PONOVNO DIREKTOR ŠIFRA 40

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
potok
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

PONOVNO DIREKTOR ŠIFRA 40

Odgovor Napisal/-a potok »

Zaposlena sem v svojem doo kot direktor pod šifro 40.Prebrala sem si pojasnilo dursa št. 42401-523/2004 z dne 03.01.2005 ter vaša mnenja.
Kaj menite, ali bi si lahko spremenila z obrazcem za spremebo podatkov in se zaposlila kot npr. računovodja in ne kot direktor?
Ali bi se potem lahko zaposlila pod šifro 01?
Ali podjetje lahko posluje brez zaposlenega direktorja?
Kaj pa izplačane plače v letu 2003 - ali to pojasnilo dursa velja od leta 2005 dalje ali je v veljavi že od prej?[|)]
Hvala vsem in lp
lina2
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a lina2 »

Sama imam podoben problem. Sem edina lastnica družbe in v sodnem registru vpisana tudi kot direktor le-te. Zaposlena sem kot računovodja in ne kot direktor (po mnenju referentke na ZZZS-ju, da ne morem imeti delovnega mesta s šifro 1210-direktor družbe, ker srednja izobrazba po njenem mnenju ni dovolj!!!??). Vendar pa je vztrajala pri šifri 40, čeprav sem jo vprašala, če pač ne morem biti na delovnem mestu direktorja zakaj ne šifra 01. Davčna eno, zavod za zdr.zav. drugo, klasika!
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Čeprav trajajo polemike okoli šifre 40 že kar nekaj časa, jih prav do tega pojasnila tudi jaz nisem povsem zares jemala, ker so se mi zdele popolnoma skregane z zdravo pametjo. Po tem obvestilu pa sem poklicala na Davčni urad v Kranju, kjer mi je (sicer zelo prijazna) gospa, ki je za te zadeve zadolžena, potrdila, da lastnik družbe, ki je v obrazcu M1-M2 vpisan pod šifro 40, plačuje samo prispevke in oddaja do 15. v mesecu Obračun prispevkov za socialno varnost za lastnike zasebnih podjetij, plače pa nima. Ni mi vedela (ali hotela) odgovoriti na vprašanje, od česa bo tak lastnik potem živel in s čim bo preživljal svojo družino, saj ne more prosto razpolagati z gotovino kot s.p. Rekla je še, da je bilo s ZPIZ-om že pred več kot dvema letoma dogovorjeno, da bodo pri prijavi v zavarovanje ločili med tistimi lastniki družb, ki so v svojem podjetju dejansko zaposleni, in med tistimi, ki niso in tudi niso zavarovani po drugi osnovi in da ZPIZ ni nič ukrenil v tej zadevi.

Poklicala sem potem na ZPIZ, kjer mi je (prav tako zelo prijazna) gospa povedala, da oni nimajo nič s tem. Da ne morejo zavarovati lastnika družbe po šifri 01, ker je to šifra za zaposlitev iz delovnega razmerja. Po definiciji iz zakona o delovnih razmerjih pa je delovno razmerje odvisno razmerje. Lastnik družbe Francelj pa ne more biti sam s seboj v odvisnem razmerju. Če temu Franceljnu ne pripada plačilo za njegovo delo, čeprav dela povprečno po 10 ur na dan in še med vikendom in tudi ponoči se zbuja in rešuje probleme svoje firme, pa ni stvar ZPIZ ampak DURS-a.

Ob tem sem se spomnila na otroška leta, ko mi je babica na podoben način pripovedovala zgodbo o jari kači in steklem polžu.

:mad: Dost mam! Jaz se ne grem več! :mad::sad::mad:
magdalena
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Ja in kaj boste zdaj storila:???: Če se ne motim, sem nekje iz prejšnjih tem zasledila, da ste tudi vi lastnica enoosebne družbe, zavarovana na podlagi 40 (kot tudi jaz).

lp

Magda
magdalena
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Ja pa še to. Iz pojasnila DURS-a ni nikjer razbrati, da si direktor take družbe ne bi smel izplačevati tudi neta. Odgovor na vprašanje je samo, da kot lastnik zavarovan na podlagi 40 ne sme plačevati prispevkov po nižji osnovi kot je 157.476,21 SIT. Vprašanje je namreč bilo ali si lahko obračuna prispevke od 117.500,00 SIT.

lp

Magda
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

..no, torej le nisem delala iz muhe slona... očitno je res vse skregano med seboj glede logike.

Ma se ne bom dosti več sekirala. Davčni urad sicer vztraja pri svojem, ampak direktorja bomo zaposlili pod šifro 40 in mu nakazovali neto. Pri vseh uradnih mnenjih vseh strani ne vem več, niti kako se kličem, kaj šele, kaj je v tej državi prav..[xx(]

En lep pozdravček vsem, M.
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Oj, Magdalena! Nič ne bom naredila, ker sem srečko in sem že v penziji. Mene sedaj bolj zanima tista tema "upokojenec in podjemna pogodba". Sem se pa pod nosom obrisala za odpravnino ob upokojitvi, ki si jo nisem upala izplačati.

