Pozdravljeni,
Smo startup podjetje in smo tik pred tem, da odpremo d.o.o.. Kakor vsak startup si ne želimo izplačevati plač, dokler nebo poslovanje tega omogočalo. Za direktorja bi radi postavili enega izmde ustanoviteljev. Internet pravi, da je izplačilo plače nujno potrebna, vendar nas to spravlja v zelo neugoden položaj, saj to predsatvlja nepotrebni strošek.
Moje vprašanje je: ali je možno plačevati samo zdravstveno zavarovanje (brez pokojninskega, ker pokojnin nebo oziroma tudi pokojninsko, če je nujno potrebno) za direktorja brez izplačila plače oziroma je možno plačo postaviti na 1€ (s kakršno koli pogodbo, ki jo podpiše direktor)?
Name ni goljufanje države itd ampak zmanjševanje nepotrebnih stroškov pri zagonu podjetja.
Najlepša hvala za vašo pomoč.
PS: vem, da se temu problemu izognemo tako, da zaposlimo osebo, ki je že v delovnem razmerju in mi delujemo kot prokuristi. Ta pot nam ni všeč, če je možnost to rešiti kako drugače (zgoraj opisana situacija).
LP, MP
Direktorska plača in prispevki - zmanjševanje stroškov - startup
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Direktorska plača in prispevki - zmanjševanje stroškov - startup
Tudi sam imam enak problem - ustanavljam prvo podjetje in ne vem ali bodo prihodki pokrili stroške bruto plače ...
Zato tudi jaz prosim vse, ki o tem kaj vedo, da sporočijo ali je plačilo prispevkov (v npr. enoosebnem d.o.o.) obvezno in ali se da temu kako izogniti...
Za odgovore se že vnaprej lepo zahvaljujem..
op.p.: Sem sicer že poslal vprašanje na FURS - pa sem dobil povsem birokratski odgovor (vnaprej pripravljeno besedilo, ki ni ponudilo niti enega odgovora na zastavljeno vprašanje) ... toliko o podjetnikom prijaznem poslovnem okolju v RS...
Zato tudi jaz prosim vse, ki o tem kaj vedo, da sporočijo ali je plačilo prispevkov (v npr. enoosebnem d.o.o.) obvezno in ali se da temu kako izogniti...
Za odgovore se že vnaprej lepo zahvaljujem..
op.p.: Sem sicer že poslal vprašanje na FURS - pa sem dobil povsem birokratski odgovor (vnaprej pripravljeno besedilo, ki ni ponudilo niti enega odgovora na zastavljeno vprašanje) ... toliko o podjetnikom prijaznem poslovnem okolju v RS...
izogniti...:
Če si samo lastnik in za direktorja postaviš drugega (babico...)
Če si samo lastnik in za direktorja postaviš drugega (babico...)
Direktor lahko odpre še s.p. - prispevki so 341,20€ na mesec, s popustom za prispevke za PIZ 50% (106,09€), če še nikoli ni imel nobene dejavnosti odprte.
Kot s.p. lahko izstavlja račune podjetju le v višini prispevkov, ki jih mora plačati.
Kot s.p. lahko izstavlja račune podjetju le v višini prispevkov, ki jih mora plačati.