prenos s.p.-ja na s.p., brez priznane nevtralne davčne obravnave

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
metinka
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 01 Dec 2016, 10:00

prenos s.p.-ja na s.p., brez priznane nevtralne davčne obravnave

Odgovor Napisal/-a metinka » 04 Apr 2019, 14:37

Pozdravljeni,

konec lanskega leta so izvedli prenos s.p.- ja na s.p. (oče na sina), pri čemer pa so za nekaj dni prepozno na FURS vložili vlogo za priglasitev posebne oz. nevtralne davčne obravnave in jim tako ni bila priznana. Problem je torej nastal pri OS in zalogah, zato so želeli narediti običajno zapiranje s.p.-ja, torej s prodajo omenjenega, kar pa tudi ni bilo možno. Na FURSU so namreč dejali, da je sin na podlagi notarske listine že lastnik vsega in da si ne sme upoštevati amortizacije kot strošek, temveč kot prihodek. Sedaj pa imam problem, ker sem za prve dva meseca že knjižila amortizacijo med stroške in nekako ne vem kako naj jih prenesem na prihodke, ali na konto 789? Če ima kdo kakšno izkušnjo s čim podobnim, vas bi lepo prosila za pomoč.

Hvala že vnaprej in lep pozdrav.

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7837
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: prenos s.p.-ja na s.p., brez priznane nevtralne davčne obravnave

Odgovor Napisal/-a slovan » 05 Apr 2019, 13:37

Ker je bilo prenehanje opravljanja dejavnosti (s.p.) in prenos na drugega zavezanca (s.p) brez davčno nevtralne obravnave, upoštevajte 51. člen Zakona o dohodnini v delu:
(2) Kot pridobitev sredstev se pri ugotavljanju davčne osnove po tem poglavju šteje tudi pridobitev sredstev ob prevzemu nadaljevanja opravljanja dejavnosti. Prihodki se upoštevajo v skladu z računovodskimi standardi.

V bistvu gre v vašem primeru za med drugim brezplačno prejeta sredstva: osnovno sredstvo, ki je prejeto brezplačno, ovrednotite po nabavni vrednosti/pošteni vrednosti/tržni vrednosti in oblikujete dolgoročno razmejene prihodke. Le-ti se zmanjšujejo za obračunano amortizacijo. Praviloma le za eno postavko ne morete razmejiti prihodke. Pogledati je potrebno celotno bilanco stanja na presečni dan – saj to pomeni, da je celotno vrednost sredstev/obveznosti prejel brezplačno….
Predlagam vam, da poiščete celovito rešitev za vaš primer pri usposobljenem davčnem svetovalcu., saj negativno mnenje FURS-a posega tudi v davčni obračun, ki se nanaša na odtujitev sredstev pri prenosniku.
Hkrati pa boste morali "popraviti" tudi otvoritveno bilanco prevzemnika, saj negativno mnenje za "seboj potegne" drugačno vsebino.

lp

Odgovori