruto znesek 654,61€, pri čemer so prispevne in davčne obveznosti izvajalca 254,61 in neto 400€, dodatni "stroški" pas bremenijo naročnika/izplačevalca - 61,40€.
Kolikor pa se dogovorite samo o 400€ honorarja pa to lahko pomeni za naročnika tudi bruto znesek 400€ - v tem primeru pa je seveda neto "izplen" spet drugačen.

lp
salabajs
Nov član
Nov član

@slovan

Če si jaz to prav razlagam, bi se jaz moral z naročnikom dogovarjati v bruto znesku. In da dobim 400€ bi se morala dogovoriti za 654,61€ ? S tem da tukaj on 254,61€ da "državi", 400€ pa meni. Ampak meni ne ostane teh 400€ saj moram plačati prispevke v vrednosti 61,40€, drži?

Kako pa se ti prispevki plačajo in kdaj? Jaz bi verjetno na TRR prejel 400€ potem moram sam dalje urediti. Kaj moram potem ko dobim nakazano storiti?
bpp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a bpp »

Ne zapletajte se, akontacijo davka in vse prispevke (izplačevalca in prejemnika) plača vaš izplačevalec ob obračunu in poroča DURS z REK-2 in iREK.
če je pogodba bruto 654,61€, dobite vi na račun neto 400,00€.....strošek izplačevalca pa je skupaj 716,01€.
bpp
salabajs
Nov član
Nov član

bpp napisal/-a:Ne zapletajte se, akontacijo davka in vse prispevke (izplačevalca in prejemnika) plača vaš izplačevalec ob obračunu in poroča DURS z REK-2 in iREK.
če je pogodba bruto 654,61€, dobite vi na račun neto 400,00€.....strošek izplačevalca pa je skupaj 716,01€.
bpp
Torej če je ta znesek na pogodbi (torej se naročnik in izvajalec dogovorita za 654,61€ bruto). Izvajalec ne rabi skrbeti za nič več? Na TRR pa bo dobil 400€.
bpp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a bpp »

da
Odgovori