Veterinar kupi zdravilo ( cinkovo vit. mazilo), dobavitelj mu obračuna 22% ddv. Ko veterinar proda to zdravilo kmetu, mu obračuna 9,5% ddv, saj gre tukaj za zdravljenje krave..
Jasno je, da se uporablja znižana stopnja pri gospodarski živalih, vendar mi ni jasno, zakaj dobavitelj obračunava splošno stopnjo. In še to.. veterinar si odbija višji ddv, plača pa znižano stopnjo. Nisem prepričana, če je to pravilno. Nikjer pa ne najdem pravilnika o obračunu teh storitev in prodaje zdravil.
Mi lahko kdo morda pomaga pri tej dilemi?
Hvala in lp
Ddv pri veterinarjih
Moderator: Mirko Zbačnik
Ddv pri veterinarjih
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Re: Ddv pri veterinarjih
Edino, kar mi pade na pamet je, da mazilo ne spada pod zdravilo - verjetno obstaja kakšen seznam zdravil.
Če spada pod zdravilo, pa dobavitelj dela narobe.
Če spada pod zdravilo, pa dobavitelj dela narobe.
Ja, morda bi tudi to bilo možno.. Bom še raziskala.
Hvala!
Hvala!
Pojasnilo še iz Zveze računovodij:
Če je mazilo uporabljeno pri živali (govedu), v namenu zdravljenja, žival veterinar torej oskrbi , to mazilo uporabi in ostanek odnese s seboj je stopnja 9,5%. Če pa veterinar mazilo celotno proda kmetu, pa bi morala biti obračunan stopnja 22%. Ampak ker veterinar ne prodaja zdravil, ampak samo da kmetu v uporabo z navodili/nasvetom, pomeni, da je to veterinarska storitev in je obdavčena s 9,5% .
lp
Če je mazilo uporabljeno pri živali (govedu), v namenu zdravljenja, žival veterinar torej oskrbi , to mazilo uporabi in ostanek odnese s seboj je stopnja 9,5%. Če pa veterinar mazilo celotno proda kmetu, pa bi morala biti obračunan stopnja 22%. Ampak ker veterinar ne prodaja zdravil, ampak samo da kmetu v uporabo z navodili/nasvetom, pomeni, da je to veterinarska storitev in je obdavčena s 9,5% .
lp