UPOKOJITEV odpravnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
inika
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 306
Pridružen: 11 Mar 2005, 13:18

UPOKOJITEV odpravnina

Odgovor Napisal/-a inika » 29 Mar 2016, 11:19

Zaposleni je v decembru 2014 izpolnil pogoje za starostno upokojitev (60+40). Ostal je vključen v delovno razmerje še naprej, zavarovan v nespremenjenem obsegu in mesečno prejema 20% starostne pokojnine.
Zanima nas, ali mu bomo morali, ko bo zaključil zaposlitev pri nas, izplačati odpravnino ob odhodu v pokoj, kot izhaja iz ZDR, oziroma ali so glede odpravnine glede na zgoraj opisana dejstva kakršnekoli omejitve. :!:
Hvala za odgovore!
inka

inika
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 306
Pridružen: 11 Mar 2005, 13:18

Re: UPOKOJITEV odpravnina

Odgovor Napisal/-a inika » 11 Apr 2016, 12:27

Vsaj kakšno mnenje? :idea:
inka

inika
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 306
Pridružen: 11 Mar 2005, 13:18

Re: UPOKOJITEV odpravnina

Odgovor Napisal/-a inika » 13 Apr 2016, 12:24

Prosim :?
inka

lilir
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 52
Pridružen: 30 Jun 2010, 13:22

Re: UPOKOJITEV odpravnina

Odgovor Napisal/-a lilir » 14 Apr 2016, 06:58

Glede odpravnine ob odhodu v pokoj, so bile z novim ZDR-1 spremembe, morate pogledati svojo kolektivno pogodbo

Upokojitev delavca:

Delavec je upravičen do odpravnine tudi v primeru upokojitve (132. člen ZDR-1). Če kolektivna pogodba določa drugačne pogoje, kot ta zakon, se pri določitvi odpravnine uporabi kolektivna pogodba.

132. člen ZDR-1 določa, da delavcu ob upokojitvi pripada odpravnina v višini dveh povprečnih mesečnih plač v Republiki Sloveniji za pretekle tri mesece oziroma v višini dveh povprečnih mesečnih plač delavca za pretekle tri mesece, če je to za delavca ugodneje. Delodajalec lahko izplača odpravnino v breme posebnega zavarovanja.

Delodajalec je dolžan izplačati to odpravnino, če je bil pri delavec pri njemu zaposlen vsaj pet let.

Do te odpravnine pa delavec nima pravice v primeru, da se po prenehanju pogodbe o zaposlitvi zaradi upokojitve ponovno zaposli.

Če se delavec delno upokoji, ima pri delodajalcu, pri katerem mu je prenehala pogodba o zaposlitvi in je sklenil novo za krajši delovni čas, pravico do odpravnine v sorazmernem delu.

Delavec, ki je delal krajši delovni čas in je bil pri njemu zaposlen vsaj 5 let, ima v primeru upokojitve pravico do odpravnine sorazmerno delovnemu času, za katerega je bila sklenjena pogodba o zaposlitvi. To ne velja v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 66. členom ZDR-1.

Delavec ni upravičen do te odpravnine, če ima pravico do odpravnine zaradi odpovedi delodajalca zaradi poslovnih razlogov oz. nesposobnosti in če je delodajalec zanj financiral dokup pokojninske dobe. Če je znesek te odpravnine oz. znesek za dokup pokojninske dobe nižji od zneska odpravnine, ki bi mu pripadla ob upokojitvi, je delavec upravičen do izplačila razlike.

lp

Lili

Odgovori