Normiranec

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ursuss
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 54
Pridružen: 10 Feb 2010, 18:47
Kraj: Vrhnika

Normiranec

Odgovor Napisal/-a ursuss » 12 Jan 2017, 09:58

Zanima me, stranka je od maja normiranec ali lahko z novim letom preide na dejanske prihodke in odhodke?

Nekje sem zasledila, da moraš biti normiranec 1 leto.

Že vnaprej hvala za odgovor, urša

novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Prispevkov: 1121
Pridružen: 04 Jan 2013, 10:11

Re: Normiranec

Odgovor Napisal/-a novica » 12 Jan 2017, 10:02

Lahko.

PS " Nekje sem zasledila, da moraš biti normiranec 1 leto. ?
Ne, najbrž je pisalo, da statusa ne moreš spremeniti med letom, ampak po koncu koledarskega leta.

pika3281
Novinec
Novinec
Prispevkov: 3
Pridružen: 25 Jan 2017, 11:22

Re: Normiranec

Odgovor Napisal/-a pika3281 » 25 Jan 2017, 11:36

Spoštovani,

na novo odpiram popoldanski s.p. in so me na Ajpesu vprašali ali bom davčno osnovo od dohodka ugotavljala dejanskih stroških ali normiranih stroških? Ker ne vem kaj to pomeni se obračam na vas za pomoč. Kako naj se odločim, če ne vem koliko prometa bom imela (lahko bodo P in O približno enaki ali pa bo več P kot O)?

Se lahko način ugotavljanja davčne osnove med letom spreminja?

Za vaš odgovor se vam vnaprej lepo zahvaljujem!

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7952
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Normiranec

Odgovor Napisal/-a slovan » 25 Jan 2017, 12:29

Ugotavljanje davčne osnove na podlagi dejanskih stroškov pomeni, da vodite poslovne knjige, na podlagi listin evidentirate stroške in prihodke. Razlika med njimi je davčna osnova (v grobem). Dobiček se všteva v letno davčno osnovo vseh drugih dohodkov - plača, dohodnina se tako plača od skupnih dohodkov. V tej obliki je lahko davčna osnova tudi NIČ.

Pri ugotavljanju davčne osnove na podlagi normiranih stroškov ne vodite poslovnih knjig ampak le evidenco knjigovodskih listin (izdanih računov), evidenco osnovnih sredstev. Stroški so vam priznani v "pavšalnem znesku" v višini 80% prihodkov. Davek se obračuna in plača v višini 20% osnove (100 - 80 = 20 prihodkov) ali pa posplošeno davek je v višini 4% prihodkov (izdanih računov). Davek je dokončen, kar pomeni, da se vam dobiček s.p.-ja ne všteva v letno dohodninsko osnovo. V tej obliki pa je davčna osnova vedno 20% prihodkov.

Katero obliko morate presoditi sami. Kolikor je dejavnost popoldanca kakšna intelektualna storitev ali pa storitev, kjer ne nastaja veliko stroškov oziroma so le-ti manjši od 80%, potem je normiranec seveda ugodnejši.
Osnovno pravilo za normiranca pa je, da dohodki v dveh zaporednih letih ne smejo preseči 50.000.....ali pa 100.000, če imate nekoga zaposlenega vsaj 5 mesecev za polni delovni čas.
pika3281 napisal/-a:Se lahko način ugotavljanja davčne osnove med letom spreminja?
Ne, načina ugotavljanja davčne osnove ne morete spremeniti med letom.

Pomembno: Način ugotavljanja davčne osnove morate sporočiti davčnemu organu najkasneje 8 dni po vpisu v poslovni register. Lahko pa seveda to urediti hkrati z vpisom v register na e-VEM točki.

lp

pika3281
Novinec
Novinec
Prispevkov: 3
Pridružen: 25 Jan 2017, 11:22

Re: Normiranec

Odgovor Napisal/-a pika3281 » 25 Jan 2017, 13:34

Najlepša hvala vam za pojasnilo. Opravljala bom predvsem intelektualno delo, z minimalnimi stroški...torej sklepam, da je zame boljše uveljavljati normirane stroške. Če razumem prav se plača 4% davek od celotnega prometa in to je končni davek...a se promet ali že plačani davek (4%) upošteva tudi v dohodnini, katero prejmem že kot zaposlena oseba ali se vodi ločen postopek? Se dohodek popoldanca kaže tudi v drugih evidencah npr. ko se zaproša za subvencioniranje plačila vrtca?

Kaj se pa zgodi, če v 2 zaporednih letih presežem 50.000 €? Se spremeni način ugotavljanja davčne osnove na dejanske stroške?

Vnaprej hvala in lp!

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7952
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Normiranec

Odgovor Napisal/-a slovan » 25 Jan 2017, 13:57

pika3281 napisal/-a:Če razumem prav se plača 4% davek od celotnega prometa in to je končni davek...a se promet ali že plačani davek (4%) upošteva tudi v dohodnini, katero prejmem že kot zaposlena oseba ali se vodi ločen postopek? Se dohodek popoldanca kaže tudi v drugih evidencah npr. ko se zaproša za subvencioniranje plačila vrtca?
Tisto o 4% od prihodkov je za lažje razumevanje o velikosti davka/dohodnine. Sicer pa je 20%-ni davek od 20% osnove (100 prihodki - 80% normirani stroški). Če ste odločili za normirane stroške: sem že povedala zgoraj, da je to dokončen davek in se vam dobiček ne všteva v letno dohodnino od drugih dohodkov kot so plača..... Za dohodke iz plače dobite na koncu leta informativni izračun iz katerega je razvidna dohodnine iz tega naslova. Za dejavnost (s.p.) pa ste dolžni sami do 31.3. v naslednjem letu za preteklo leto predložiti davčni obračun, v katerem izračunate dejansko obveznost plačila davka iz tega naslova. Na podlagi tega obračuna se vam tudi določi akontacija za naslednje obračunsko obdobje.
Dohodek iz dejavnosti - dobiček (ne glede na način ugotavljanja davčne osnove) se upošteva kot dohodek družine in posledično tudi kot dohodek za ugotavljanje upravičenosti do znižanega zneska vrtca, otroškega dodatka....

Če v dveh zaporednih letih presežete limit, boste v tretjem letu ugotavljali osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih stroškov.

lp

Odgovori