Pozdravljeni,
v podjetju, kjer sem zaposlen, imam pogodbo za nedoločen čas.
Sedaj so mi dali v podpis novo pogodbo za nedoločen čas z konkurenčno klavzulo (v prejšnji je ni bilo). V bistvu so vsi členi v pogodbi enaki kot v prejšnji, le naziv delavnega mesta so mi spremenili (čeprav bom opravlja isto delo kot do sedaj) ter dodali klavzulo.
V pogodbi so tudi opredeljene dolžnosti in pravice tako delodajalca in delojemalca v vezi konkurenčne klavzule.
Zanima me, če me lahko odpustijo, če zavrnem podpis nove pogodbe s konkurenčno klavzulo?
Če potrebujete še kakšen podatek, da lahko odgovorite na vprašanje, napišite.
Za odgovore se v naprej zahvaljujem.
Lp,
Marko
Konkurenčna klavzula
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Konkurenčna klavzula
Pa je plača kaj višja - za konkurenčno klavzulo bi moral biti dodatek...
Ne, vse ostane isto...plačilni razred, količnik, plača...ravno zaradi tega me podpis nove najbolj mori. Če bi se spremenila plača na bolje, bi podpisal in ne bi preveč kompliciral. Tako pa...
Mislim, da če ni določeno nadomestilo za konkurenčno klavzulo, je določba itak neveljavna: 39.-42.člen ZDR-1.
A govorimo o "klavzuli" ali "prepovedi"?
Prva se nanaša na čas, ko že gremo stran od trenutnega delodajalca, druga pa na čas, ko smo zaposleni pri delodajalcu.
Prva preprečuje, da "poslovne skrivnosti" odneseš k drugemu delodajalcu, druga pa preprečuje popoldanski fuš.
Za klavzulo mora v pogodbi o zaposlitvi tudi biti določen znesek, ki ti ga delodajalec izplačuje največ 2 leti po koncu zaposlitve, najmanj 1/3 plače.
Torej "nagrada" za spoštovanje klavzule. Brez tega določila klavzula ni veljavna.
Prav tako klavzula ne velja, če se delodajalec odloči, da je ne bo uveljavljal.
Prva se nanaša na čas, ko že gremo stran od trenutnega delodajalca, druga pa na čas, ko smo zaposleni pri delodajalcu.
Prva preprečuje, da "poslovne skrivnosti" odneseš k drugemu delodajalcu, druga pa preprečuje popoldanski fuš.
Za klavzulo mora v pogodbi o zaposlitvi tudi biti določen znesek, ki ti ga delodajalec izplačuje največ 2 leti po koncu zaposlitve, najmanj 1/3 plače.
Torej "nagrada" za spoštovanje klavzule. Brez tega določila klavzula ni veljavna.
Prav tako klavzula ne velja, če se delodajalec odloči, da je ne bo uveljavljal.