Višina dopusta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lazo23
Nov član
Nov član

Višina dopusta

Odgovor Napisal/-a lazo23 »

Lep pozdrav obračam se na vas z naslednjim vprašanjem, namreč imam 11 let delovne dobe izključno v strojništvum star sem 33 let in sem vodja proizvodnje in vodnja merilnice po izobrazbi sem inžinir strojništva in trenutno še nimam otrok. Sedaj imam 23 dni dopusta. ker je minimalno število dni dopusta 20 se mi mojih 23 dni dopusta zdi zelo malo, predvsem ko sprašujem svoje vrstnike z manjšo izobrazbo tam do 3 leta delovne dobe imajo vsi okoli 25-26 dni dopusta in niti približno nimajo kakšnega odgovornega dela. Torej lepo vas bi prosil če mi nekdo lahko napiše kolikšna je dejansko primerna višina mojega dopusta ali je pač 23 dni popolnoma zadostno..

Hvala za odgovor...
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Višina dopusta

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pri ugotavljanju dolžine dopusta je potrebno upoštevati vsaj tri različne "zakone":
- zakon o delovnih razmerjih (tega ste očitne že prebrali..); copy člena
8. Letni dopust
159. člen
(pridobitev pravice in minimalno trajanje letnega dopusta)
(1) Delavec pridobi pravico do letnega dopusta s sklenitvijo delovnega razmerja.
(2) Letni dopust v posameznem koledarskem letu ne sme biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali dela delavec polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega delavca.
(3) Starejši delavec, invalid, delavec z najmanj 60-odstotno telesno okvaro in delavec, ki neguje in varuje otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke, ima pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta.
(4) Delavec ima pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti.

- kolektivno pogodbo dejavnosti, kjer so lahko pogoji drugačni - ugodnejši za delavca IN
- interne akte delodajalca, kjer so pogoji bolj podrobno "razdelani".

Kolikor želite slišati mnenja ali je število dni dopusta, ki vam jih je "dodelil" delodajalec, za vas ugodno ali ne (oziroma ali imate premalo dopusta) pa je stvar taka: delodajalci bodo smatrali, da imate dopusta dovolj (če ga boste seveda aktivno izkoristili); zaposlenci pa se bodo hvalili, da ga imajo več kot vi, ne glede na to, da ste po izobrazbi inženir. Torej sama izobrazba ni merilo dolžine letnega dopusta, seveda pa je ta lahko kriterij v internih aktih delodajalca: tam je lahko eno izmed meril tudi zahtevnost delovnega mesta.

lp
Slo5
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Slo5 »

Za lažjo predstavo:

pri nas bi dobili 24 dni
20 osnove
2 za delovno mesto
2 za delovno dobo

Spadamo pod kolektivno pogodbo za elektroindustrijo.
KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a KANARČEK »

Slo5,

dva dni za delovno dobo pomeni, da je toliko časa delavec zapolen v vašem podjetju, verjetno.

Kaj pa v primeru, če je delavec na novo, prvič zaposlen v našem podjetju, od prej pa ima že 22 let delovne dobe.
Ali se mu upošteva že v tem smislu kaj dopusta ali ne? :D

Hvala za odgovor in lep sončen dan vsem... 8)
Odgovori