Prosim, če mi lahko svetujete kako bi se naj obračunavala amortizacija za program obračun osebnih dohodkov.
Kupljen posamezno.
lp.
amortizacija programa
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: amortizacija programa
nabavna vrednost, predvidena doba uporabe?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Davčno priznana stopnja za računalniško opremo, mednje sodi tudi programska oprema je dve leti. Dobo uporabnosti je pa glede dejstva, da se ta zadeva verjetno obnavlja in nadgrajuje težko določiti, šlo bi bilj za oceno tehnološkega zastaranja....
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Mogoče nisem najbolje zastavila vprašanja.
Zanima me predvsem ali se amortizira 50% ali 20% ali 10%.....

Zanima me predvsem ali se amortizira 50% ali 20% ali 10%.....
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Ja, se opravičujem, odgovoril sem v ... ugankah. Davčno najnižja priznana doba uporabnosti je 2 leti, kar je izraženo v 50 % stopnji amortizacije. Druga plat jee pa dejanska amortizacija, ki jo uporabljamo za poslovne namene, ki pa naj dejansko ne bi bilao odvisna od davčnega priznanja, temveč realne osene dobe uporabnosti . Brez davčnih obravnav je lahko daljša, medtem če je krajša, moramo za del, ki presega to vrednost popraviti davčni obračun posameznega davčnega obdobja oziroma davčnega leta.
Če uporabite dobo uporabnoti 2 leti ni nič narobe, lahko pa tudi daljše, glede na čas uporabnosti. Pri teh programih je tako, da je ta, zaradi sprotnih nadgradenj dolg. ž Jaz predlagam kar dve leti, saj so stroški nadgradenj itak letni strošek. Verjetno ne gre za neko veliko vrednost, ki bi bistveno vplivala na poslovni in davčni izzid.
Če uporabite dobo uporabnoti 2 leti ni nič narobe, lahko pa tudi daljše, glede na čas uporabnosti. Pri teh programih je tako, da je ta, zaradi sprotnih nadgradenj dolg. ž Jaz predlagam kar dve leti, saj so stroški nadgradenj itak letni strošek. Verjetno ne gre za neko veliko vrednost, ki bi bistveno vplivala na poslovni in davčni izzid.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Na odločitev lahko vpliva tudi nabavna vrednost...