Avtorska / popoldanski sp / društvo...

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
soncnica3
Novinec
Novinec

Avtorska / popoldanski sp / društvo...

Odgovor Napisal/-a soncnica3 »

Pozdravljeni,

sem zaposlena, pri nekem drugem podjetju bom delala izven delovnega časa. To podjetje ponuja sodelovanje preko avtorske pogodbe, društva, s.p. ja... oseba, s katero sem imela razgovor mi je svetovala, da se mi najbolj splača delati preko avtorske, je to res :?:
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Avtorska / popoldanski sp / društvo...

Odgovor Napisal/-a slovan »

Najprej preberite člen Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, ki govori o avtorskih delih oziroma kaj je lahko "predmet" avtorske pogodbe. Ko boste ugotovili ali je sploh mogoče delati preko avtorske pogodbe, boste lahko izbrali obliko izplačila glede na to kaj je ceneje za vas ali izplačevalca.

AVTORSKO DELO
Varovana dela
5. člen

(1) Avtorska dela so individualne intelektualne stvaritve s področja književnosti, znanosti in umetnosti, ki so na kakršenkoli način izražene, če ni s tem zakonom drugače določeno.
(2) Za avtorska dela veljajo zlasti:
1. govorjena dela, kot npr. govori, pridige, predavanja;
2. pisana dela, kot npr. leposlovna dela, članki, priročniki, študije ter računalniški programi;
3. glasbena dela z besedilom ali brez besedila;
4. gledališka, gledališko-glasbena in lutkovna dela;
5. koreografska in pantomimska dela;
6. fotografska dela in dela, narejena po postopku, podobnem fotografiranju;
7. avdiovizualna dela;
8. likovna dela, kot npr. slike, grafike in kipi;
9. arhitekturna dela, kot npr. skice, načrti ter izvedeni objekti s področja arhitekture, urbanizma in krajinske arhitekture;
10. dela uporabne umetnosti in industrijskega oblikovanja;
11. kartografska dela;
12. predstavitve znanstvene, izobraževalne ali tehnične narave (tehnične risbe, načrti, skice, tabele, izvedenska mnenja, plastične predstavitve in druga dela enake narave).

lp
soncnica3
Novinec
Novinec

Hvala lepa za hiter odgovor! :)

Lahko delam preko avtorske pogodbe.
Zanima me, kot omenjeno pri prvem postu, katero obliko sodelovanja se mi bolj izplača.

Lep dan
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Najbrž tisto pri kateri se vam dohodki ne vštevajo v letno dohodninsko osnovo (če bi presojala na hitro brez kakršnihkoli drugih izračunov): to pa je s.p.- z ugotavljanjem davčne osnove na podlagi normiranih odhodkov (davčna osnova je 20% dohodkov* v letu 2015; stopnja je 20% - dokončen davek). Upoštevati pa morate mesečne pavšalne prispevke cca 65€ na mesec (tudi v tistem mesecu, ko nič ne "zaslužite").

Dohodki iz avtorske pogodbe, dohodki iz dejavnosti z upoštevanjem ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih stroškov, pa se upoštevajo v letni dohodninski osnovi vseh dohodkov, tako tistih iz delovnega razmerja kot AP in dejavnost.

Zato: brez izračunov ne morete reči kaj je za vas najugodneje. Svinčnik in papir v roke in simulirajte situacijo v letu 2015 (za presojo vzemite letošnje dohodke iz delovnega razmerja in predvidene dohodke iz dodatnega dela).

lp
* sem popravila napačen podatek
Zadnjič spremenil slovan, dne 05 Dec 2014, 09:07, skupaj popravljeno 1 krat.
soncnica3
Novinec
Novinec

Hvala lepa za odgovor :!: :)
slovan
Super računovodja
Super računovodja

slovan napisal/-a:Najbrž tisto pri kateri se vam dohodki ne vštevajo v letno dohodninsko osnovo (če bi presojala na hitro brez kakršnihkoli drugih izračunov): to pa je s.p.- z ugotavljanjem davčne osnove na podlagi normiranih odhodkov (davčna osnova je 80% dohodkov v letu 2015; stopnja je 20% - dokončen davek). Upoštevati pa morate mesečne pavšalne prispevke cca 65€ na mesec (tudi v tistem mesecu, ko nič ne "zaslužite").
Prsti delajo hitreje kot možgani. Normirani odhodki so 80% prihodkov, davčna osnova pa je 20% prihodkov (prihodki - 80% normiranih stroškov = davčna osnova.)

Se opravičujem za napačen zapis, ki je sedaj popravljen v konkretnem tekstu.

lp
1952dana
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a 1952dana »

Letos avgusta smo zaprli s.p.Tuj partner (iz EU) s kateri smo vrsto let delali želi da mu opravimo še enkrat raziskavo nekega tržišča proti plačilu .Take raziskave smo mu v preteklosti delali preko s.p. Delo bo enkratno !
Ali lahko te izvedem kot upokojenka in kako to izpeljati ?
Lep pozdrav in hvala za odgovor
1052dana
Odgovori