Skrajšan delovni čas bolniška in porodniška

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
delosp65
Novinec
Novinec

Skrajšan delovni čas bolniška in porodniška

Odgovor Napisal/-a delosp65 »

Pozdravljeni! Na vas se obračam z prošnjo, da mi bo kdo znal svetovati saj mi niti naše državne ustanove ne znajo odgovoriti in sem že čisto zmedena :roll:
Imam s.p. ,zaradi otroka koristim skrajšan delovni čas 20 ur tedensko. 20 ur tedensko plačuje CSD. Moja osnova za prispevke je 330,15€ sama plačujem okrog 130€ prispevkov (ugodnost za novo podjetje) razliko plača CSD.
Sedaj pa me zanima sledeče: Trenutno sem spet noseča in zaradi zapletov bom kmalu pristala na bolniški :( kakšna bo višina moje bolniške?
Na ZZZS so mi odgovorili :
Če ste samostojna podjetnica in boste prvi dan zadržani od dela v letu
2015, bo osnova za nadomestilo povprečna osnova za plačilo prispevkov v
letu 2014.
Kaj to pomeni? Da bom ne glede na to,da delam skrajšan delovni čas upravičena bolniške za 8ur? Kar znese nekje okrog 500€ ali bom dobila samo polovico?
Kako pa je potem z porodniško? Eni mi govorijo da dobim polovico, nekateri da celo?
Sama več ne vem kako si naj razlagam ker nihče ne da dejanske informacije kako in kaj.
V primeru, da mi pripada vsega samo polovica bi bilo verjetno bolje da prekinem skrajšan delovni čas in delam polnih osem ur seveda dokler bom lahko in bom potem opravičena do polnega nadomestila?
Hvaležna vam bom za vsaki nasvet in razlago. :)
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: Skrajšan delovni čas bolniška in porodniška

Odgovor Napisal/-a adut »

Glede bolniške nisem 100% prepričana, toda mislim, da boste dobivali samo za 4 ure, ker za druge 4 ure plačuje CSD. Mogoče bi se res splačalo prekiniti skrajšan delovni čas, toda šele potem, ko boste upravičeni do nadomestila, ker za prvih 30 delovnih dni bolniške nadomestila ne prejmete.

Vam pa zagotovo pripada polna porodniška, ker se v osnovo za prispevke šteje tudi osnova, od katere plačuje prispevke CSD:
"Osnova za izračun posamezne vrste starševskega nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih pred mesecem vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega dopusta, kar je na primer: plača, nadomestilo plače kot na primer bolniško nadomestilo, nadomestilo za nego otroka oziroma družinskega člana, starševsko nadomestilo, nadomestilo za brezposelnost, denarna pomoč v času brezposelnosti."

http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/sta ... estilo.asp
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: Skrajšan delovni čas bolniška in porodniška

Odgovor Napisal/-a adut »

Glede višine bolniške pa vam ne morem nič povedati, ker potrebujem podatek, kakšna je bila osnova v letu 2014 - ste imeli plačo - koliko bruto?, porodniško nadomestilo - koliko bruto?, s.p. - kakšna je bila osnova za prispevke? (ne znesek prispevkov, pač pa osnova!)
Odgovori