Iz pojasnila res ni mogoče direktno razbrati, da direktorju ne pripada neto plača oz. mu ni davčno priznana, ampak meni je gospa na DURS-u rekla, da je LAHKO to tako. S kolegicami smo potem debatirale, da bi si tak direktor potem lahko izplačal dobiček (ampak odpadejo olajšave za investicije). Lahko bi si izplačal tudi druge prejemke iz delovnega razmerja, ampak tam je akontacija dohodnine 25%.

Prehrana med delom pa mu menda pripada in kilometrina tudi, je rekla gospa:???:

Jaz sem danes zjutraj zatežila z mailom na GZS in na OZS s tem problemom in me prav zanima, če se bodo kaj zganili. Mislim pa, da tako nelogična razlaga pa vseeno ne more dolgo veljati. Čakajmo na lepše čase! :wink:
mincek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mincek »

Mislim, da se v takih primerih, ko niti sami ne razumejo, ni potrebno sekirati. Zamislite, kaj bi se zgodilo, če bi direktorja enoosebne družbe kaznovali zato, ker si za garaško delo drzne izplačevati neto plačo; čeprav so tudi meni razložili, da si direktor, ki je hkrati tudi lastnik enoosebne družbe, ne more izplačevati neto plače (odgovora, od česa pa naj živi čez leto, pa itak nihče ni dobil). Ker me niso hoteli zaposliti pod šifro 01, sem se kot lastnica enoosebne družbe odpovedala direktorskemu nazivu (delo seveda opravljam še naprej...), nakar je novi direktor podpisal z mano, lastnico, pogodbo o delovnem razmerju in sem se lahko zaposlila pod šifro 01. Stalo pa me je sodne koleke, objavo v uradnem listu, izgubljanje časa na sodišču, pesnjenje obrazcev (sem postorila sama, brez odvetnikov, notarjev in druge zalege), nekaj sivih las in ugotovitve, da bi tudi miroljuben človek lahko v takem primeru zadrgnil aparatčika, ki te zaj----, živi pa od svojega nedela in naših žuljev!

Mincek
Ataja
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Ataja »

Jaz imam podoben problem, vendar sta v podjetju 2 lastnika. Eden je v njem zaposlen, drug pa je zaposlen drugje in s firmo praktično nima nič. Problem imam z zaposlenim. Ne izplačuje si plače in davčni redno pošilja, da si plače ni nakazal. Ali bo to dovolj, ali mora plačati zdaj vsaj prispevke?
mincek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mincek »

Ataja, če ni nikjer drugje zaposlen, mora plačevati prispevke.

Mincek
Ataja
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Ataja »

Ali vse prispevke (od plače, na plačo ter dohodnino)?
norec
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a norec »

1. Lahko se odjavite iz 40 in prijavite pod 01 pod pogoji :
- sprememba registracije d.o.o., da funkcijo dir. podjetja opravlja fizična oseba, ki ni zaposlena v podjetju
- da z pisno izjavo prenesete ves ustanovni kapital podjetja na fizično osebo
Vse to zahteva finančna sredstva ( notar, sodna taksa,......).

2. Neto plačo si lahko izplačujete
3. Osnova za obračun prispevkov je minimalno 157.476,22 SIT. Tu bodite pazljivi. Če boste obračunali manj, potem morate na M4 obrazec za ZPIZ preračunati število ur v letu, za katere ste plačali prispevke. Ja sem zaradi plačila manj prispevkov v dveh letih izgubil 7 mesecev delovne dobe.
Našo ljubo državo ne zanima, če delaš z pozitivno 0 in da nimaš denarja za obračun in plačilo prispevkov od osnove 157.476,22 SIT ali z drugimi besedami postavlja dvojna merila : če imate s.p., si lahko obračunate prispevke od min 117.500 SIT, če delate z izgubu oziroma če ne presežete dobička v poslovnem letu, merilo se mi zdi je sedaj nekaj pod 1.000.000 SIT ( točnih podatkov nimam ).

Privošči si celo to, če si prijavljen pod 40, da se ne moreš odjaviti in prijaviti na ZPIZ, ampak moraš podjetje spraviti v stečaj ( zopet finančna sredstva za stečajni postopek in druga sredstva ... ). Ali se zaposliti v drugem podjetju. Kakšen je postopek, če te to drugo podjetje da na "čevelj" mi ni znano. Ali se lahko prijaviš na ZPIZ ??

Npr. obrt s.p. lahko zapreš v vsakem trenutku, če imaš poravnane vse davčne obveznosti do države !? Zakaj država napačno vrednoti s.p. in d.o.o., če tudi je v d.o.o. direktor edini zaposleni delavec in z nivojem dela ne potrebuje dodatnih zaposlitev niti ne dosega ekstremno velikega prometa ali dobička ??? Ali ni ta ustanovitelj d.o.o. štrafan že, ko mora plačati 2.100.000 SIT ustanovnega kapitala, ki ga s.p.-ju ni treba.

Ko odpirete d.o.o., se točno pozanimajte, kajte ne advokat in ne notar vam tega ne bo svetoval, čeprav vam bo za odpiranje novega podjetja ali samo za spremembo naslova podjetja vzel krepko prek 100.000 SIT.
Odgovori