76.a člena ZDDV-1

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mojca1312
Novinec
Novinec

76.a člena ZDDV-1

Odgovor Napisal/-a mojca1312 »

POzdravleni , sem zavezanec za ddv i kmetijske dejavnosti , pri urejanju dvorišča se pojavi seveda pri računu 76.a člena ZDDV-1 ., kot mi je bilo rečeno si je mozno prikazani ddv tudi odbijati vendar pa mi ni najbolj jasno v kakšnih primerih , ker sem v sisstemu ddv se komaj mesec dni bi prosila če mi lahko kdo nakratko pojasni hvala .
lelika
Računovodja
Računovodja

Re: 76.a člena ZDDV-1

Odgovor Napisal/-a lelika »

Če ste vi prejemnica tega računa, nimate si kaj odbijati ddv ni bil zaračunan na računu..je samo prikazan.
mojca1312
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a mojca1312 »

JA to razumem da je samo prikazan ampak ni mi pa jasno ali ga moram državi jaz plačat , če gre za obrnjeno davčno obveznost
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Izvajalec gradbene storitve na računu prikaže osnovo in davek na dodano vrednost v primeru, ko je storitev zaračunana investitorju-prejemniku storitve, ki je tudi zavezanec za DDV. Kaj pravi 76.a. člen:

76.a člen
(prejemniki blaga ali storitev kot plačniki DDV)
DDV mora plačati davčni zavezanec, identificiran za namene DDV v Sloveniji, kateremu se opravijo naslednje dobave:
a) gradbena dela, vključno s popravili, čiščenjem, vzdrževanjem, rekonstrukcijo in rušenjem v zvezi z nepremičninami;
………..
……….. itd

Iz tega sledi, da je prejemnik storitve dolžan obračunati in plačati DDV in ga vključiti v redni obračun DDV-ja. Hkrati pa ima pravico do odbitka vhodnega davka, kolikor gre za storitev, ki je potrebna za opravljanje dejavnosti. Če to ni, potem nimate pravice do odbitka.

Obrazec obračuna davka na dodano vrednost:
Polje 25 Obračunani DDV na podlagi samoobdavčitve kot prejemnik blaga in storitev po stopnji 22 %:
Davčna osnova za obračun DDV od dobav blaga in storitev ter danih predplačil v zvezi s temi dobavami iz 76.a člena ZDDV-1 je vključena v polje 31a.

Polje 31a Nabave blaga in storitev v Sloveniji, od katerih obračuna DDV prejemnik
Vpisuje se vrednost nabav blaga in prejetih storitev ter danih predplačil iz 76.a člena ZDDV
Vpisuje se davčna osnova po prejetih računih od nabav blaga in storitev ter danih predplačil v zvezi s temi dobavami iz 76.a člena ZDDV-1, katerih plačnik DDV je prejemnik teh dobav blaga in storitev.

Polji 41 in 42 Odbitek DDV od nabav blaga in storitev, pridobitev blaga in prejetih storitev iz drugih držav članic EU in od uvoza
Vpisuje se tudi vrednost odbitka DDV od nabav blaga in prejetih storitev ter danih predplačil iz 76.a člena ZDDV-1.

lp
Odgovori