Posredovanje pri prodaji in izdaja računa

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Masha
Novinec
Novinec

Posredovanje pri prodaji in izdaja računa

Odgovor Napisal/-a Masha »

Pozdravljeni,

imam nekaj vprašanj glede posredovanja pri prodaji. Situacija je takšna:

Podjetje preko svoje spletne strani prodaja digitalne izdelke (konkretno, gre za paket PDF datotek). Obiskovalec te spletne strani lahko opravi plačilo (izključno) preko PayPal sistema.

To podjetje pa hkrati ponuja t.i. "partnerski program", kjer posameznik (ali podjetje) lahko oglašuje to spletno stran s svojo unikatno povezavo.

Ob morebitnem nakupu pa se plačilo izvrši direktno na PayPal oglaševalca. Podjetje 100% kupnine prepusti partnerju (dobiček ustvarja s promocijo dodatnih izobraževanj, individualnih svetovanj, ipd.).

Torej, v treh korakih:
- jaz (kot s.p.) oglašujem spletno stran podjetja preko moje povezave
- obiskovalec spletne strani kupi paket
- jaz dobim celotno kupnino direktno na svoj (poslovni) PayPal. Brez vmesnih korakov, kjer kupec plača podjetju, potem pa podjetje meni kot oglaševalcu - pač ima tak poslovni model.

Prvo vprašanje: je tak način poslovanja sprejemljiv, ali so kakšne davčne/zakonske ovire?
Drugo vprašanje: Kdo potem stranki (kupcu) izda račun? Jaz kot posrednik in ker je bilo plačilo nakazano na moj PayPal? Ali Podjetje, ker je še vedno prodajalec izdelka?

Vprašanji sta že bili naslovljeni na samo podjetje, do računovodkinje in do enega podjetja, ki se ukvarja z računovodskim svetovanjem. Nihče od teh treh mi ne zna točno odgovorit na postavljeni vprašanji.

Upam, da sta je moja dilema dovolj jasna in da se bo na forumu našla kakšna dobra duša s konkretnim odgovorom :)

Pa še tole: Podjetje je slovensko in ni DDV zavezanec. Jaz imam s.p. in tudi nisem DDV zavezanec.
Masha
Novinec
Novinec

Re: Posredovanje pri prodaji in izdaja računa

Odgovor Napisal/-a Masha »

Ok, šlo je za začetniško nejasnost med Podjetjem in Partnerjem...

Partner je v tem primeru prodajalec (in ne podjetje, kot je bilo omenjeno sprva), tako da on izda račun in je vse urejeno.
Odgovori