Plavajoča hiška

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
adut
Super računovodja
Super računovodja

Plavajoča hiška

Odgovor Napisal/-a adut »

S.p. nabavlja plavajočo hiško, ki jo bo oddajal turistom. (Ni zavezanec za DDV, tako da odbitek DDV ni vprašanje.)
Registrirana bo kot plovilo (ker je predpis tak), privezana pa bo v marini, priključena na kanalizacijo, vodovod in elektriko in se je ne bo dalo kar odvezati in odpluti. Nahajala se bo v Sloveniji.
Hiška bo oddajana v glavnem poleti in bo v preostalem delu leta večinoma prazna.
Zanima me, kakšno stopnjo amortizacije lahko upoštevamo - 20%?
Ima kdo kakšne izkušnje s tem, da bi me opozoril na napake ali probleme?
Zaenkrat ne vidim nekih večjih težav glede tega, razen tega, da bodo verjetno prišli dacarji, ker bo registrirana kot plovilo.

Pa še nekaj: pogodba o nakupu hiške je nanj in na njegovega brata, ker sta oba prispevala in si bosta delila dobiček, če in ko bo. Račun za hiško bo pa v celoti na s.p. in tudi oddajal jo bo s.p., toda kako bi to uredili, da ne bodo z davčne težili bratu?

Hvala vsem za mnenja in debato.
Mirjana
rahela
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: Plavajoča hiška

Odgovor Napisal/-a rahela »

" pogodba o nakupu hiške je nanj in na njegovega brata, ker sta oba prispevala in si bosta delila dobiček, če in ko bo. Račun za hiško bo pa v celoti na s.p. in tudi oddajal jo bo s.p.,"

Tole dvoje pač ne gre skupaj - z bratom se lahko menita na tihem, uradno ( pogodba in plačilo) - pa bi moralo biti vse v imenu spja.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: Plavajoča hiška

Odgovor Napisal/-a adut »

Saj sem jima povedala to, toda zdaj je, kar je in moramo zadevo rešiti, da ne bo težav.

Ravno se mi je porodila ideja: brat odda svoj del v najem s.p.-ju in ker to ni nepremičnina, je menda celo neobdavčeno?!
Odgovori